Acht mythes over wijn die we nog altijd geloven

We weten niet allemaal alles over wijn. Dit zorgt ervoor dat velen van ons geloven in een reeks mythen die niet echt waar zijn.
Acht mythes over wijn die we nog altijd geloven
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Ben jij dol op wijn? Nou, dan zijn er enkele dingen die je moet weten. Er bestaan allerlei mythes over wijn waar je je bewust van moet zijn, zodat je ze achter je kunt laten.

Door de mythes te verwerpen, zal het uitkiezen van een fles wijn een stuk makkelijker zijn.

8 mythes over wijn

Goede wijn moet duur zijn

Mythes over wijn: wijn moet duur zijn

Denk je dat een goede wijn duur moet zijn? Nou, dat is niet altijd het geval. Er zijn echter nog steeds veel mensen die geloven dat een dure wijn een betere kwaliteit betekent.

Er zijn echter veel wijnproducenten die goede wijn aanbieden tegen redelijke prijzen. De smaken van deze wijnen worden op geen enkele manier beïnvloed door hun prijskaartje.

2. Goede wijnen kunnen niet van gemengde druivensoorten worden gemaakt

Natuurlijk kan een goede wijn worden samengesteld uit verschillende druivensoorten.

Er zijn mensen die denken dat wijnen die zijn gemaakt van verschillende soorten druiven, van lagere kwaliteit zijn. Dit is echter niet waar.

Sterker nog, een mengsel van verschillende soorten druiven zorgt voor een meer uitgebalanceerde smaak en geeft de wijn heerlijke smaaktonen.

3. Als een wijn een schroefdop heeft, is deze nep

Flessen wijn

Als je ziet dat een wijnfles een schroefdop heeft, betekent dit niet automatisch dat het een slechte of nepwijn is.

Veel wijnen hebben schroefdoppen. Dit is gewoon weer een van de vele mythes over wijn die onterecht beweren dat schroefdoppen alleen voor nepwijnen worden gebruikt.

Met deze mythe zitten we er eigenlijk behoorlijk naast. In werkelijkheid gebruiken veel wijnproducenten schroefdoppen en wel om twee redenen:

  • Ten eerste helpt dit type dop de kosten te verlagen.
  • Ten tweede, in tegenstelling tot wat er gebeurt in het geval van natuurlijke kurk, voorkomen deze doppen in sommige gevallen de groei van bepaalde bacteriën.

4. Halfzoete wijnen zijn van mindere kwaliteit

Een van de andere mythes over wijn beweert dat halfzoete wijnen van lagere kwaliteit zijn, maar dit is niet waar.

Er zijn veel producenten die zeggen dat de kwaliteit van halfzoete wijnen niet lager is dan die van droge en halfdroge wijnen. Het is wel zo dat soms suiker tijdens de productie wordt toegevoegd om eventuele gebreken te compenseren.

5. Eén wijn kan niet samengaan met verschillende soorten gerechten

Vrouw ruikt aan wijn

Sommige mensen geloven dat er maar één wijn is die met een bepaald gerecht kan samengaan.

Laat deze populaire overtuiging je niet beperken: het beste is om te experimenteren en te leren zoeken naar nieuwe combinaties en onvergetelijke smaken.

6. Mooie labels betekenen betere wijnen

Presentatie zorgt ervoor dat een product meer opvalt, maar dat betekent niet dat het product ook beter is. Dit geldt ook voor wijn.

Vanwege de hoge concurrentie op de wijnmarkt moeten wijnproducenten verschillende manieren aangrijpen om hun producten onder de aandacht te brengen.

Een van die manieren is het gebruik van mooie labels. Het is echter alleen een publiciteitsstrategie die niets te maken heeft met de kwaliteit van het product.

7. Wijndroesem betekent dat het kleurstoffen bevat

Fles wijn en rode druiven

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, betekent droesem niet dat een wijn kleurstoffen bevat.

Sommigen denken dat het bezinksel dat soms in een glas wijn wordt aangetroffen, afkomstig is van kleurstoffen die aan wijn worden toegevoegd. Bovendien geloven veel mensen ook dat dit bezinksel wordt geassocieerd met de kwaliteit van het product waarvan over het algemeen wordt aangenomen dat deze slecht is.

Het enige dat bezinksel eigenlijk betekent is dat de wijn niet is gefilterd en dus zo natuurlijk mogelijk is, wat hem eigenlijk vaak zelfs beter maakt dan gefilterde wijnen. Het is echt het tegenovergestelde van wat mensen geloven.

8. De kwaliteit van wijn gaat achteruit na verloop van tijd

Hoewel deze mythe door heel veel mensen wordt geloofd, gaat de kwaliteit van een wijn over het algemeen niet achteruit na verloop van tijd. Het gebeurt alleen met een zeer klein percentage wijnen.

Hetzelfde geldt voor de smaak: deze wordt in veel gevallen ook niet beter hoe ouder de wijn is. Wat wel zo is, is dat de kwaliteit van de meeste drankjes achteruitgaat na verloop van tijd.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.