8 mogelijke voordelen van rode wijn drinken

Wijn drinken is van de meest diepgewortelde gewoonten over de hele wereld. Blijkbaar zou wijn ook enkele mogelijke gezondheidsvoordelen hebben.
8 mogelijke voordelen van rode wijn drinken

Laatste update: 14 november, 2018

In dit artikel delen we 8 veronderstelde voordelen van rode wijn drinken. Gebruik echter je gezond verstand: alcohol blijft giftig en moet dus met mate worden gedronken. Onthoud dat deze voordelen niet perse wetenschappelijk bewezen zijn en raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

Ontdek de mogelijke voordelen van rode wijn drinken

1. Rode wijn kan helpen je slagaders schoon te houden

Rode wijn drinken zou verstoppingen en verharding van je slagaders kunnen voorkomen. Dat komt door de grote hoeveelheid antioxidanten die rode wijn bevat.

Wijn drinken geeft je echter geen excuus om niet meer te bewegen. Blijf dus zeker aan lichaamsbeweging doen om je slagaders in de best mogelijke conditie te houden.

2. Rode wijn kan helpen je gewicht onder controle te houden

Rode wijn zou het ontstaan van nieuwe vetcellen kunnen vertragen.

Drink niet meer dan een glas per dag en drink traag. Op deze manier kan je lichaam de wijn verteren en de eigenschappen opnemen.

3. Rode wijn kan helpen tegen vermoeidheid

Vermoeidheid

Wijn is gemaakt van druiven en die bevatten resveratrol. Dit is een chemische substantie die goed tegen vermoeidheid zou werken.

In kleine hoeveelheden kan rode wijn hetzelfde effect hebben als energiedrankjes. De beste mogelijke effecten zijn:

  • Een betere spijsvertering
  • De productie van complexe chemische stoffen in je lichaam
  • Katabolisme of de afbraak van complexe moleculen

4. Rode wijn kan helpen je mondgezondheid te verbeteren

Heb je vaak last van een zere keel? Heb je vaak last van bloedend tandvlees?

Rode wijn kan helpen de slechte bacteriën die in je mond groeien te verminderen. Die worden vooral geassocieerd met gaatjes en streptococcus. Dit is de groep van bacteriën waar keelproblemen vandaan komen.

Het is ook een fantastisch drankje tegen een zere keel. Daardoor is het niet gek dat veel zangers de gewoonte hebben om een glas rode wijn te drinken voordat ze moeten optreden.

Vele van hen zijn het ermee eens dat het een goede manier om te ontspannen is, vooral wanneer ze veel moeten optreden verspreid over een langere periode.

Rode wijn doet je tong er soms echter wel donkerder uitzien. Het is dus de vraag of een paarse tong een wenselijk teken van een goede mondhygiëne is.

5. Rode wijn kan je endorfinegehalte verhogen

Blijdschap

Een glas rode wijn samen met een snack zou de aanmaak van endorfines kunnen stimuleren. Die ontspannen je lichaam en verbeteren je humeur.

Daarom raden sommigen aan om een glas rode wijn te drinken voor een stressvol evenement.

Let wel op dat alcohol je bloedvaten doet verdunnen. Dat is dus niet bevorderlijk voor wanneer je tijdens dat evenement je fysiek gaat inspannen.

6. Rode wijn kan je gehemelte schoon helpen te houden

Dankzij de samenstelling heeft rode wijn een helend effect en werkt wijn in sommige gevallen reinigend voor je gehemelte.

Rode wijn kan er ook voor zorgen dat je de voedingstoffen die in je voeding zit beter opgenomen worden. Ook kan het je zin in vet eten verminderen. In kleine hoeveelheden geeft wijn namelijk een verzadigd gevoel.

7. Rode wijn kan helpen om blaasontsteking te voorkomen

Blaas

Rode wijn zou de hoeveelheid bacteriën die vastgeplakt zitten aan je nieren en blaas verminderen. Nogmaals, dit is dankzij de antioxidanten die rode wijn bevat.

Onthoud: wijn kan lekker zijn en ideaal om een heerlijke maaltijd te vergezellen, maar drink alcohol altijd met gezond verstand. Proost!  Ook interessant voor jou

Acht mythes over wijn die we nog altijd geloven
Gezonder LevenRead it in Gezonder Leven
Acht mythes over wijn die we nog altijd geloven

Ben jij dol op wijn? Nou, dan zijn er enkele dingen die je moet weten. Er bestaan allerlei mythes over wijn waar je je bewust van moet zijn.