Geperste knoflook om je gezichtsvermogen te herstellen

Wist je dat het zwavelgehalte in knoflook ideaal is om je bloeddruk en cholesterolgehalte te verlagen, aspecten die beide verbonden zijn aan verlies van het gezichtsvermogen?
Geperste knoflook om je gezichtsvermogen te herstellen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Verlies van het gezichtsvermogen is een gezondheidsprobleem dat verbonden is aan het verouderingsproces. Niet iedereen krijgt er op dezelfde manier last van. Maar een hoog percentage van de wereldbevolking heeft last van bepaalde ouderdomsproblemen.

Het probleem is dat sommige mensen deze ouderdomsproblemen gewoon negeren. Ze schenken er namelijk pas aandacht aan wanneer het probleem al een ernstig, in veel gevallen onomkeerbaar, stadium heeft bereikt.

Leefgewoontes verbeteren

Om deze reden raden doktoren en deskundigen aan om je leefgewoontes te verbeteren, met name in relatie tot je voeding. Je ogen hebben immers essentiële vetzuren, vitamines en antioxidanten nodig om optimaal te kunnen presteren en achteruitgang te voorkomen. Daarom zou je eens goed naar je eigen eetgewoontes moeten kijken. Om vervolgens voedingsmiddelen in je dieet op te nemen die goed zijn voor je ogen.

Zo kan het dagelijks eten van knoflook bijvoorbeeld helpen om maculadegeneratie te voorkomen en zelfs terug te draaien. Dit is met name te danken aan het zwavelgehalte en de essentiële mineralen die knoflook bevat, aangezien deze voedingsstoffen de membranen van je ogen kunnen beschermen.

Wat is maculadegeneratie?

Oog

Maculadegeneratie is een ziekte aan het oog. Het wordt gekenmerkt door het langzaam achteruitgaan van je centrale en scherpe gezichtsvermogen. Hierdoor wordt het moeilijker om kleine details te zien en om te lezen.

Het komt vaker voor bij mensen die zestig jaar of ouder zijn. Hoewel het soms ook voorkomt bij iets jongere mensen.

De macula

De ziekte doet zich voor wanneer de macula, een klein deel van het netvlies, achteruitgaat of beschadiging oploopt. Meestal hoort dit tot het natuurlijke verouderingsproces. Maculadegeneratie kan echter ook worden versneld door slechte gewoontes aan te houden of door de ontwikkeling van bepaalde ziektes.

De gevolgen van maculadegeneratie

Mensen die last hebben van deze aandoening ervaren wazigheid, donkere vlekken of een verstoord centraal gezichtsvermogen. Maar soms leidt het zelfs tot volledig verlies van het centrale gezichtsvermogen.

Hoe kan knoflook helpen bij maculadegeneratie en verlies van het gezichtsvermogen?

Dankzij het hoge gehalte voedingsstoffen en andere gunstige eigenschappen is knoflook een van de populairste voedingsmiddelen geworden om te zorgen voor het gezichtsvermogen.

  • De zwavelachtige bestanddelen, alsook het selenium en de verschillende vitamines, zijn in staat om de symptomen van maculadegeneratie te verminderen.
  • De krachtige antioxidante en ontstekingsremmende werking kan oogcellen beschermen. Ook kan het helpen voorkomen dat deze cellen vernietigd worden door vrije radicalen.
  • Daarnaast is knoflook geweldig om de bloeddruk en het cholesterolgehalte onder controle te houden. Dit zijn aspecten die beide in verband zijn gebracht met oogbeschadiging en verlies van het gezichtsvermogen.

Bloeddruk en wat het te maken heeft met je gezichtsvermogen

Cholesterol

Mensen die last hebben van een hoge bloeddruk hebben een grotere kans om last te krijgen van problemen met hun gezichtsvermogen dan mensen die een gezonde bloeddruk hebben. Dit komt doordat een hoge bloeddruk de bloedsomloop belemmert en dit heeft een negatieve invloed op het netvlies.

Het netvlies is afhankelijk van voldoende zuurstof om geheel naar behoren te kunnen functioneren. Een belemmerde bloedsomloop is dus slecht voor je gezichtsvermogen.

Knoflook bevordert de bloedsomloop en verlaagt de systolische waarde (de bovendruk) totdat deze stabiel is.

Cholesterol en de gezondheid van je ogen

Te veel cholesterol in je bloedbaan veroorzaakt niet alleen op cardiovasculair niveau ongezonde gevolgen. Maar het kan er ook voor zorgen dat er sprake is van vetafzetting achter het netvlies.  Deze lipiden kunnen ervoor zorgen dat je gezichtsvermogen afneemt. Op de lange termijn zou dat zelfs kunnen leiden tot volledig verlies van het gezichtsvermogen.

Knoflook bevat zwavel en krachtige antioxidanten die de synthese van zowel slecht cholesterol als cholesterol in het algemeen voorkomen.

Hoe bereid je knoflook om voor je gezichtsvermogen te zorgen?

Knoflook

Je hebt hiervoor een hulpmiddel nodig dat ook wel een knoflookpers wordt genoemd en bedoeld is om knoflooktenen door de kleine gaatjes die erin zitten te persen. Met het kleine hefboompje kun je zo elke knoflookteen omtoveren tot een dikke pasta.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om anderen hulpmiddelen te gebruiken, zoals een snijplank of een vijzel.

Consumptie

  • Om van de dagelijkse consumptie van knoflook te profiteren is het voldoende om één of twee knoflookteentjes te consumeren.
  • Eet de knoflooktenen altijd rauw. Wanneer je knoflook bakt, verliest het namelijk bijna 90% van al zijn goede eigenschappen.
  • Je kunt de knoflook ook combineren met een beetje citroensap en olijfolie.

Hoe vaak zou je knoflook op deze manier in je dieet op moeten nemen?

Nu je weet hoe goed knoflook kan zijn voor je gezichtsvermogen heb je geen excuusjes meer om niet gewoon te proberen om het bolgewas zo regelmatig mogelijk te consumeren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.