Zo houdt je gezonde ogen en voorkom je oogproblemen

De uitstraling van je ogen kan veel vertellen over je innerlijke gezondheid. Wees je dus bewust van de aanwijzingen die je ogen je geven.
Zo houdt je gezonde ogen en voorkom je oogproblemen

Laatste update: 13 november, 2018

Heb je weleens opgemerkt dat er tegenwoordig steeds meer mensen over straat gaan met een bril op? Niet om een modestatement te maken en ook niet omdat brillen ineens veel beter zijn geworden. Nee, het komt er juist door omdat deze mensen misschien niet goed voor hun ogen hebben gezorgd. Niet iedereen heeft namelijk gezonde ogen.

In het artikel van vandaag nodigen we je uit om uit te vinden hoe je gezonde ogen kunt hebben. Dit is om niet alleen te voorkomen dat je in de toekomst corrigerende lenzen hoeft te dragen, maar ook om andere problemen te vermijden.

Gezonde ogen zijn belangrijk

Natuurlijk mag je zelf weten wat je met je lichaam doet en welke gewoontes je er op na houdt. Als er één ding is waar je echter aandacht aan zou moeten besteden is het wel de gezondheid van je ogen en de gevaren en risico’s die je ogen kunnen beschadigen.

Dit houdt meer in dan alleen het drinken van wortelsap voor het vitamine A-gehalte. Herinner je je nog dat je opa of oma je vertelde hoe gezond wortels wel niet zijn voor de ogen? Wellicht hebben ze je ook weleens voor de grap gevraagd of je ooit een konijn hebt gezien die een bril droeg.

Om gezonde ogen te hebben, is het inderdaad belangrijk om voldoende vitamine A binnen te krijgen. Deze vitamine voorkomt namelijk infecties en gaat deze tegelijkertijd tegen. Ook vermindert de druk op de oogzenuwen erdoor.

De oogzenuwen worden tegenwoordig steeds meer belast door het gebruik van computers, mobiele telefoons, tablets en televisies.

Naast wortelen en vitamine A bestaat er nog een lange lijst andere natuurlijke middelen die kunnen helpen de ogen en het gezichtsvermogen te helpen verbeteren. Het gezichtsvermogen is misschien wel het belangrijkste zintuig dat je hebt.

Gezonde ogen zijn belangrijk

Tips om de gezondheid van je ogen te beschermen

Allereerst zou je moeten weten dat je ogen onderdeel uitmaken van je zenuwstelsel. Om je ogen gezond te houden, moet je dus proberen zo min mogelijk last te hebben van stress en voldoende rust te krijgen. Enkele tips om je hierbij te helpen zijn:

 • Eet voedsel dat rijk is aan mineralen, zoals fruit, zeewier en groenten.
 • Zorg ervoor dat je ogen voldoende zuurstof krijgen door bewust, langzaam en diep adem te halen.
 • Probeer een ontspannende activiteit op te pakken om je zenuwstelsel van binnenuit te kalmeren, zoals yoga of tai chi.

Wat zijn de symptomen van oogproblemen?

Een slecht gezichtsvermogen en het moeten dragen van een bril of lenzen zijn niet de enige gevolgen die kunnen worden veroorzaakt door onevenwichtigheden in het lichaam door slechte gewoontes of een gebrek aan goede oogzorg. Tot deze lijst behoren ook:

Verhoogde slijmproductie

We hebben het over het slijm dat zich tijdens het slapen in de hoeken van je ogen verzamelt. Als je merkt dat je lichaam gedurende de nacht of dag meer slijm aanmaakt dan normaal, dan kan het zijn dat er te veel gifstoffen in je lichaam aanwezig zijn. Je lichaam probeert deze op elke mogelijke manier te elimineren.

De oplossing hiervoor is om je hele lichaam te ontgiften of zuiveren. Je kunt dit beter vermijden:

 • Zuivel
 • Gebakken voedsel
 • Vlees
 • Suiker en zout

Daarnaast zul je veel meer water moeten drinken en vers voedsel moeten eten om te zorgen voor gezonde ogen.

Gezonde ogen zijn beter dan jeukende Ogen

Jeukende ogen

Jeukende ogen kunnen komen door onvoldoende slaap. De jeuk kan echter ook worden veroorzaakt door een slechte bloedsomloop in het gebied rondom de ogen of wanneer je dieet over het algemeen niet gebalanceerd is.

Een techniek die altijd werkt is om in een comfortabele houding te gaan zitten en naar boven te kijken zonder je hoofd te bewegen. Draai alleen je ogen richting het plafond.

Doe je ogen een paar keer open en dicht, terwijl je de hele tijd richting het plafond blijft kijken. Dit zal de bloedsomloop in je oogweefsel helpen te bevorderen. Vergeet echter niet om ook verse groenten en water in je dieet op te nemen.

Opgezwollen oogleden

We hebben het niet over de manier waarop je ogen opgezwollen raken nadat je gehuild hebt (of dit nu kwam door het snijden van een ui, het kijken van een droevige film of als emotionele reactie op iets anders).

Als je oogleden onverwacht ineens opzwellen, dan kan dit worden veroorzaakt doordat de nieren niet goed werken of doordat de nieren juist te hard werken.

Ook kan het gewoon komen doordat je misschien je make-up te hardhandig op doet of je je ogen ’s avonds niet goed genoeg schoonmaakt.

Wat kun je eraan doen om je problemen te helpen verbeteren?

 • Zorgen voor voldoende lichaamsbeweging
 • ’s Ochtends ananas- of sinaasappelsap drinken
 • Zorgen voor een betere nachtrust
 • Mildere make-up producten gebruiken

Strontjes

Hoewel sommige mensen denken dat strontjes veroorzaakt worden door een virus, zijn ze echter het gevolg van een opeenstapeling van gifstoffen in het lichaam door een slecht dieet, te veel eten of een bepaald vitaminegebrek.

Probeer het eten van zoute, zoete, gebakken en vette voedingsmiddelen te vermijden. Een huismiddel dat vaak werkt is om een voorwerp dat gemaakt is van goud, zoals bijvoorbeeld een ring, te verwarmen en een paar keer even tegen het strontje te houden.

Strontjes op je ogen zijn geen teken van gezonde ogen

Rode en waterige ogen

Je ogen kunnen rood en waterig worden als:

 • je jezelf helemaal hebt uitgeput door uren achtereenvolgend te werken op de computer
 • wanneer je bent blootgesteld aan vervuiling of chemicaliën,
 • je lenzen te lang hebt in laten zitten
 • te weinig hebt geslape

Soms gebeurt dit echter ook zonder duidelijke reden.

Probeer je ogen wat meer rust te geven. Elk uur dat je bijvoorbeeld werkzaam bent achter de computer sluit je ze even twee minuutjes. Draag contactlenzen alleen op de aanbevolen tijdstippen, drink meer water en probeer niet al te veel tijd door te brengen in omgevingen waarin de lucht een lage kwaliteit heeft.

Rode en waterige ogen moeten behandeld om gezonde ogen te krijgen

Doffe ogen

Sommige mensen maken zich zorgen omdat ze vinden dat hun ogen er ‘levenloos’ uitzien. Dit symptoom kan door een verscheidenheid aan factoren worden veroorzaakt, waaronder:

 • Gebrek aan voedingsstoffen
 • Bloedarmoede
 • Een ziekte
 • Vermoeidheid
 • Verdriet
 • Stress

Een van de beste manieren om doffe ogen te behandelen, is door jezelf te ontspannen. Je kunt bijvoorbeeld gaan wandelen. Of misschien kun je zelfs een afspraak maken bij een psycholoog. Dit is iemand die je kan vertellen hoe je je onderliggende probleem het beste kunt aanpakken.

Vergeet niet als je gezonde ogen wilt hebben om daarnaast ook gezonder te eten, ’s nachts voldoende te rusten en jezelf niet tot het uiterste te drijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Olmedilla, B. (2012). Nutrición y salud ocular. Manual Práctico de Nutrición y Salud.

 • Barberá Loustaunau, E., & Vázquez Castro, F. (2009). Tratamientos tópicos oculares: revisión. Inf Ter Sist Nac Salud.

 • Subcomité de Epidemiologia de DEWS I. (2007). Epidemiología de ojo seco. The Ocular Surface.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.