Beheersing van blaaskrampen op een natuurlijke manier

Blaaskrampen verdwijnen meestal als je bepaalde gewoonten verbetert. Als dit echter niet gebeurt moet je een specialist raadplegen om een diagnose te krijgen en meer te weten te komen over mogelijke problemen.
Beheersing van blaaskrampen op een natuurlijke manier
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 23 augustus, 2022

Je blaas is verantwoordelijk voor het opslaan van de urine die door je nieren gefilterd is. Wanneer je blaas vol begint te raken heb je een drukkend gevoel. Dit is het teken dat het tijd is om van deze vloeistof af te komen om blaaskrampen te voorkomen. 

Patiënten die last hebben van krampen hebben een soortgelijk gevoel. Het verschil is echter dat de spieren vaak en plotseling samentrekken. Het geeft je dit ‘signaal’ bijna nooit op tijd om naar de wc te gaan.

Dit probleem veroorzaakt onvrijwillig urineverlies. In het algemeen gaat het gepaard met een sterke pijn die van je bekken naar je buikstreek gaat.

In feite wordt dit beschouwd als een van de fasen van een hyperactieve blaas en incontinentie. Dit zijn twee aandoeningen die regelmatig ouderen treffen.

Blaaskrampen beheersen met deze natuurlijke remedies

Gelukkig is dit een symptoom die je op natuurlijke wijze kunt bestrijden. Dit komt omdat er gewoonten en huismiddeltjes zijn die helpen de spieren van dit orgaan te versterken, wat het gemakkelijker maakt om onder controle te houden.

Wil je meer weten?

Verbeter je eetgewoonten

Beheersing van blaaskrampen door op je eten te letten

Eetgewoonten hebben veel te maken met je blaas. Dit is vooral het geval wanneer je het risico loopt op krampen en onvrijwillig urineverlies.

Hoewel sommige mensen dit over het hoofd ziet, verzwakken de substanties in sommige voedingsmiddelen de spierwanden van dit orgaan. Als gevolg hiervan zijn dit de mogelijke triggers voor dit probleem.

Het is dus belangrijk om de volgende producten te vermijden:

 • Dranken en voedingsmiddelen die cafeīne bevatten
 • Gefrituurd voedsel en worsten
 • Specerijen en pittige gerechten
 • Alcoholische dranken
 • Citrusvruchtensappen
 • Frisdranken
 • Melk en melkproducten
 • Geraffineerde suiker en bloem

Breng ‘gepland plassen’ in de praktijk

Gepland plassen is een techniek waarbij je je blaas kunt versterken. Het vermindert ook het aantal keren dat het je vertelt dat je naar de wc moet gaan.

 • Het bestaat uit het maken van geplande bezoekjes aan het toilet. Over het algemeen moet dit om de twee uur gebeuren. Beetje bij beetje krijg je de controle weer terug over het gevoel te moeten plassen.
 • In het begin is het moeilijk dit in de praktijk te brengen, omdat je mogelijk lijdt aan onvrijwillig urineverlies. Maar geleidelijk aan beginnen, door eerst elke 40 minuten te gaan bijvoorbeeld, is het mogelijk om de tijd te verlengen die zit tussen twee keer dat je drang om naar het toilet te gaan optreedt.

Begin een oefeningenroutine voor je bekken

Beheersing van blaaskrampen door oefeningen

Er zijn oefeningen die gericht zijn op de versterking van de bekkenspieren, zoals de populaire Kegel-oefeningen. Deze verstevigen je blaaswand waardoor je vermogen om urine vast te houden groter wordt en urineverlies wordt voorkomen.

 • Bij deze oefening contracteer je de spieren net zoals je zou doen als je probeert om je plas op te houden, wat je ook doet bijvoorbeeld als er geen wc in de buurt is.
 • Dit zijn oefeningen die het risico op incontinentie verminderen. Alsof dit niet genoeg is, er zitten ook seksuele voordelen aan.

Verhoog je inname van magnesium

Magnesium is een mineraal dat je lichaam helpt zijn spieren in goede conditie te houden.

Ook al wordt het in honderden functies van je lichaam gebruikt, soms krijg je er niet genoeg van binnen. Dit veroorzaakt enkele problemen en ontstekingsreacties.

Daarom moeten mensen die last hebben van blaaskrampen hun magnesiuminname verhogen. Dit helpt om de krampen te verlichten.

Je vindt dit mineraal in voedsel zoals:

 • Tarwe en haverzemelen
 • Lijnzaad en pompoenpitten
 • Gedroogde kruiden
 • Cacaopoeder
 • Gedroogd fruit
 • Vette vis
 • Zilvervliesrijst

We willen ook vermelden dat je het ook uitwendig kunt gebruiken. Je huid absorbeert het als je lotions of zalf aanbrengt.

Rook niet

Beheersing van blaaskrampen door geen sigaretten te roken

De gifstoffen in sigaretten hebben direct invloed op de gezondheid van je blaas. Ze veroorzaken ook onevenwichtigheden van ontstekingen in je lichaam. Deze gifstoffen kunnen een van de hoofdoorzaken van blaaskrampen en incontinentie zijn.

De schadelijke stoffen kunnen zelfs door je bloedbaan gaan en de integriteit van je spieren en weefsels beīnvloeden.

Hieronder valt ook een verhoogd risico op infecties en kanker.

Consumeer paardenstaart

Paardenstaart is een natuurlijke remedie tegen blaaskrampen. Dit komt omdat het een stof bevat dat seleen wordt genoemd. Dit ingrediënt werkt als urineblokker.

De diuretische eigenschappen helpen bij het bevorderen van eliminatie van vloeistoffen die worden vastgehouden in de weefsels van je lichaam. Als gevolg regelt het het gehalte aan ontstekingen.

We moeten ook vermelden dat helpt de groei van bacteriën in je blaas te vertragen. Dit vermindert problemen zoals cystitis.

 • Je kunt thee van paardenstaart 2 of 3 keer per dag drinken. Het is echter ook verkrijgbaar in tabletten of supplementen.

Houd al deze aanbevelingen voor het verlichten van blaaskrampen in gedachten. Begin het probleem op een veilige en natuurlijke manier op te lossen.

Als je symptomen niet verdwijnen of als ze erger worden, raadpleeg dan je arts. Hij of zij kan je vertellen of er complicaties of ernstiger problemen zijn die moeten worden aangepakt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.