Veel voorkomende symptomen van darmparasieten

Hoewel we ze misschien niet met elkaar in verband brengen, kunnen sommige alledaagse symptomen een waarschuwing zijn voor darmparasieten. Bijvoorbeeld extreme vermoeidheid of zelfs jeuk aan je neus.
Veel voorkomende symptomen van darmparasieten

Laatste update: 22 september, 2018

Darmparasieten zijn een nogal lastig probleem. Bovendien doet het zich vaak voor met lastig te herkennen symptomen. Deze kunnen gemakkelijk aan andere gezondheidsproblemen toegeschreven worden, zoals spijsverteringsproblemen, nervositeit, veranderingen in je eetlust en gewichtstoename of -verlies. In dit artikel zullen we alle symptomen van darmparasieten beschrijven. Die kennis kan je helpen met het bepalen of jij er last van hebt.

Wat zijn darmparasieten?

Darmwand

Darmparasieten zijn micro-organismes die in je darmen leven. Ze tasten je bacterieflora aan, en beïnvloeden ook de opname van voedingsstoffen en het verwijderen van afval.

De meest voorkomende zijn:

  • Giardia
  • Lintwormen
  • Amoeben
  • Spoelwormen
  • Lamblia

Vaak worden parasieten die hun weg naar je lichaam hebben gevonden wel verwijderd met de ontlasting. Maar alle gifstoffen die zich in je lichaam opbouwen, verzwakken je immuunsysteem. Ze voeden de parasieten, die daardoor kunnen groeien en problemen kunnen veroorzaken in hun nieuwe ‘huis’.

Hoe weet ik of ik darmparasieten heb?

Darmparasieten zijn vaak moeilijk te ontdekken. Het is immers zo dat symptomen van darmparasieten vaak door elkaar worden gehaald met andere gezondheidsproblemen. Of ze worden afgedaan als ‘je gewoon niet zo lekker voelen’.

Dat is waarom het belangrijk is om de waarschuwingen die je lichaam je geeft, te herkennen. Als ze aanhouden zonder duidelijke reden, dan kunnen ze je helpen om de mogelijke oorzaak te bepalen.

Hieronder zullen we de symptomen van darmparasieten met je doornemen. Sommige ervan zijn heel gewoon en anderen zullen je verrassen. Als je verdenkingen of vragen hebt, dan raden we je aan om ze snel mogelijk naar een dokter te gaan.

Spijsverteringsproblemen

Buikpijn is een van de symptomen van darmparasieten

Een van de meest voorkomende symptomen van darmparasieten is het vaak hebben van spijsverteringsproblemen. Vooral diarree, constipatie, gasvorming en een opgeblazen gevoel.

Het probleem is dat veel mensen deze problemen regelmatig hebben en dat ze veel verschillende oorzaken kunnen hebben. Je zou echter op moeten letten als je goed eet, maar toch last hebt van deze problemen.

Veranderingen in je eetlust

Op enig moment hebben we allemaal weleens veranderingen in onze eetlust. Het kan echter ook een symptoom zijn van darmparasieten als je eetlust opeens flink groter of kleiner wordt en je hebt geen idee waarom dat zo is.

Het kan ook vergezeld worden van plotselinge gewichtstoename of -verlies. Als dat bij jou het geval is, zou je misschien moeten vermoeden dat je darmparasieten hebt.

Nervositeit of geïrriteerdheid

Stress is een van de symptomen van darmparasieten

Darmparasieten hebben veel impact op je lichaam. Ze veroorzaken repercussies van je zenuwstelsel zonder dat je het zelf in de gaten hebt.

Het kan leiden tot een verhoogde nervositeit, geïrriteerdheid en stress. Sommige mensen hebben voortdurend last van deze geestelijke problemen, maar als het voor jou ongebruikelijk is, let dan ook op andere symptomen.

Het kan ook een duidelijk symptoom bij kinderen zijn. Bij hen zou het beoordeeld kunnen worden als hyperactiviteit. Het zou ook voor kunnen komen dat hun pupillen zich verwijden.

Jeuk is een van de symptomen van darmparasieten

Jeuk in het gebied rond je anus of op andere gedeeltes van je lichaam kan ook behoren tot de symptomen van darmparasieten. Het is een van de meest voorkomende manieren om een parasiet te krijgen. Zeker voor kinderen, die eraan kunnen krabben zonder dat ze het zelf  in de gaten hebben.

Een jeukende neus hebben, komt ook veel voor. Het is een van de meest onbekende en interessante symptomen. Hoewel het geen wetenschappelijke achtergrond heeft, is het wel iets om in de gaten te houden samen met andere symptomen. De verklaring zit in de relatie van het puntje van je neus en je darmen volgens de reflexologieleer.

Chronische vermoeidheid

Vermoeidheid is een van de symptomen van darmparasieten

Chronische vermoeidheid en fybromyalgie zijn pas in het laatste decennium als echte ziektes erkend. Beide veroorzaken ze een groep symptomen die lastig is om te diagnosticeren, want ze worden gemakkelijk toegeschreven aan andere ziektes.

De oorzaak is nog steeds niet bekend, maar darmparasieten zouden schuldig kunnen zijn aan het feit dat sommige mensen deze problemen ervaren.

Vaginale infecties

Vrouwen die vaak last hebben van vaginale infecties zouden moeten opletten. Ze moeten overwegen dat het symptomen van darmparasieten kunnen zijn die de infecties in het genitale gebied veroorzaken. Dat is de reden dat het terug kan blijven komen, zelfs na een behandeling die op korte termijn misschien succesvol lijkt te zijn.

De oplossing is om voor eens en voor altijd van de parasiet af te komen en om strikte hygiëne in acht te nemen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Boorom, K. F., Smith, H., Nimri, L., Viscogliosi, E., Spanakos, G., Parkar, U., … Jones, M. S. (2008). Oh my aching gut: Irritable bowel syndrome, Blastocystis, and asymptomatic infection. Parasites and Vectors. https://doi.org/10.1186/1756-3305-1-40
  • Stark, D., van Hal, S., Marriott, D., Ellis, J., & Harkness, J. (2007). Irritable bowel syndrome: A review on the role of intestinal protozoa and the importance of their detection and diagnosis. International Journal for Parasitology. https://doi.org/10.1016/j.ijpara.2006.09.009
  • Robertson, L. J., Hanevik, K., Escobedo, A. A., Mørch, K., & Langeland, N. (2010). Giardiasis – why do the symptoms sometimes never stop? Trends in Parasitology. https://doi.org/10.1016/j.pt.2009.11.010

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.