Waarom heb ik zo een sterke eetlust?

10 april 2016
Vandaag willen we het hebben over een onderwerp dat niet altijd makkelijk is. Soms gaan we door periodes in ons leven waarin we meer eten dan nodig is. En dat niet alleen. Periodes waarin een onverklaarbare angst een enorme drang om te eten veroorzaakt, waardoor we de hele dag door knabbelen of midden in de nacht naar de koelkast sluipen, terwijl we eigenlijk horen te slapen of naar die snackbar gaan voor die heerlijke vettige hapjes die zo verleidelijk zijn.

Waarom doen we dit? Wat is de reden achter deze hunkering naar voedsel? Biedt dit voedsel ons het geluk dat we niet kunnen vinden in ons dagelijkse leven?

Wij doken in deze kwestie om antwoorden te vinden.

Eet je omdat je trek hebt of vanuit angst?

Eetbuien

‘Wanneer ik bezorgd of zenuwachtig ben, eet ik meestal meer.’ Dit heb je vast weleens vaker gehoord en het is zelfs mogelijk dat je het zelf hebt ervaren. Dit soort processen kunnen in sommige gevallen een vicieuze cirkel vormen. Wanneer we angst ervaren eten we doorgaans meer, maar tegelijkertijd voelen we ons alleen maar slechter als we hierdoor aankomen en zien dat ons lichaam verandert.

Dit is een veelvoorkomend probleem waardoor we onszelf soms de klassieke vraag stellen: ‘Heb ik eigenlijk wel echt honger? Wil ik dit eten omdat mijn lichaam het nodig heeft of alleen omdat ik er gelukkig van word? Of om een leegte op te vullen die ik niet goed in woorden kan brengen?’

Ten eerste moet je jezelf ervan overtuigen dat het al een zeer positief teken is dat je jezelf deze vraag überhaupt stelt. Dit is namelijk een duidelijk teken dat je er graag achter wilt komen wat de oorzaak achter je gedrag is. Sommige mensen stellen zichzelf deze vraag echter helemaal niet en blijven gewoon overbodig dooreten.

Laten we eens kijken naar enkele factoren die achter deze hunkering naar eten zitten:

 • Je zou kunnen stellen dat een hunkering naar eten altijd wordt veroorzaakt door een emotionele factor, waarbij het eten een manier wordt om onmiddellijk verzadigd te worden, om een momentje van iets zoets te genieten of van een lekker zoutje, iets smakelijks en rijk aan vet dat ons vult en ons kortstondig plezier brengt. Door het eten van zoetigheid komen endorfines vrij, waardoor we een klein beetje plezier beleven dat soms genoeg is om onze emotionele problemen te verbergen.
 • In sommige gevallen hebben onze relaties duidelijk invloed op de door ons eerder genoemde processen, waarin onze eetlust ervoor zorgt dat we aankomen. Misschien zijn er dingen die we tegen onze partner willen zeggen, maar niet durven. Het is duidelijk dat we niet gelukkig zijn, maar we weten niet goed hoe we dit probleem kunnen oplossen… En in plaats van het probleem aan te pakken, verschuilen we ons liever achter eten.
 • Het kan ook zijn dat we ons niet goed voelen over onszelf; we vinden de reflectie niet leuk die we zien wanneer we in de spiegel kijken. Dit creëert een gevoel van angst, ontevredenheid en daarom beginnen we, bijna zonder het zelf door te hebben, te snacken. Die zak chips helpt ons namelijk niet te hoeven nadenken, het snoep in onze zakken is zo nu en dan handig om bij de hand te hebben, de koelkast is handig voor als we ’s nachts niet kunnen slapen.
 • Er zijn altijd wel dagen waarop we thuiskomen met veel stress aan ons hoofd, met veel zorgen en beslommeringen. We gaan lekker in bad om te ontspannen en vrijwel onmiddellijk voelen we dat onze maag leeg is en alleen tevreden kan worden gesteld met dat stuk taart in de koelkast, dat broodje jam, dat zoutje… De hunkering besluipt ons soms zonder dat we het doorhebben en vaak wordt eten dan een dagelijkse gewoonte om te kunnen ontspannen. Zo simpel is het. Wanneer we iets in onze maag stoppen raken we op een bepaalde manier verzadigd en gekalmeerd.

Hoe je je eetlust onder controle kunt houden

Fietsen

1. Allereerst moet je natuurlijk achterhalen wat de oorzaak is van je angst of je hunkering naar eten. Komt het door je werk? Zijn er problemen in je relatie thuis? Is er iets dat je niet leuk vindt aan jezelf? Wellicht is dit het moment om de leiding te nemen, om dapper te zijn en risico’s te nemen om gelukkiger te zijn, om je beter over jezelf te voelen. Het is de moeite waard het te proberen.

2. Luister naar je lichaam. Heb je werkelijk honger? Stel jezelf deze vraag elke keer wanneer je wilt gaan snacken tussen je maaltijden in. Je lichaam vraagt namelijk niet echt om voedsel. Wat je lichaam echt nodig heeft, is dat je je problemen en zorgen oplost en je jezelf niet langer voor de gek houdt met zoetigheid en continu gesnack. Je gevoel van honger is niet echt.

3. Haal adem. Doe elke keer wanneer je het idee hebt een lege, hongerige maag te voelen een paar ontspanningsoefeningen. Haal langzaam adem, leg je hand op je buik en adem diep uit. Herhaal dit vijf keer achter elkaar en probeer jezelf te ontspannen.

4. Eet dingen die je eetlust onder bedwang zullen houden. Bepaalde voedingsmiddelen zijn uiterst geschikt om je te helpen van je angst en hunkering naar eten af te komen en kunnen heel handig en bovendien gezond voor je zijn. Bekijk de lijst hieronder:

 • Haver
 • Appels
 • Asperges
 • Kalkoenfilet
 • Griekse yoghurt zonder suiker
 • Spinazie
 • Infusie van paardenbloem
 • Infusie van passiebloem
 • Amandelen

5. Maak een wandeling. Er zijn maar weinig dingen die zo therapeutisch kunnen zijn als het maken van een wandeling in de buitenlucht. Wandelen zal je helpen je problemen in perspectief te brengen, je angst te verlichten, je hart sterker en je geest leeg te maken. Na het maken van een wandeling zul je dingen vanuit een ander perspectief bekijken. Het is de moeite waard het te proberen.

Bekijk Ook