Goede voedingsstoffen voor de bloedcirculatie in je benen

Het is van groot belang je zoutopname zo veel mogelijk te beperken om zo je bloedsomloop te bevorderen. Om smaak aan je maaltijden toe te voegen, kan je zout vervangen door aromatische kruiden.

Volgens de Spaanse afdeling flebologie lijdt bijna zo’n 30% van de volwassenen vandaag de dag aan chronische veneuze insufficiëntie, een aandoening die vaak verergert naarmate de zomer dichterbij komt. Vermoeide, zware benen en verwijde aders kunnen ervoor zorgen dat bloed en vocht zich opstapelt in de kuiten en enkels. Dit is voor vele vrouwen een dagelijkse realiteit en kan daarnaast ook een bron zijn van pijn.

De oorzaak van dit probleem ligt in een slechte bloedcirculatie in de benen, een aandoening die vaak een erfelijke component heeft of veroorzaakt wordt door een zittende levensstijl of een slecht eetpatroon. Wanneer de aders in je benen hun elasticiteit verliezen, sluiten de kleppen niet meer voldoende, waardoor er bloed in de aders opgestapeld wordt. Dit kan zorgen voor de ontwikkeling van pijnlijke stuwing of spataders.

Wil je de bloedcirculatie in je benen verbeteren om zo de pijn te verlichten en je leven er een stuk makkelijker op te maken? Dit is zeer eenvoudig. Wanneer je elke dag beweegt en enkele van de volgende voedingstoffen aan je dieet toevoegt, zal je snel verbetering opmerken. Probeer ze uit! 

1. Voedingsstoffen die rijk zijn aan vitamine C

Citroen

Een fout die vele mensen maken is het niet voldoende opnemen van vitamine C of (nog erger) enkel verwerkte fruitsappen in de winkel kopen en aannemen dat dat hun voorziet van de nodige vitamines. De meest gepaste fruitsappen die je in de winkel kan kopen, zijn diegenen die gemaakt zijn van natuurlijk fruit en die, voor zover mogelijk, organisch zijn. Zo ben je zeker dat je alle vitamines en mineralen die het fruit te bieden heeft binnenkrijgt en zo de circulatie in je benen verbetert.

Sinaasappels, citroenen en papajas zijn erg rijk aan vitamine C en deze vitamine helpt je de circulatie in je benen te verbeteren door:

 • Je aders en haarvaten aan te sterken
 • Een opeenhoping van vet in je bloedsomloop te voorkomen
 • Een goede circulatie te bevorderen en een hoge bloeddruk of een hoog cholesterolniveau te verlagen
 • je lichaam te ontgiften en vochtophopingen te voorkomen
 • het immuunsysteem aan te sterken

2. Gember

Gember

Deze wonderbaarlijke wortel kent een lange traditie in de natuurlijke geneeskunde. Wie weet pas je al andere therapeutische en farmaceutische behandelingen toe om de circulatie in je benen te verbeteren, maar wanneer je daar nog een regelmatig gebruik van gember aan toevoegt, zal je nog betere resultaten verkrijgen.

We bedoelen daarmee niet dat je alle andere behandelingen eenvoudigweg kan vervangen door gember, maar het is wel een goede extra aanvulling en wel om de volgende redenen:

 • Het gaat om een natuurlijk verdovend middel dat helpt om pijn en ontstekingen tegen te gaan
 • Gember is ook een goede optie om circulatie in de benen te verbeteren
 • Probeer altijd verse gember te consumeren en zo optimaal gebruik te maken van diens geneeskrachtige eigenschappen. Het resultaat zal zijn dat je meer voedingsstoffen kan opnemen en je lichaam van meer zuurstof kan voorzien. Zo bevorder je de gezondheid en elasticiteit van je aders en slagaders.

3. Pompoenpitten

Pompoenpitten

Wanneer je pompoen bereidt, gooi dan nooit de zaden of pitten weg. Soms ben je je niet volledig bewust van de ongelooflijke voordelen die zo’n klein pitje of zaadje kan hebben op je gezondheid. Dit is vooral ook van toepassing op de zaden van watermeloen.

Pompoenzaden zijn een natuurlijke bron aan vitamine E, dat van groot belang is voor de productie van gezond weefsel en voor de elasticiteit van je aders en slagaders. Naast het feit dat pompoenzaden een betere circulatie bevorderen, kunnen ze je ook helpen bloedklonters te voorkomen. Aarzel dus zeker niet om pompoenzaden te bereiden op de manier die jij zelf verkiest.

4. Knoflook en water op een lege maag

Knoflook

De combinatie van knoflook en water op een lege maag doet wonderen. Wanneer dit nog geen deel is van je dagelijkse eetpatroon, zorg er dan voor dat dit vanaf morgen wel het geval is. Het nuttigen van een teentje knoflook in combinatie met een glas water reinigt je bloedstroom en helpt je de opeenstapeling van plaque in je aderen te voorkomen. Op die manier verbeter je niet enkel de bloedcirculatie in je benen, maar je cardiovasculaire gezondheid in het algemeen. Knoflook is daarnaast ook een van de meeste doeltreffende natuurlijke geneesmiddelen die er bestaan.

5. Watermeloen

Watermeloen

Watermeloen is verfrissend, urineafdrijvend en bevat een goede hoeveelheid lycopeen. Dit is een antioxidant die ook in tomaten gevonden kan worden en die je hart helpt om je bloed naar je lichaamsuiteinden te pompen, waaronder dus ook je benen. Dankzij de kracht van lycopeen om ontstekingen en vochtophopingen tegen te gaan, kan het regelmatig eten van watermeloen dus helpen om bloedklonters en het verschijnen van spataders tegen te gaan. Watermeloen kan er zelfs voor zorgen dat spataders minder opvallen.

6. Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma is een van de meest gebruikte kruiden in de oriëntaalse geneeskunde, maar begint ook stilaan aan populariteit te winnen in de westerse maatschappij. Het is niet alleen goed om je stoofpotjes een beetje kleur te geven, maar is ook een goed vervangmiddel voor zout dankzij de unieke smaak van kurkuma. Welke reden je ook hebt om kurkuma te gebruiken, er bestaan verschillende studies die aantonen dat kurkuma een positief effect heeft op je gezondheid en dat omwille van het volgende:

 • Kurkuma is onststekingsremmend, ontsmettend en een krachtige antioxidant
 • Kurkuma bevordert de bloedsomloop
 • Het is ook erg geschikt om pijn te verzachten en het zware gevoel en de druk die je in je benen ervaart door een aangetaste bloedcirculatie te verlichten

Onthoud dat om de bloedcirculatie in je benen te verbeteren, je bij voorkeur zout zo veel mogelijk uit je dieet bant, je voldoende water moet drinken en er ook voor moet zorgen dat je elke dag een beetje beweging krijgt. Deze kleine, maar belangrijke veranderingen in je dagelijkse leven zullen je een betere levenskwaliteit geven. Zou je dus beter niet meteen starten?

Bekijk Ook