Goede voedingsstoffen voor de bloedcirculatie in je benen

Het is van groot belang je zoutopname zo veel mogelijk te beperken om zo je bloedsomloop te bevorderen. Om smaak aan je maaltijden toe te voegen, kan je zout vervangen door aromatische kruiden.
Goede voedingsstoffen voor de bloedcirculatie in je benen

Laatste update: 10 december, 2018

Een slechte bloedcirculatie in je benen kan ervoor zorgen dat bloed en vocht zich opstapelt in de kuiten en enkels. Dit is voor vele vrouwen een dagelijkse realiteit en kan daarnaast ook een bron zijn van pijn.

Het is een aandoening die vaak een erfelijke component heeft of veroorzaakt wordt door een zittende levensstijl of een slecht eetpatroon.

Wanneer de aders in je benen hun elasticiteit verliezen, sluiten de kleppen niet meer voldoende, waardoor er bloed in de aders opgestapeld wordt. Dit kan zorgen voor de ontwikkeling van pijnlijke stuwing of spataders.

Wil je de bloedcirculatie in je benen verbeteren om zo de pijn te verlichten en je leven er een stuk makkelijker op te maken? Dit is zeer eenvoudig.

Wanneer je elke dag beweegt en enkele van de volgende voedingstoffen aan je dieet toevoegt, zal je misschien verbetering opmerken. Bezoek voor de zekerheid misschien wel eerst je dokter.

Ontdek deze voedingsstoffen voor de bloedcirculatie in je benen

1. Voedingsstoffen die rijk zijn aan vitamine C

Citroen

Een fout die vele mensen maken is niet voldoende vitamine C opnemen of enkel verwerkte fruitsappen in de winkel kopen en aannemen dat die hun voorzien van de nodige vitamines.

Kies in plaats daarvan voor verse vruchten en sap. Zo ben je zeker dat je alle vitamines en mineralen die het fruit te bieden heeft binnenkrijgt en zo de circulatie in je benen verbetert De volgende vruchten zijn erg rijk aan vitamine C:

2. Gember

Gember

Deze wonderbaarlijke wortel kent een lange traditie in de natuurlijke geneeskunde.

Wie weet pas je al andere therapeutische en farmaceutische behandelingen toe om de circulatie in je benen te verbeteren, maar wanneer je daar nog een regelmatig gebruik van gember aan toevoegt, zal je misschien nog betere resultaten verkrijgen.

We bedoelen daarmee niet dat je alle andere behandelingen eenvoudigweg kan vervangen door gember, maar het is wel een goede extra aanvulling.

3. Pompoenpitten

Pompoenpitten

Wanneer je pompoen bereidt, gooi dan nooit de zaden of pitten weg. Soms ben je je niet volledig bewust van de ongelooflijke voordelen die zo’n klein pitje of zaadje kan hebben op je gezondheid.

Pompoenzaden zijn een natuurlijke bron aan vitamine E, die van groot belang zou zijn voor de productie van gezond weefsel en voor de elasticiteit van je aders en slagaders.

Naast het feit dat pompoenzaden mogelijk een betere circulatie bevorderen, kunnen ze je ook helpen bloedklonters te voorkomen. Aarzel dus zeker niet om pompoenzaden te bereiden op de manier die jij zelf verkiest.

4. Watermeloen

Watermeloen

Watermeloen is verfrissend, diuretisch en bevat een goede hoeveelheid lycopeen. Dit is een antioxidant die ook in tomaten gevonden kan worden. Die zou je hart helpen om je bloed naar je lichaamsuiteinden te pompen, waaronder dus ook je benen.

Dankzij de kracht van lycopeen om ontstekingen en vochtophopingen tegen te gaan, kan watermeloen dus misschien helpen om bloedklonters en het verschijnen van spataders tegen te gaan.

Watermeloen kan er naar het schijnt zelfs voor zorgen dat spataders minder opvallen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Edwards, A. J., Vinyard, B. T., Wiley, E. R., Brown, E. D., Collins, J. K., Perkins-veazie, P., … Clevidence, B. A. (2003). Consumtion of Watermelon Juice Increases Plasma Concentrations of Lycopene and b -Carotene in Humans. The Jorurnal of Nutrition. https://doi.org/10.1093/jn/133.4.1043
  • Mashhadi, N. S., Ghiasvand, R., Askari, G., Hariri, M., Darvishi, L., & Mofid, M. R. (2013). Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. International journal of preventive medicine4(Suppl 1), S36-42.
  • Ros, E., & Hu, F. B. (2013). Consumption of plant seeds and cardiovascular health: epidemiological and clinical trial evidence. Circulation128(5), 553-65.
  • Taddei, S., Virdis, A., Ghiadoni, L., Magagna, A., & Salvetti, A. (1998). Vitamin C improves endothelium-dependent vasodilation by restoring nitric oxide activity in essential hypertension. Circulation. https://doi.org/10.1161/01.CIR.97.22.2222

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.