De voordelen van papaja en papajazaden

· 24 februari 2016
De antioxidanten en vitaminen in papaja helpen bij het behoud van een gezond immuunsysteem. Daarnaast bevordert het hoge vezelgehalte een goede spijsvertering en het verminderen van slecht cholesterol.

In sommige tropische landen kun je papajabomen overal vinden. Ze zijn zeer gemakkelijk te kweken en ze produceren uitzonderlijk fruit.

Papaja biedt een krachtige verdediging tegen onder meer kanker en heeft een natuurlijke genezende werking. Tot voor kort beschouwden mensen de vrucht gewoon als heerlijk fruit, maar de laatste tijd hebben we nog veel meer voordelen van het eten van papaja ontdekt.

De gezondheidsvoordelen van het eten van papaja

De papaja bevat een enzym dat papaïne genoemd wordt. Deze stof is zeer vergelijkbaar met de pancreasenzymen die de vertering van eiwitten bevorderen. Eiwitenzymen (ook wel proteolytische enzymen) kunnen ook de eiwitlaag die zich vormt rond kankercellen ontbinden. Dit helpt het immuunsysteem om deze cellen gemakkelijker te vernietigen.

Een ander enzym dat wordt gevonden in papaja is chymopapaïne. Samen helpen deze twee enzymen het lichaam eiwitten beter te absorberen. Proteolytische enzymen kunnen het verdedigingsschild van virussen, tumoren, allergenen, gisten en verscheidene vormen van schimmels afbreken. Zodra de schilden worden vernietigd, is het makkelijker voor het lichaam om te genezen.

Papaïne is ook behulpzaam bij het verminderen van ontstekingen, het genezen van brandwonden en het verminderen van littekens. Papaja versnelt eigenlijk je natuurlijke genezingsproces.

Carotenoïden die beschermen tegen vrije radicalen

Papaja

De roze-oranje kleur van papaja wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van carotenoïden, zoals bèta-caroteen en lycopeen. Dit zijn krachtige antioxidanten die kanker helpen bestrijden.

Lycopeen kan het risico op prostaatkanker verminderen. Het helpt kankercellen te vernietigen, antimetastatische activiteit te verhogen en beschermende enzymen te versterken.

In een onderzoek uitgevoerd door onderzoekers in China bleek dat het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan lycopeen en groene thee helpt beschermen tegen prostaatkanker.

Isothiocyanaat om de vorming van kankercellen te voorkomen

Isothiocyanaat is een andere verbinding die in papaja aanwezig is. Het is ook aangetoond dat isothiocyanaat de vorming en ontwikkeling van kankercellen kan remmen.

In dierstudies werd aangetoond dat isothiocyanaten helpen beschermen tegen borst-, long-, darm-, pancreas- en prostaatkanker, alsook tegen leukemie.

Andere voordelen van het eten van papaja

Sap van Papaja

  • Papaja’s zijn rijk aan voedingsstoffen, antioxidanten, carotenoïden, vitamines C, E en A en flavonoïden. Ze bevatten ook B-vitaminen, foliumzuur, pantotheenzuur, evenals mineralen zoals kalium en magnesium. Al deze stoffen bevorderen de cardiovasculaire gezondheid en helpen beschermen tegen kanker. Ze helpen ook bij het behoud van een gezond immuunsysteem, het voorkomen van oorontstekingen en het bestrijden van verkoudheid en griep.
  • Papaja is rijk aan vezels en die kunnen het gehalte aan slecht cholesterol verlagen. Vezels binden zich ook aan kankerverwekkende toxines in de dikke darm en daarmee dragen ze bij aan de verwijdering van deze toxines uit het lichaam en bevorderen ze de spijsvertering.

De voordelen van papajazaden

Papajazaden kunnen nog beter voor je zijn dan de vrucht zelf. Ze hebben een pittige, zeer bittere smaak, waardoor het moeilijk kan zijn om ze te eten. Toch hebben ze belangrijke geneeskrachtige voordelen. Enkele voordelen zijn:

  • Ze hebben antibacteriële eigenschappen, waardoor ze effectief zijn tegen E.coli, salmonella en staphylococcus.
  • Ze kunnen beschermen tegen nierfalen als gevolg van giftige stoffen.
  • Ze vergemakkelijken de verwijdering van intestinale parasieten.
  • Ze helpen de lever te ontgiften.

Het is de moeite waard om papaja toe te voegen aan je dagelijkse voeding. Probeer de vrucht op zijn minst een aantal keer per week te eten. Vanwege de unieke smaak kan papaja worden toegevoegd aan vele recepten en gerechten, zoals soepen, salades, yoghurt en chili. Laat de geweldige gezondheidsvoordelen van de papaja niet aan je voorbij gaan!