De voordelen van papaja en papajazaden

De antioxidanten en vitaminen in papaja helpen bij het behoud van een gezond immuunsysteem. Daarnaast bevordert het hoge vezelgehalte een goede spijsvertering en het verminderen van slecht cholesterol.
De voordelen van papaja en papajazaden

Laatste update: 07 november, 2018

In sommige tropische landen kun je papajabomen overal vinden. Ze zijn zeer gemakkelijk te kweken en ze produceren uitzonderlijk fruit. Wist je ook dat je papaja én papajazaden kon eten?

Papaja en papajazaden kunnen een krachtige verdediging bieden tegen onder meer kanker en beschikken over een natuurlijke geneeskrachtige werking. Tot voor kort beschouwden mensen de vrucht gewoon als heerlijk fruit, maar de laatste tijd hebben we nog veel meer voordelen van het eten van papaja en papajazaden ontdekt.

De gezondheidsvoordelen van het eten van papaja en papajazaden

De papaja bevat een enzym dat papaïne genoemd wordt. Deze stof is zeer vergelijkbaar met de pancreasenzymen die de vertering van eiwitten bevorderen.

Eiwitenzymen (ook wel proteolytische enzymen) kunnen ook de eiwitlaag die zich vormt rond kankercellen ontbinden. Dit kan het immuunsysteem helpen om deze cellen gemakkelijker te vernietigen.

Een ander enzym dat wordt gevonden in papaja is chymopapaïne. Samen helpen deze twee enzymen het lichaam eiwitten beter te absorberen.

Proteolytische enzymen kunnen het verdedigingsschild van virussen, tumoren, allergenen, gisten en verscheidene vormen van schimmels afbreken. Zodra de schilden zijn vernietigd, is het makkelijker voor het lichaam om te genezen.

Papaïne is ook behulpzaam bij het verminderen van ontstekingen, het genezen van brandwonden en het verminderen van littekens. Papaja en papajazaden versnellen eigenlijk je natuurlijke genezingsproces.

Carotenoïden beschermen tegen vrije radicalen

Papaja

De roze-oranje kleur van papaja wordt veroorzaakt doorcarotenoïden, zoals bèta-caroteen en lycopeen. Dit zijn krachtige antioxidanten die kanker zouden kunnen helpen bestrijden.

Van lycopeen wordt gedacht dat het het risico op prostaatkanker kan verminderen. Het zou kunnen helpen kankercellen te vernietigen, antimetastatische activiteit te verhogen en beschermende enzymen te versterken.

Isothiocyanaat om de vorming van kankercellen te voorkomen

Isothiocyanaat is een andere stof die in papaja aanwezig is. Deze stof zou de vorming en ontwikkeling van kankercellen kunnen remmen.

In onderzoek op dieren werd aangetoond dat isothiocyanaten kunnen helpen beschermen tegen borst-, long-, darm-, pancreas- en prostaatkanker, alsook tegen leukemie.

Sap van papaja

Ze bevatten veel vitamines en vezels

Papaja’s zijn rijk aan voedingsstoffen, antioxidanten, carotenoïden, vitamines C, E en A en flavonoïden. Ze bevatten ook B-vitaminen, foliumzuur, pantotheenzuur, evenals mineralen zoals kalium en magnesium. Al deze stoffen kunnen de cardiovasculaire gezondheid bevorderen en kunnen helpen beschermen tegen kanker.

Ze kunnen ook helpen bij het behoud van een gezond immuunsysteem, het voorkomen van oorontstekingen en het bestrijden van verkoudheid en griep.

Papaja is rijk aan vezels en die kunnen het slechte cholesterolgehalte verlagen. Vezels binden zich ook aan kankerverwekkende toxines in de dikke darm en daarmee dragen ze bij aan de verwijdering van deze toxines uit het lichaam en bevorderen ze de spijsvertering.

De voordelen van papajazaden

Papajazaden kunnen nog beter voor je zijn dan de vrucht zelf. Ze hebben een pittige, zeer bittere smaak, waardoor het moeilijk kan zijn om ze te eten. Toch hebben ze belangrijke geneeskrachtige voordelen.

Enkele van deze voordelen zijn:

  • Ze hebben antibacteriële eigenschappen, waardoor ze effectief kunnen zijn tegen E.coli, salmonella en staphylococcus.
  • Ook kunnen ze beschermen tegen nierfalen als gevolg van giftige stoffen.
  • Ze kunnen de verwijdering van intestinale parasieten vergemakkelijken .
  • Ze kunnen helpen de lever te ontgiften.

Het is de moeite waard om papaja toe te voegen aan je dagelijkse voeding. Probeer de vrucht op zijn minst een aantal keer per week te eten. Vanwege de unieke smaak kan papaja worden toegevoegd aan vele recepten en gerechten, zoals soepen, salades, yoghurt en chili.

Laat de geweldige gezondheidsvoordelen van de papaja niet aan je voorbij gaan!  Wellicht ook interessant voor jou

De positieve effecten van een smoothie van papaja en amandelmelk
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
De positieve effecten van een smoothie van papaja en amandelmelk

Onze smoothie van papaja en amandelmelk zal helpen bij het verbeteren van je spijsvertering en het verlichten van ontstekingen.  • Milind, P., & Gurditta, G. (2011). Basketful benefits of Papaya. International research journal of pharmacy2(7), 6-12.
  • Sancho, L. E. G. G., Yahia, E. M., & González-Aguilar, G. A. (2011). Identification and quantification of phenols, carotenoids, and vitamin C from papaya (Carica papaya L., cv. Maradol) fruit determined by HPLC-DAD-MS/MS-ESI. Food Research International44(5), 1284-1291.