Ontdek zeven voordelen van gember

· 14 januari 2016
Gember kan ervoor zorgen dat andere voedingsstoffen beter door het lichaam opgenomen worden. Het stimuleert de spijsvertering en helpt constipatie te voorkomen. Gember verzacht bovendien maag- en buikpijn veroorzaakt door infecties.

De gemberwortel ziet er niet zo aantrekkelijk uit, maar heeft een unieke smaak die je onmiddellijk herkent en die gerechten zoals soepen, stoofschotels, sausjes, marinades en zelfs dessers een bijzondere smaak geeft. Naast het gebruik in de keuken is gember al eeuwen een populair geneesmiddel in de natuurgeneeskunde omwille van de vele medicinale eigenschappen die de wortel bevat.

Toch zijn er veel veel mensen die nog altijd niet op de hoogte zijn van de gezondheidsvoordelen van deze goedkope en overal verkrijgbare wortel. We zien gember wel liggen in de schappen in de supermarkt, maar lopen er nog al te vaak voorbij zonder ons te realiseren dat er een natuurlijk product beschikbaar is dat zo veel voordelen voor de gezondheid heeft, voor een bijzonder lage prijs. Dit artikel somt daarom zeven belangrijke voordelen van gember op die je waarschijnlijk nog niet allemaal kent. Ontdek hoe gember je conditie aanzienlijk kan verbeteren en vergeet het de volgende keer als je boodschappen doet niet in je boodschappenmandje te leggen.

Gember stimuleert de bloedsomloop

De gemberwortel is rijk aan zink en magnesium, twee mineralen die absoluut noodzakelijk zijn voor een goede bloedsomloop. Voldoende opname ervan verhindert ook de opstapeling van slechte cholesterol in de lever, waardoor op langere termijn hart-en vaatziekten kunnen worden vermeden. Heb je koorts of last van overmatig zweten, dan kan gember eveneens soelaas brengen.

De opname van andere nutriënten wordt bevorderd door gember

Gemberwortel

Als je regelmatig gember gebruikt, dan ben je er zeker van dat je lichaam makkelijker andere essentiële stoffen zal opnemen. De maag en pancreas worden er namelijk door gestimuleerd om verteringsenzymes af te scheiden. Gebrek aan voldoende eetlust kan opgelost worden door op een stukje gember te kauwen vóór de maaltijd, waardoor de zin in eten gestimuleerd zal worden.

Beschermt tegen verkoudheden en griep

Gember is een natuurlijk antibioticum en heeft eveneens slijmoplossende eigenschappen, waardoor griep en verkoudheden kunnen voorkomen worden. In Azië is de gemberwortel reeds eeuwenlang hét middel bij uitstek om hoesten, griep en verkoudheid te behandelen. De faculteit geneeskunde van de Universiteit van Maryland deed heel wat onderzoek naar de medicinale eigenschappen van gember en kon inderdaad de genezende werking van gember bevestigen. Een warme kop gemberthee doet wonderen als je die vervelende wintergriep of verkoudheid voelt aankomen.

Gember stimuleert de spijsvertering

Terwijl de opname van voedzame nutriënten bevorderd wordt, is gember ook in staat buikpijn te verlichten die het gevolg is van een maagontsteking. Gasophoping in maag en darmen krijgt minder kans en er zal ook minder gauw sprake zijn van constipatie of verstopping. De spijsvertering zal in het algemeen vlotter verlopen als je regelmatig geraspte gember aan de maaltijd toevoegt of ’s middags af en toe geniet van een lekker kopje gemberthee.

Bondgenoot in de strijd tegen kanker

Kankercellen

Verschillende studies toonden aan dat gember wel eens een krachtige medestander zou kunnen zijn in de strijd tegen kanker. Er werd voornamelijk resultaat geboekt in onderzoek naar prostaat- en darmkanker.

Versterkt het afweersysteem van het lichaam

Het regelmatig gebruiken van gember versterkt het afweersysteem en steunt het lichaam in het bestrijden van griep, verkoudheden, verschillende soorten kanker en chronische ziekten. Ook het risico op beroerte vermindert en de wortel wordt vaak gebruikt om bacteriën te bevechten die kunnen leiden tot infecties van maag en ingewanden.

Verlichten van gewrichtspijn met gemberthee

Gember heeft ontstekingswerende eigenschappen, die helpen pijn en ontsteking van de gewrichten te verminderen. Ook pijn tengevolge van andere aandoeningen kan men verlichten door regelmatig gemberthee te gebruiken.

Hoe gebruik je gember om deze voordelen tot hun recht te laten komen?

Gemberthee

Zoals reeds gezegd kan gember gebruikt worden in heel wat gerechten en drankjes dankzij zijn heerlijk aroma en pittige smaak. Hieronder kan je een aantal heerlijke receptjes opgesomd zien die je makkelijk thuis zelf kan klaarmaken. Ga gerust meteen aan de slag en geniet van de vele gezondheidsvoordelen die gember je te bieden heeft.

Gemberrijst met kruiden

Wat heb je nodig?

 • Basmatirijst
 • Een teentje knoflook
 • Een theelepel geraspte gember
 • Een chilipepertje
 • Een aantal takjes verse koriander

Hoe maak je de rijst klaar?

Hak de chili en knoflook fijn in kleine partjes. Kook de basmatirijst gedurende twintig minuten. Als de rijst gaar is, voeg dan de gehakte chili en knoflook, de geraspte gember en de fijngehakte koriander toe. Alles goed mengen en warm serveren. Deze gemberrijst smaakt heerlijk bij gegrilde vis of een sappige brochet.

Gembersap voor een betere bloedsomloop

Wat heb je nodig?

 • Een appel in partjes gesneden
 • Een glas vers geperst sinaasappelsap (200 ml)
 • Een stukje gemberwortel

Hoe maak je dit sapje klaar?

Meng alle ingrediënten in een blender en laat dit mixen tot een gladde smoothie. Drink één glas per dag, bij voorkeur licht gekoeld.

Gemberthee om het afweersysteem te versterken en ziekte te voorkomen

Gemberthee drinken wordt aanbevolen als een van de beste manieren om van de gezondheidsvoordelen van deze medicinale wortel te genieten. In het algemeen wordt gemberthee gedronken om de symptomen van griep en verkoudheid te verlichten en pijn tengevolge van gewrichtsproblemen tegen te gaan. Bovendien geeft deze lekkere thee een superboost aan het immuniteitssysteem van het lichaam.

Wat heb je nodig?

 • Een glas water of ongeveer 200 ml
 • Een verse gemberwortel
 • Een citroen
 • Honing van goede kwaliteit

Hoe maak je gemberthee klaar?

 • Breng water aan de kook in een ketel of kom. Rasp of hak de gemberwortel terwijl het water aan de kook gaat.
 • Pers de citroen uit in een kop en voeg de gehakte gember toe.
 • Overgiet deze mix met kokend water en breng het op smaak met een hoeveelheid honing naar keuze.