Ontdek zeven voordelen van gember

Gember kan ervoor zorgen dat andere voedingsstoffen beter door het lichaam opgenomen worden. Het stimuleert de spijsvertering en helpt constipatie te voorkomen. Gember verzacht bovendien maag- en buikpijn veroorzaakt door infecties.
Ontdek zeven voordelen van gember
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 22 december, 2022

De voordelen van gember zijn dikwijls beschreven. Hoewel de gemberwortel er niet bepaald aantrekkelijk uitziet. Maar het heeft wel een unieke smaak die je onmiddellijk herkent en die gerechten zoals soepen, stoofschotels, sausjes, marinades en zelfs desserts een bijzondere smaak geeft. Naast het gebruik in de keuken is gember al eeuwen een populair geneesmiddel in de natuurgeneeskunde. Dit komt door de vele medicinale eigenschappen die de wortel bezit.

Toch zijn er veel veel mensen die nog altijd niet op de hoogte zijn van de gezondheidsvoordelen van deze goedkope en overal verkrijgbare wortel. Ofschoon we gember wel in de schappen in de supermarkt zien liggen, lopen we er nog al te vaak zomaar voorbij.

We realiseren ons niet dat er een natuurlijk product beschikbaar is dat zo veel voordelen voor de gezondheid heeft, tegen een bijzonder lage prijs. Daarom vind je hierna zeven belangrijke voordelen van gember die je waarschijnlijk nog niet allemaal kent.

Ontdek hoe gember je conditie aanzienlijk kan verbeteren. Vooral mag je de volgende keer dat je boodschappen doet niet vergeten het in je boodschappenmandje te leggen.

Gember stimuleert de bloedsomloop

De gemberwortel is rijk aan zink en magnesium, twee mineralen die absoluut noodzakelijk zijn voor een goede bloedsomloop. Voldoende opname ervan verhindert ook de opstapeling van slechte cholesterol in de lever, waardoor op langere termijn hart-en vaatziekten kunnen worden vermeden. Misschien heb je koorts of last van overmatig zweten. In dat geval kan gember eveneens soelaas brengen.

Gember bevordert de opname van andere nutriënten

Gemberwortel

Als je regelmatig gember gebruikt, dan ben je er zeker van dat je lichaam makkelijker andere essentiële stoffen zal opnemen. Het stimuleert de maag en pancreas om verteringsenzymen af te scheiden. Gebrek aan voldoende eetlust kan opgelost worden door vóór de maaltijd op een stukje gember te kauwen. Dit stimuleert de zin in eten.

Beschermt tegen verkoudheden en griep

Gember is een natuurlijk antibioticum en heeft eveneens slijmoplossende eigenschappen. Zo kunnen griep en verkoudheden voorkomen worden. In Azië is de gemberwortel reeds eeuwenlang hét middel bij uitstek om hoesten, griep en verkoudheid te behandelen.

De faculteit geneeskunde van de Universiteit van Maryland deed heel wat onderzoek naar de medicinale eigenschappen van gember. Zij bevestigden inderdaad de genezende werking als een van de voordelen van gember. Een warme kop gemberthee doet wonderen als je die vervelende wintergriep of verkoudheid voelt aankomen.

Gember stimuleert de spijsvertering

Terwijl de opname van voedzame nutriënten bevorderd wordt, kan gember ook buikpijn verlichten die het gevolg is van een maagontsteking. Gasophoping in maag en darmen krijgt minder kans. Ook zal er minder gauw sprake zijn van constipatie of verstopping.

De spijsvertering zal in het algemeen vlotter verlopen als je regelmatig geraspte gember aan de maaltijd toevoegt. Maar ook af en toe ‘s middags van een lekker kopje gemberthee genieten doet wonderen.

Bondgenoot in de strijd tegen kanker

Kankercellen

Verschillende studies toonden aan dat gember weleens een krachtige medestander zou kunnen zijn in de strijd tegen kanker. Er werd voornamelijk resultaat geboekt in onderzoek naar prostaat- en darmkanker. [1]

Versterkt het afweersysteem van het lichaam

Het regelmatig gebruiken van gember versterkt het afweersysteem en steunt het lichaam in het bestrijden van griep, verkoudheden, verschillende soorten kanker en chronische ziekten. Ook het risico op beroerte vermindert en de wortel wordt vaak gebruikt om bacteriën te bevechten die kunnen leiden tot infecties van maag en ingewanden.

Verlichten van gewrichtspijn met gemberthee

Tot de voordelen van gember behoren ontstekingsremmende eigenschappen, die helpen pijn en ontsteking van de gewrichten te verminderen. Ook pijn tengevolge van andere aandoeningen kan men verlichten door regelmatig gemberthee te gebruiken.

Hoe gebruik je gember om deze voordelen tot hun recht te laten komen?

Gemberthee

Zoals reeds gezegd kan gember in heel wat gerechten en drankjes gebruikt worden dankzij zijn heerlijk aroma en pittige smaak. Hieronder sommen we een aantal heerlijke receptjes op die je makkelijk zelf thuis kunt klaarmaken. Ga gerust meteen aan de slag en geniet van de vele gezondheidsvoordelen die gember je te bieden heeft.

Gemberrijst met kruiden

Wat heb je nodig?

 • Basmatirijst
 • Een teentje knoflook
 • Een theelepel geraspte gember
 • Een chilipepertje
 • Een aantal takjes verse koriander

Hoe maak je de rijst klaar?

Hak de chili in stukjes en de knoflook fijn. Kook de basmatirijst gedurende twintig minuten. Nadat de rijst gaar is voeg je de gehakte chili en knoflook, de geraspte gember en de fijngehakte koriander toe. Alles goed mengen en warm serveren. Deze gemberrijst smaakt heerlijk bij gegrilde vis of kip.

Gembersap voor een betere bloedsomloop

Wat heb je nodig?

 • Een appel in partjes gesneden
 • Een glas vers geperst sinaasappelsap (200 ml)
 • Een stukje gemberwortel

Hoe maak je dit sapje klaar?

Meng alle ingrediënten in een blender en mix dit tot een gladde smoothie. Drink één glas per dag, bij voorkeur licht gekoeld.

Gemberthee om het afweersysteem te versterken en ziekte te voorkomen

Gemberthee drinken wordt aanbevolen als een van de beste manieren om van de gezondheidsvoordelen van deze medicinale wortel te genieten.

In het algemeen wordt gemberthee gedronken om de symptomen van griep en verkoudheid te verlichten en pijn tengevolge van gewrichtsproblemen tegen te gaan. Bovendien geeft deze lekkere thee een super boost aan het immuniteitssysteem van het lichaam.

Wat heb je nodig?

 • Een glas water of ongeveer 200 ml
 • Een verse gemberwortel
 • Een citroen
 • Honing van goede kwaliteit

Hoe maak je gemberthee klaar?

 • Eerst breng je water aan de kook in een ketel of kom. Intussen rasp of hak je de gemberwortel.
 • Vervolgens pers je de citroen uit in een kop en voeg je de gehakte gember toe.
 • Ten slotte overgiet je deze mix met kokend water en breng je het op smaak met een hoeveelheid honing naar keuze.

[1] Bron: Benefits of whole ginger extract in prostate cancer


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.