Limonade met komkommer, gember en munt

· 1 januari 2016
Zelfgemaakte limonade en water met een smaakje zijn geweldige alternatieven voor normaal water en helpen je om makkelijker je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vloeistoffen binnen te krijgen.

Als je gaat zitten en nadenkt over de eigenschappen van elk ingrediënt, dan zal je realiseren dat er niks in dit recept zit dat slecht voor je is. Met deze light limonade die gemaakt wordt met komkommer, gember en munt, zal je niet alleen een beetje van dat vervelende buikvet kwijt raken, maar ook gehydrateerd en fris blijven. Wat nog beter is, is dat dit niet de enige voordelen van dit heerlijke drankje zijn. Ontdek de rest in dit artikel.

Hoe maak je limonade met komkommer, gember en munt?

De ingrediënten voor deze verrukkelijke limonade zijn:

  • 2 liter water
  • 1 middelgrote komkommer
  • 1 citroen
  • 1 theelepel vers geraspte gember
  • 10 verse muntbladeren

Schil de komkommer en snijd deze in dunne schijfjes voordat je twee liter water toevoegt. Voeg vervolgens de dun gesneden citroen, de geraspte gember en muntbladeren toe. Bewaar alles tenminste zes uur in de koelkast, bij voorkeur gedurende de nacht. Wanneer je klaar bent om het te drinken, kan je een paar ijsklontjes toevoegen als het een erg warme dag is. Drink deze limonade gedurende de dag om je dagelijkse hoeveelheid water binnen te krijgen! Als je een persoon bent die problemen heeft om genoeg te drinken, dan is dit het recept voor jou. Doe het in een flesje en neem het overal met je mee.

Gemberlimonade

Voordelen van komkommer

Omdat het erg veel water bevat (96%), is komkommer uitstekend voor gewichtsverlies. Het bevat maar 20 calorieën per 100 gram. Komkommer is uitstekend voor het bestrijden van obesitas en het helpt ook om het lichaam te ontgiften en zwelling te elimineren.

Zuiverende diëten die komkommer bevatten, helpen om vochtretentie en de ophoping van overtollig urinezuur te voorkomen. Komkommer heeft ook laxerende eigenschappen, die de darmen reinigen en slijm van de darmwanden verwijderen. Komkommer is niet aanbevolen voor personen die vaak last hebben van diarree, een zwakke maag of overtollig gas. Komkommer is erg handig voor het beschermen van de wanden van de maag en het bevorderen van een gezonde darmflora.

Komkommer

De eigenschappen van gember

Gember heeft uitstekende ontstekingsremmende eigenschappen, die veel gebruikt worden in de traditionele Chinese geneeskunde. Het helpt om verschillende stoornissen zoals artritis, problemen met de spijsvertering en ademhalingsproblemen te bestrijden. Omdat het een licht gekruide smaak heeft, is het een goed idee om gember gematigd te consumeren en gecombineerd met andere voedingsmiddelen of ingrediënten.

Gember is rijk aan vitaminen, mineralen, essentiële oliën, aminozuren en antioxidanten. Het heeft talloze voordelen voor het lichaam. Het kan bijvoorbeeld pijn tijdens de menstruatie verlichten en reuma verminderen, verkoudheden en griep bestrijden, helpen om slijm te verwijderen, de bloedstroom verbeteren en hartziektes voorkomen.

Gember

Gember kan ook helpen om duizeligheid en duizelingen te verlichten. Naast dat het een natuurlijk en effectief antidepressivum is, stimuleert het ook het libido en is het een natuurlijke lustopwekker. Het helpt om vroegtijdig verouderen te voorkomen, vermindert stresswaarden, verlicht migraine (door de effecten van prostaglandine te blokkeren), voorkomt bepaalde vormen van kanker (voornamelijk eierstok- en colonkanker) en helpt bij de spijsvertering.

De eigenschappen van munt

Er zijn veel medicinale eigenschappen van deze geweldige en aromatische plant. Munt fungeert als een antispasmodisch middel in het spijsverteringskanaal. Het helpt om pijn te verlichten als een pijnstiller, vermindert ontsteking van de huid en slijmvliezen en verschoont de luchtwegen.

Munt heeft ook erg ontspannende effecten wanneer je het als thee of smoothie consumeert. Dit kan de kwaliteit van je nachtrust bevorderen en je gevoel van rust vergroten. Het voorkomt stress, verbetert winderigheid, ontspant de spieren en helpt om de maagwanden te beschermen. Munt is uitstekend voor personen die bijvoorbeeld problemen met de spijsvertering hebben.

Munt

Het ascorbinezuur in munt zorgt voor de uitdrijving van slijm, omdat munt een krachtige ontstopper is. Als je koorts hebt, dan zal munt helpen om zweet te voorkomen en de koorts te verlagen. Het wordt ook gebruikt bij personen die astma hebben of gewoon een verkoudheid, diarree of gas en daarnaast is het ook goed voor personen met de ziekte van Crohn (omdat het irritatie in de darmen vermindert). Munt vermindert ook overgeven en buikkrampen, verbetert de bloedsomloop en voorkomt halitose (of slechte adem).

Eigenschappen van citroen

Citroen is een van de soorten fruit met de hoogste hoeveelheid vitamine C, waardoor het een essentieel ingrediënt is voor personen die een verkoudheid of griep hebben of om te voorkomen dat je ziekt wordt, omdat het immuunsysteem versterkt wordt. Naast dat het een hoop vitaminen geeft, helpt citroen ook om giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen en is het een krachtig antiseptisch middel.

Het is een goed idee om op een citroen te zuigen wanneer je je stem verliest of longontsteking, bronchitis, griep of zelfs astma hebt. Het helpt om de haarvaten en bloedvaten te verzachten die verantwoordelijk zijn voor je ongemak en je wonden zullen van binnenuit genezen. Het kan ook helpen om een hoge bloeddruk te behandelen.

Citroen

Deze citrusvrucht is rijk aan mineralen zoals kalium, magnesium, calcium, fosfor, ijzer, natrium en biedt zelfs fluoride. Het bevat ook B-vitaminen (vooral B1) om ontsteking, hartfalen en hersenverlamming te voorkomen.

Citroen helpt ook om koorts te bestrijden, verbetert diabetes en helpt om de lever-, maag- en blaasfunctie te herstellen na een ziekte. Het kan de vorming van nierstenen voorkomen en helpen om degene op te lossen die al aanwezig zijn in de nieren of blaas.

Citroen is echter voor bepaalde personen niet aanbevolen. Degene die last hebben van anemie, rachitis, ontsteking van het tandvlees, veel gaatjes, mond- of keelzweren, slapeloosheid, acidose, chronische constipatie of zenuwschade zouden dit fruit moeten vermijden.

Nu weet je dat deze limonade gemaakt van komkommer, gember en munt erg bevorderlijk voor je gezondheid is. Naast dat het een heerlijk en verfrissend drankje voor een warme zomerdag is, is het ook hydraterend en biedt het een gezond alternatief voor personen die het niet lekker vinden om ‘normaal’ water gedurende de dag te drinken.