De voordelen van komkommersap

Komkommersap is een geweldige drank voor het verbeteren van het uiterlijk van je huid, het reguleren van de bloeddruk of voor het verliezen van gewicht.
De voordelen van komkommersap

Laatste update: 16 oktober, 2018

Komkommersap is een gezonde, voedzame en veelzijdige drank. Vanwege het hoge gehalte aan voedingsstoffen heeft het meerdere gezondheidsvoordelen die verder gaan dan de algemene voordelen van het eten van veel groenten.

Een paar van hun bijdragen aan het organisme zijn:

  • de verbetering van de vitale functies van het lichaam
  • het vermogen om nierverkalking te elimineren
  • het vermogen om de risico’s van obesitas te verminderen

Komkommer is een van de meest beschikbare tropische planten ter wereld. Het wordt voornamelijk gebruikt om augurken te maken, maar de meeste voedingsstoffen gaan verloren tijdens dat proces.

Het nadeel op voedingsgebied van komkommersap in vergelijking met de hele komkommer is dat de voedingsvezels verloren zijn gegaan. Je mist dus de koolhydraten die in een intacte komkommer zitten. Dat is de reden dat als je dagelijks komkommersap drinkt, je ook moet zorgen dat je voldoende groentes eet. Op die manier kun je de inname van de gemiste vezels inhalen.

Je kunt de overgebleven komkommervezels nog steeds gebruiken na het maken van het sap. Pak de pulp eenvoudig uit de blender en doe dit pulp in de vriezer. Dan kun je het toevoegen aan aardappelpuree, soepen en sauzen wanneer je maar wilt.

De voedingswaarde van komkommer

Komkommer bevat een indrukwekkende hoeveelheid natuurlijk gedestilleerd water (ongeveer 96%), waardoor het beter is dan gewoon water. De schil bevat veel vitamine A, dus schil de komkommer bijvoorkeur niet.

Het bevat ook mineralen die alkaliën vormen. Dit betekent dat het helpt om een ​​meer alkalische omgeving in het lichaam te creëren. Dat is gunstig want het helpt het lichaam beschermen tegen bacteriën en ziektes.

Het is ook een uitstekende bron van vitamine A en C (beide antioxidanten), mangaan, molybdeen, kalium, selenium, zwavel en kleinere hoeveelheden vitamine B-complex, natrium, calcium en fosfor.

Verder heb je waarschijnlijk schoonheidstips gezien waar ze aanbevelen plakjes komkommer op je ogen te gebruiken. De reden hiervoor komt voort uit het feit dat komkommer cafeïnezuur bevat. Deze stof voorkomt het vasthouden van water in de weefsels. Wanneer het lokaal wordt aangebracht vermindert het de gezwollen ogen.

Gezondheidsvoordelen van komkommersap

De meeste mensen zijn zich niet bewust van de immense voordelen die komkommer biedt voor je lichaam. Er zijn zelfs mensen die het helemaal niet willen eten. Hoewel deze groente voor sommige mensen “saai” kan zijn, is de waarheid in feite heel verfrissend. Hier is een lijst van de voordelen van het drinken van vers komkommersap:

Zuurgraad

Komkommersap man met buikpijn

De alkaliteit van de mineralen in komkommersap helpt effectief de pH van je bloed te reguleren. Daardoor wordt de zuurgraad geneutraliseerd. Het is ook goed voor de behandeling van maag- en darmzweren.

Bloeddruk

Net als selderij kan deze kleurloze drank de bloeddruk helpen reguleren vanwege de mineralen en sporen van natrium die het bevat.

Bindweefsel

Het is een uitstekende bron van selenium die helpt bij de juiste constructie van de bindweefsels in je lichaam. Voorbeelden hiervan zijn botten, spieren, kraakbeen, ligamenten en pezen.

Verkoeling

Komkommersap schijfjes komkommer

Tijdens droog en warm weer helpt het drinken van een glas komkommersap, gemengd met selderijsap, echt om de lichaamstemperatuur te normaliseren.

Diureticum

Komkommersap stimuleert het afvalverwijdering door de urineproductie te stimuleren. Het helpt ook om problemen met nierstenen op te lossen.

Koorts

Komkommersap heeft temperatuurregulerende eigenschappen, waardoor het een goed drankje is voor als je koorts hebt.

Ontsteking

komkommersap zere knie

Komkommersap is geweldig voor het tegengaan van het urinezuur dat ontstekingen in de gewrichten veroorzaakt. Wanneer het dagelijks wordt ingenomen, helpt het om de gewrichten te reinigen. Het zorgt ervoor dat het lichaam het urinezuur af kan voeren. Daardoor zal de pijn dus afnemen. Dit betekent dat het ook andere aandoeningen helpt verminderen, zoals artritis, astma en jicht.

Haargroei

Het selenium en zwavel in komkommers maakt het extra nuttig voor de haargroei. Je kunt het bijvoorbeeld mengen met wortelsap, sla of spinazie.

Huidaandoeningen

Komkommers bevatten een grote hoeveelheid vitamine C en antioxidanten. Dat maakt het een belangrijk ingrediënt in veel schoonheidscrèmes. Het wordt tevens voor de behandeling van eczeem, psoriasis, acne, enzovoort gebruikt

Vochtretentie

Komkommersap vermindert vochtophoping

Komkommersap zorgt voor de nodige elektrolyten. Daarnaast herstelt de hydratatie van lichaamscellen, waardoor vochtretentie wordt verminderd.

Vitamine K

Het drinken van komkommersap bestrijdt de gevolgen van een vitamine K-tekort. Dit zijn onder meer bloedneuzen, blauwe plekken en bloedend tandvlees.

Adviezen voor consumenten

Kies komkommers die donkergroen zijn en stevig aanvoelen. Vermijd komkommers die aan beide uiteinden gelig of gerimpeld zijn. Dunnere komkommers hebben minder zaden dan dikkere komkommers.

Bewaar ze in de koelkast om ze vers te houden. Gesneden komkommers moeten in plastic worden verpakt of in een luchtdichte verpakking in de koelkast bewaard worden. Eet de gesneden komkommers binnen een dag of twee.

Behalve dat je van puur komkommersap kunt profiteren, kun je het ook gebruiken als basis voor andere gezonde smoothies. Probeer het eens te mengen met bevroren meloenballetjes en verse munt, of met aardbeien en basilicum. Dat zijn fantastische, verfrissende drankjes. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bernardini, C., Zannoni, A., Bertocchi, M., Tubon, I., Fernandez, M., & Forni, M. (2018). Water/ethanol extract of Cucumis sativus L. fruit attenuates lipopolysaccharide-induced inflammatory response in endothelial cells. BMC complementary and alternative medicine18(1), 194.
  • Sánchez-del-Castillo, Felipe, González-Molina, Lucila, Moreno-Pérez, Esaú del C., Pineda-Pineda, Joel, & Reyes-González, C. Efraín. (2014). Dinámica nutrimental y rendimiento de pepino cultivado en hidroponía con y sin recirculación de la solución nutritiva. Revista fitotecnia mexicana37(3), 261-269. Recuperado en 18 de enero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802014000300013&lng=es&tlng=es.
  • Wright, C. I., Van-Buren, L., Kroner, C. I., & Koning, M. M. G. (2007). Herbal medicines as diuretics: a review of the scientific evidence. Journal of ethnopharmacology114(1), 1-31.
  • Zhang, L., Zhang, T., Ding, L., Xu, J., Xue, C., Yanagita, T., … & Wang, Y. (2018). The Protective Activities of Dietary Sea Cucumber Cerebrosides Against Atherosclerosis Through Regulating Inflammation and Cholesterol Metabolism in Male Mice. Molecular nutrition & food research, 1800315.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.