Ontgift je dikke darm met kefir en lijnzaad

Om het ontgiften van je dikke darm makkelijker te maken, is het naast het toepassen van deze behandeling ook belangrijk dat je minstens twee liter water per dag drinkt.
Ontgift je dikke darm met kefir en lijnzaad

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoewel je lichaam in principe in staat is om gif- en afvalstoffen zelf te verwijderen, kan hij soms overbelast raken, waardoor deze stoffen zich op beginnen te stapelen. Daarom kunnen natuurlijke remedies met kefir en lijnzaad soms nuttig zijn.

Constipatie, veranderingen in de stofwisseling en huidaandoeningen zijn enkele van de tekenen die erop wijzen dat je dikke darm vol gifstoffen zit.

In dit artikel delen we een effectief en gezond middel om je dikke darm te ontgiften.

Wat zijn de voordelen van kefir en lijnzaad?

Probeer een remedie met kefir en lijnzaad. Deze producten bevatten beide weinig calorieën en een hoop krachtige voedingsstoffen die goed zijn voor een gezonde spijsvertering en gezonde darmen.

We kijken even in detail naar alle voordelen die deze twee ingrediënten te bieden hebben.

1. De voordelen van lijnzaad

Lijnzaad

Lijnzaad zijn kleine zaadjes die gekenmerkt worden door hun hoge vezelgehalte en de grote hoeveelheid essentiële omega 3-vetzuren die het bevat.

Het zaad bevat veertig procent vezels, waarvan een derde oplosbaar is en de rest onoplosbaar. Ook bevat lijnzaad stoffen zoals lignaan, die lichaamscellen zouden beschermen tegen oxidatieve stress.

Lijnzaad wordt al reeds langere tijd gebruikt als supplement om gifstoffen uit de dikke darm te verwijderen, doordat het een milde laxerende werking heeft die de stoelgang zou verbeteren.

Ook heeft het een ontstekingsremmende en antioxidante werking die kan helpen om aandoeningen als gastritis, buikpijn en interne bloedingen te verbeteren.

2. De voordelen van kefir

Kefir

Kefir is een gefermenteerde vloeistof die meerdere gunstige micro-organismen bevat die de darmflora verbeteren.

Kefir heeft een wit-gelige kleur en een zachte textuur met kleine korreltjes erin. Die lijken soms een beetje op kleine bloemkoolrozetten.

Dit goedje bevat onder andere melkzuur, bacteriën en gist. Dat zijn stoffen die schadelijke organismen die infecties in de darmen kunnen veroorzaken tegengaan.

Het regelmatig consumeren van dit gezonde voedingsmiddel en de microbiële flora die het bevat kan helpen om gifstoffen uit de dikke darm te verwijderen en de algehele gezondheid van je spijsverteringssysteem te verbeteren.

In veel culturen staat kefir bekend als ‘het elixer van de gezondheid en een lang leven’, omdat er verschillende gezondheidsvoordelen aan zouden worden toegeschreven.

Bereiding van de remedie met lijnzaad en kefir

Lijnzaad met Kefir

Het duurt ongeveer eenentwintig dagen om de dikke darm te reinigen door middel van lijnzaad en kefir. Gedurende deze eenentwintig dagen is het belangrijk om niet te veel vettigheid en suiker te eten, alsook niet te veel producten die erg zuur zijn.

Ingrediënten

  • ½ kop kefir (100-150 ml)
  • 1 tot 3 eetlepels lijnzaad (10 tot 30 gram)

Instructies

  • Tijdens de eerste week van deze behandeling is het de bedoeling dat je elke dag 100 ml kefir gemengd met één eetlepel lijnzaad consumeert.
  • In de tweede week consumeer je elke dag 100 ml kefir gemengd met twee eetlepels lijnzaad.
  • Tijdens de derde week consumeer je 150 ml kefir gemengd met drie eetlepels lijnzaad.
  • Voor de beste resultaten is het belangrijk om gedurende deze eenentwintig dagen ook elke dag minstens twee liter water te drinken.

Ga eerst langs bij je dokter en vraag om zijn of haar goedkeuring voordat je een natuurlijke remedie toepast. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Guzel-Seydim, Z. B., Kok-Tas, T., Greene, A. K., & Seydim, A. C. (2011). Review: Functional properties of kefir. Critical Reviews in Food Science and Nutrition.
  • Leite, A. M. de O., Miguel, M. A. L., Peixoto, R. S., Rosado, A. S., Silva, J. T., & Paschoalin, V. M. F. (2013, January 1). Microbiological, technological and therapeutic properties of kefir: A natural probiotic beverage. Brazilian Journal of Microbiology. Sociedade Brasileira de Microbiologia.
  • Shim, Y. Y., Gui, B., Arnison, P. G., Wang, Y., & Reaney, M. J. T. (2014). Flaxseed (Linum usitatissimum L.) bioactive compounds and peptide nomenclature: Areview. Trends in Food Science and Technology. Elsevier Ltd.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.