Ontgift je dikke darm met kefir en lijnzaad

Om het ontgiften van je dikke darm makkelijker te maken, is het naast het toepassen van deze behandeling ook belangrijk dat je minstens twee liter water per dag drinkt.
Dikke Darm Ontgiften

Onderzoekers schatten dat de darmen van de gemiddelde mens tegen de tijd dat hij zijn zeventigste levensjaar bereikt meer dan 100000 kilo voedsel hebben verwerkt en 40000 liter water, alsook ongeveer zeven en een halve kilo giftige afvalstoffen.

Deze afvalstoffen stapelen zich allemaal op in de spijsverteringsorganen in ons lichaam en kunnen zo worden vervoerd naar de bloedbaan, wat uiteindelijk tot ernstige gezondheidsproblemen kan leiden.

Constipatie, veranderingen in de stofwisseling en huidaandoeningen zijn enkele van de tekenen die erop wijzen dat je dikke darm vol gifstoffen zit.

Hoewel je lichaam in principe in staat is om gif- en afvalstoffen zelf te verwijderen, kan hij soms overbelast raken, waardoor deze stoffen zich op beginnen te stapelen.

Gelukkig zijn er meerdere manieren om gifstoffen op natuurlijke wijze uit de dikke darm te verwijderen zonder dat we bang te hoeven zijn voor mogelijke bijwerkingen.

In dit artikel delen we een effectief en gezond middel waar je maar twee ingrediënten voor nodig hebt.

Hoe verwijder je gifstoffen uit de dikke darm?

Om je dikke darm volledig te ontgiften, heb je alleen maar wat lijnzaad en een beetje kefir nodig.

Deze producten bevatten beide weinig calorieën en een hoop krachtige voedingsstoffen die goed zijn voor een gezonde spijsvertering en gezonde darmen.

Om alle twijfels uit de weg te ruimen, kijken we even in detail naar alle voordelen die deze twee ingrediënten te bieden hebben.

De voordelen van lijnzaad

Lijnzaad

Lijnzaad is een klein zaadje dat gekenmerkt wordt door zijn hoge vezelgehalte en de grote hoeveelheid essentiële omega 3-vetzuren die het bevat.

Het zaad bevat veertig procent vezels, waarvan een derde oplosbaar is en de rest onoplosbaar. Ook bevat lijnzaad fytochemicaliën zoals lignaan, die lichaamscellen beschermen tegen oxidatieve stress.

Lijnzaad wordt al reeds langere tijd gebruikt als supplement om gifstoffen uit de dikke darm te verwijderen, doordat het een milde laxerende werking heeft die de stoelgang verbetert.

Oplosbare vezels worden omgezet in een gelatine-achtig bestanddeel dat gifstoffen absorbeert en constipatie tegengaat door de ontlasting los te maken.

Ook heeft het een ontstekingsremmende en antioxidante werking die kan helpen om aandoeningen als gastritis, buikpijn en interne bloedingen te verbeteren.

De voordelen van kefir

Kefir

Kefir is een gefermenteerde vloeistof die meerdere gunstige micro-organismen bevat die de darmflora verbeteren.

Kefir heeft een wit-gelige kleur en een zachte textuur met kleine korreltjes erin, die soms een beetje lijken op kleine bloemkoolrozetten.

Kefir bevat onder andere melkzuur, bacteriën en gist die schadelijke organismen die infecties in de darmen kunnen veroorzaken tegengaan.

Het regelmatig consumeren van dit gezonde voedingsmiddel en de microbiële flora die het bevat kan helpen om gifstoffen uit de dikke darm te verwijderen en de algehele gezondheid van je spijsverteringssysteem te verbeteren.

In veel culturen staat kefir bekend als ‘het elixer van de gezondheid en een lang leven’, omdat het niet alleen de gezondheid van je spijsvertering verbetert, maar ook kan worden gebruikt om de volgende aandoeningen te behandelen:

 • Leverziekte
 • Ademhalingsproblemen
 • Galblaasaandoeningen
 • Nierschade
 • Chronische darminfecties

Over het algemeen wordt kefir omschreven als een gefermenteerde drank die zijn smaak vooral te danken heeft aan het melkzuur dat het bevat.

Hoe je gifstoffen uit de dikke darm verwijdert met lijnzaad en kefir

Lijnzaad met Kefir

Het duurt ongeveer eenentwintig dagen om de dikke darm te reinigen door middel van lijnzaad en kefir. Gedurende deze eenentwintig dagen is het belangrijk om niet te veel vettigheid en suiker te eten, alsook niet te veel producten die erg zuur zijn.

Ingrediënten

 • ½ kop kefir (100-150 ml)
 • 1 tot 3 eetlepels lijnzaad (10 tot 30 gram)

Wat moet je doen?

 • Tijdens de eerste week van deze behandeling is het de bedoeling dat je elke dag 100 ml kefir gemengd met één eetlepel lijnzaad consumeert.
 • Tijdens de tweede week consumeer je elke dag 100 ml kefir gemengd met twee eetlepels lijnzaad.
 • Tijdens de derde week consumeer je 150 ml kefir gemengd met drie eetlepels lijnzaad.
 • Voor de beste resultaten is het belangrijk om gedurende deze eenentwintig dagen ook elke dag minstens twee liter water te drinken.

Lees ook: Een betere gezondheid begint in de darmen

Hoe vaak zou je deze behandeling moeten herhalen?

Als je de behandeling preventief gebruikt, kun je hem om de drie maanden toepassen. Wanneer je al last hebt van symptomen die erop wijzen dat je dikke darm niet helemaal gezond is, dan kun je de behandeling ook vaker toepassen.

Probeer deze behandeling als je last hebt van:

 • Colitis, maagzweren of gastritis
 • Ontstekingen in de luchtwegen
 • Urineweginfecties
 • Overgewicht of obesitas
 • Hoog cholesterol- of triglyceridengehalte

Zoals je kunt zien is het vrij makkelijk om je dikke darm te reinigen en heb je hier helemaal geen agressieve medicijnen voor nodig.

Probeer de aanbevelingen in dit artikel en bescherm je darmgezondheid om ernstigere aandoeningen in de toekomst te voorkomen.