4 natuurlijke maaltijden om constipatie tegen te gaan

Constipatie is een oncomfortabel gezondheidsprobleem dat op de lange termijn in ziektes kan resulteren als dit niet wordt behandeld. Vermijd echter overmatig gebruik van laxeermiddelen, omdat ze de ingewanden en darmen kunnen irriteren en de darmflora kunnen beschadigen.
4 natuurlijke maaltijden om constipatie tegen te gaan
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 09 november, 2018

In dit artikel laten we zien hoe je constipatie op een natuurlijke manier kunt behandelen. Deze gerechten zijn zeer gezond en zorgen voor een goede stoelgang. Probeer ze vandaag nog!

Probeer deze heerlijke maaltijden om constipatie tegen te gaan

De juiste maaltijden zijn vooral belangrijk wanneer je constipatie probeert tegen te gaan en deze gerechten zijn gemakkelijk te maken.

De lever is nauw verbonden met de ingewanden en de avondmaaltijd is de maaltijd met de sterkste invloed op dit orgaan. Door een lichte en gezonde maaltijd te eten, zet je een positieve stap naar het oplossen van constipatie. Door voedsel te kiezen dat de leverfunctie en ingewanden ondersteunt, kun je soms de volgende ochtend al de positieve effecten merken.

1. Gebakken aubergine met tomaat en mozzarella

Aubergine

Aubergines zijn niet alleen overheerlijk, ze zijn ook rijk aan cellulose, een stof die de darmwerking kan bevorderen. Dankzij het hoge vochtgehalte zit je bovendien al snel vol.

Aubergines bakken is een gezonde, lichte en eenvoudige manier om ze te bereiden, maar laat ze tenminste een uur weken in zout water.

Met dit recept maak ze je zelfs nog sappiger door ze te combineren met gemalen tomaten en een beetje mozzarella. Slechts een dun laagje kaas maakt dit gerecht onweerstaanbaar. Besprenkel het eindresultaat tot slot met wat oregano en basilicum.

2. Pompoensoep

Pompoensoep

Pompoenen zijn rijk aan vezels en helpen het lichaam bij het afdrijven van overtollig vocht. Dit maakt deze soep geschikt voor als je je opgezet voelt, of dit nu komt door constipatie of omdat je vocht vasthoudt.

Dit klassieke pompoengerecht bestaat uit het bereiden van een soep die, dankzij zijn dikke en consistente textuur, ervoor zorgt dat je dit simpele recept gemakkelijk kunt klaarmaken. Je kunt een beetje olijfolie en zeezout toevoegen voor de smaak.

Tot slot raden we aan om een paar pompoenpitten toe te voegen. Niet alleen omdat ze overheerlijk zijn, maar ze kunnen ook een goede remedie vormen tegen parasieten in de darmen die constipatie kunnen veroorzaken.

3. Crème van avocado met lijnzaadolie

Je hebt soms van die dagen dat je ’s avonds geen zin hebt om te koken, maar nog steeds gezond wil eten. Een gemakkelijke en lekkere manier om dit probleem op te lossen is door een avocadocrème te maken. Je kunt dit vergelijken met guacamole, maar het is veel lichter en past beter bij een avondmaaltijd.

Avocado’s zijn rijk aan proteïnes, vitamines, belangrijke vetten en oplosbare en onoplosbare vezels die de darmwerking kunnen bevorderen.

Om deze crème te maken hoef je de avocado alleen maar met een vork te pureren en een aantal kruiden toe te voegen, zoals knoflookpoeder, olijfolie, appelazijn en zout. Je kunt ook wat lijnzaad toevoegen, een aloude remedie om constipatie tegen te gaan. Eet dit gerecht met wat sneetjes volkorenbrood of bruine rijstpannenkoeken.

4. Gevulde pompoentjes of ronde courgettes

Gevulde Courgette

Kleine, groene pompoentjes zijn rijk aan plantenlijm, een type vezel met een hydraterend effect dat ontstekingen kan verminderen die ontstaan zijn door slechte eetgewoontes. Ze hebben ook een lichtelijk laxerend effect, wat ze geweldig maakt om constipatie en onregelmatige stoelgang te behandelen.

Dit recept gebruikt een kleine ronde pompoen of ronde courgette, maar je kunt elke soort gebruiken en door midden snijden.

Net zoals met de aubergine bak je de courgette, maar in dit geval vul je de groente met bruine rijst. Dit is een graansoort rijk aan voedingsstoffen, mineralen en vezels, die ervoor zorgen dat dit een gebalanceerde maaltijd wordt. Laat je fantasie de vrije loop en maak dit lekkere gerechtje af met zelfgemaakte saus.

Graag merken we op dat langdurige constipatie serieuze gezondheidsrisico’s met zich kan meebrengen. Raadpleeg daarom bij twijfel altijd een arts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.