7 simpele tips om je avocado te bewaren

Als je alleen bent, is een hele avocado soms wel veel om in een keer op te eten. Gelukkig zijn er een aantal trucs waardoor je het gedeelte dat je overhoudt toch nog kunt bewaren.
7 simpele tips om je avocado te bewaren

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

De meeste mensen weten wel dat het belangrijk is om een avocado zo snel mogelijk op te eten om zoveel mogelijk van de voordelen te profiteren en te genieten van de frisheid van deze vrucht. Er zijn echter ook manieren om een avocado te bewaren.

Er bestaan namelijk een aantal natuurlijke trucjes die ervoor kunnen zorgen dat je avocado niet gaat oxideren (dat hij niet bruin wordt), waardoor je avocado langer vers en groen blijft. Zo kun je gemakkelijk een deel van de avocado bewaren zonder je er druk over te hoeven maken.

Zeven simpele tips om je avocado te bewaren

Laat de pit zitten

Avocado met pit

De eerste tip die je zal helpen ervoor te zorgen dat je avocado niet gaat oxideren en dus heerlijk vers blijft, is om de pit te laten zitten in de helft die je niet op gaat eten. Gebruik alleen de helft zonder pit.

Vergeet echter niet dat je hiermee alleen het deel van de avocado dat in aanraking is met de pit vers houdt. Het deel van de avocado dat in aanraking is met de lucht zal dus alsnog in geringe tijd de versheid verliezen en gaan oxideren.

Daarom hebben we een alternatief nodig dat hetzelfde effect heeft als de pit, maar dan op alle overgebleven delen van de avocado.

De ui-methode

  • Bij deze truc is het de bedoeling dat je een kwart van een rode ui in grote schijfjes snijdt.
  • Leg deze schijfjes op de bodem van een luchtdichte bak.
  • Later leg je het deel van de avocado dat je wilt bewaren bovenop de schijfjes ui, met de pit naar boven.
  • Doe de deksel op de bak en berg hem op in de koelkast.

Deze tip is erg handig, omdat de damp van de ui ervoor zal zorgen dat de avocado vers blijft en zijn mooie groene kleur behoudt. Bovendien is de schil het enige deel dat echt in aanraking komt met de ui.

De smaak van de avocado zal dus niet veranderen. De schijfjes ui kun je bewaren en later gebruiken bij het bereiden van een ander gerecht.

Olijfolie-methode

Olijfolie met avocado

Olijfolie is een natuurlijk ingrediënt dat geen invloed heeft op de smaak of geur van de avocado die je vers wilt houden. Om van deze truc gebruik te maken, smeer je simpelweg wat olijfolie over het deel van de avocado dat je wilt bewaren en berg je de avocado vervolgens op in een luchtdichte bak.

De olie zorgt ervoor dat de avocado niet in aanraking komt met de lucht en dus ook niet zal oxideren.

Citroensap-methode

Nog een ingrediënt dat de versheid van een avocado kan bewaren is citroensap. We weten vrijwel allemaal wel dat citroen en avocado heel goed samengaan en dat een beetje citroensap de smaak van de avocado alleen maar lekkerder maakt.

Wat echter nog beter is, is dat het citroenzuur in citroenen het oxidatieproces drastisch vertraagt.

Om van deze truc gebruik te maken, sprenkel je simpelweg wat citroensap over het deel van de avocado dat je wilt bewaren.

Als je de avocado zonder pit bewaart, kun je ook een groot schijfje citroen direct op de avocado leggen. In beide gevallen werkt deze methode nog beter als je de avocado vervolgens bewaart in een luchtdichte bak om hem langer vers te houden.

Op 4 graden Celsius kun je de avocado op deze manier tussen de twee en vier dagen bewaren.

Koud water

Water om avocado vers te houden

Een zeer gebruikelijke methode voor veel mensen, vooral in restaurants, is om de avocado te bewaren in koud water, zodat de vrucht zo min mogelijk in aanraking komt met de buitenlucht.

Deze methode is echter alleen aan te raden als je van plan bent het deel van de avocado dat je wilt bewaren vrij snel op te eten.

Plastic folie

Ook plastic folie is een uitstekende manier om overgebleven avocado voor langere tijd te bewaren. Dek de avocado simpelweg af met voldoende plastic folie en bewaar hem in de koelkast.

Het bovenste gedeelte van de avocado zal misschien bruin of zwart-achtig worden na één of twee dagen, maar als je dit deel eraf snijdt, zal de avocado eronder nog heerlijk vers en groen van kleur zijn.

Prak de avocado

Geprakte avocado

Als je geen enkel deel van het bewaarde stukje avocado wilt verliezen, is het een goed idee om een heerlijke guacamole te maken. Op deze manier kun je de avocado langer bewaren.

Om guacamole te maken hoef je slechts de avocado te prakken en per deel avocado één eetlepel citroensap toe te voegen.

Het zuur in het citroensap zal voorkomen dat de avocado gaat oxideren en van kleur verandert. Toch is het echter nog beter om de geprakte avocado te bewaren in een luchtdichte bak. Dek de bak af met plastic folie en doe vervolgens de deksel erop.

De plastic folie en de deksel zullen ervoor zorgen dat de bovenste laag van de avocado niet in aanraking komt met zuurstof en dus niet zal oxideren. Later kun je de geprakte avocado gebruiken om er een speciale guacamole van te maken of het zelfs toevoegen aan een salade


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.