9 redenen om de avocadopit te eten

De antioxidanten in avocado's kunnen helpen bij de bestrijding van vroegtijdige veroudering van de huid. Daarbij bevordert deze vrucht ook nog de productie van collageen en voorkomt hij de vorming van rimpels.
9 redenen om de avocadopit te eten

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Avocado’s zijn heerlijke vruchten die meerdere voordelen bevatten voor zowel gezondheid en schoonheid. Dit komt door hun hoge gehalte aan antioxidanten en natuurlijke oliën die betere gezondheid bevorderen. Maar wist je dat het ook heel gezond is om de avocadopit te eten?

De meeste mensen negeren d e pit van de avocado namelijk, terwijl deze ook een hoge voedingswaarde heeft in combinatie met andere eigenschappen. Deze eigenschappen kunnen bijdragen aan een betere levenskwaliteit en het voorkomen van verscheidene gezondheidsproblemen.

Het zou dus heel gezond zijn om ook de avocadopit te eten. Vanwege zowel traditie als smaak is het echter het vruchtvlees van de avocado dat we consumeren om de voordelen van dit fantastische fruit te verkrijgen. Meestal halen we de pit uit de avocado en gooien we hem weg, zonder zelfs maar te weten hoe gezond dit deel van de vrucht kan zijn.

Niet veel mensen beseffen namelijk dat de pit van de avocado veel vezels en aminozuur bevat, die essentieel zijn bij de preventie en behandeling van diverse ziekten. Wil je meer weten over de redenen om de avocadopit te eten? Lees verder!

9 redenen om de avocadopit te eten

Het reguleert cholesterol

Avocado kan helpen bij het reguleren van de niveaus van slecht cholesterol in het bloed, terwijl het tegelijkertijd ook helpt de goede vorm van cholesterol vast te houden.

Wat de meeste mensen niet weten, is dat 70% van de aminozuren in deze vrucht zijn opgenomen in de pit, terwijl we dit geweldige en heilzame deel van de vrucht bijna altijd weggooien.

Het eten van de avocadopit kan daarom helpen bij de regulatie van slecht cholesterol. Dit kan op zijn beurt het risico op hart- en vaatziekten later verminderen.

De pitten helpen maagproblemen te bestrijden

Door de avocadopit te eten helpt het maagproblemen te reguleren

Avocadopitten blijken zeer effectief bij het verminderen van ontstekingen in het maag-darmkanaal en de bestrijding van diarree. Om te genieten van dit voordeel hoef je alleen maar het volgende te doen:

 • Hak de pit van een middelgrote avocado doormidden.
 • Voeg deze vervolgens toe aan een kop kokend water.
 • Laat hem daarna gedurende vijftien minuten zacht worden.
 • Je kunt hem eten terwijl hij warm is.

Avocadopitten kunnen ook helpen bij het bestrijden van infecties en verschillende maagklachten.

Ze helpen tumoren bestrijden

Studies bij ratten hebben aangetoond dat door avocadopitten te eten de groei van tumoren voorkomen kan worden. Dit is te danken aan hun hoge gehalte aan flavonolen.

Ze bevorderen gewichtsverlies

Door de avocadopit te eten helpt dit bij gewichtsverlies

Avocadopitten hebben een effect op de warmteproductie in ons lichaam. Dit  kan helpen om vet sneller te verbranden, op voorwaarde dat ze word het eten ervan wordt aangevuld met een gezond dieet en lichaamsbeweging.

Om te profiteren van dit voordeel kun je een thee bereiden van een geplette pit in twee kopjes kokend water. Drink dit dan drie keer per dag.

Ze versterken het immuunsysteem

Dankzij hun vele ontstekingsremmende eigenschappen geven avocadopitten ook het immuunsysteem een extra oppepper. Ze helpen om het sterk te houden en infecties en aandoeningen aan de luchtwegen te bestrijden.

Een ander voordeel is dat ze kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen bij mensen die lijden aan artritis en andere gewrichtsproblemen.

Ze voorkomen vroegtijdige veroudering

Vroegtijdige veroudering kan voorkomen worden door de avocadopit te eten

Avocadopitten zijn rijk aan antioxidanten die helpen bij het voorkomen van vroegtijdige veroudering. Daarnaast dragen ze ook bij tot de productie van collageen. Daardoor worden de vroegtijdige verschijning van rimpels voorkomen en het helpt de huid gladder te worden.

Ze bestrijden staar

Avocadopitten kunnen zelfs de vorming van staar helpen voorkomen. Je hoeft alleen maar een paar druppels avocado-olie uit de pit in de ogen te druppelen, ‘s ochtends en ‘s avonds. De olie moet vers en vrij van bacteriën of verontreiniging zijn.

Misschien ook interessant om te lezen:
Natuurlijke behandeling en voorkomen van grijze staar

Ze maken haar glanzend

Glanzend haar kun je krijgen door de avocadopit te eten

De natuurlijke olie in avocadopitten is vergelijkbaar met olijfolie-extract. Het wordt gebruikt voor cosmetische doeleinden. Een van de grootste voordelen is dat het een ongelooflijke glans aan het haar geeft, naast dat het roos helpt te voorkomen.

Ze helpen de schildklier

Volgens Europees medisch onderzoek bevat de avocadopit voedingsstoffen en essentiële eigenschappen die problemen met de schildklier reguleren, wat vooral gunstig is voor mensen met obesitas.

Hoe kun je profiteren van avocado pitten?

Gezien alle voordelen van avocadopitten hopen we dat je de volgende keer dat je deze vrucht gebruikt de pit niet weggooit. Om deze prachtige voordelen te verkrijgen kun je avocadopitten bereiden in thee of ze toevoegen aan salades of smoothies.

En er zijn nog veel meer ideeën. Was ze altijd goed en zorg ervoor dat ze goed drogen. Probeer ze bijvoorbeeld ook eens geraspt of geroosterd. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Aregheore E. M. A review of implications of antiquality and toxic components in unconventional feedstuffs advocated for use in intensive animal production in Nigeria. Veterinarian and Human Toxicology. Febrero 1998. 40 (1): 35-9.
 • Belete Bahru T, Hailu Tadele Z, Ajebe Gebrie E. A review on avocado seed: functionality, composition, antioxidant and antimicrobial properties. Chemical Science International Journal. Julio 2019. 27 (2): 1-10.
 • California Avocado Commission. Is it safe to eat avocado seed?
 • Campos, E. (2011). El aguacate. AGROPRODUCTIVIDAD.
 • Dabas D, Shegog R. M, et al. Avocado (Persea americana) seed as a source of bioactive phytochemicals. Current Pharmaceutical Design. 2013. 19 (34): 6133-40.
 • Dabas D, Elias R, et al. In vitro antioxidant and cancer inhibitory activity of colored avocado seed extract. International Journal of Food Science. Abril 2019. 1-7.
 • Henry L, Mtaita U. Y, Kimaro C. C. Nutritional efficacy of avocado seeds. Global Journal of Food Science and Technology. Agosto 2015. 3 (5): 192-196.
 • Instituto Nacional del Cáncer. Vitamina E. Institutos Nacionales de Salud. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos.
 • Muñoz, M. A., & Barrón, A. R. (2009). Efectos médicos del aguacate. Medicina Interna de Mexico.
 • Weschenfelder C, Lorenzón J, et al. Avocado and cardiovascular health. Open Journal of Endocrine and Metabolic Disease. Agosto 2015. 5 (5): 77-83.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.