Drie cholesterolverlagende avocadosmoothies

Drie cholesterolverlagende avocadosmoothies

Laatste update: 04 januari, 2018

Deze cholesterolverlagende avocadosmoothies stellen je niet alleen in staat om te profiteren van de vele voordelen die avocado’s bieden; ze bevatten ook verschillende ingrediënten die gunstig zijn om het gehalte slecht cholesterol te verlagen en het gehalte goed cholesterol te verhogen.

Er is inmiddels een hele hoop geschreven over het al het goede dat de avocado biedt. Gezegd wordt dat dit de enige vrucht is die rijk is aan gezonde vetten die het hart beschermen. De voedingswaarde is zo groot, dat deze vrucht ideaal is om te combineren met andere gerechten en ingrediënten.

Natuurlijk is dit het hoofdingrediënt voor guacamole, maar de avocado is ook een geweldig ingrediënt om natuurlijke smoothies mee te maken. Als je op zoek bent naar manieren om je cholesterolgehalte op natuurlijke wijze te verlagen, vergeet dan nooit dat de avocado hier een trefzekere optie voor is.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat het regelmatig consumeren van matige hoeveelheden avocado kan helpen om het triglyceridengehalte te verlagen, maar ook om het gehalte slecht cholesterol, ofwel LDL, met wel 11% te verlagen. Als je daarnaast ook nog eens de moeite doet om een gezond dieet aan te houden en een actieve levensstijl te leiden, dan zal je algehele gezond hoe dan ook verbeteren en je hart een stuk sterker worden.

Daarom nodigen wij je vandaag uit om eens deze heerlijke avocadosmoothies te proberen. Deze avocadosmoothie kunnen je tegelijkertijd helpen om je cholesterolgehalte te verlagen.

3 cholesterolverlagende avocadosmoothies

1. Smoothie van avocado en limoen

Cholesterolverlagende avocadosmoothies met limoen

Als je vanaf nu een gezond dieet begint aan te houden en daarbij dagelijks een halve avocado eet, dan zullen de resultaten van je volgende bloedonderzoek zeker een stuk beter zijn.

Cholesterol is inderdaad een vetsoort die het lichaam zelf aanmaakt en daardoor zeer belangrijk is voor het uitvoeren van verschillende lichamelijke functies. De sleutel is echter om het gehalte goed en slecht cholesterol altijd in balans te houden, binnen bepaalde grenzen.

 • Elke onevenwichtigheid vormt gelijk een risico voor je gezondheid, doordat de kans op hartziekte of beroerte hierdoor groter wordt.
 • Voor deze eerste smoothie maken we niet alleen gebruik van avocado, maar ook van limoen. Deze citrusvrucht is lang niet zo zuur als citroen en is gebleken zeer krachtig te zijn om bepaalde aandoeningen, zoals arteriosclerose, te behandelen.
 • De vitamine C en antioxidanten die limoen bevat, helpen om het ontstaan van bloedpropjes tegen te gaan en bevorderen tegelijkertijd de bloedsomloop.

Dit is werkelijk een heerlijke combinatie en we hopen dan ook dat je deze smoothie eens zult proberen.

Ingrediënten

 • 1 glas limoensap (200 ml)
 • ½ avocado

Instructies

 • Het maken van deze smoothie is bijna net zo makkelijk als het simpelweg persen van een glas limoensap. Het limoensap is op zichzelf al heerlijk, maar door het ook nog eens in de blender te doen samen met een halve avocado, krijg je een smoothie die werkelijk sensationeel is.
 • Verwerk de ingrediënten in de blender tot er geen klontjes meer in zitten en drink deze smoothie bij het ontbijt.

Doe dit iedere ochtend.

2. Smoothie van avocado en kokoswater

Avocado en kokos

Kokoswater is de perfecte bron van voedingsstoffen om cholesterol tegen te gaan. Het is net als avocado rijk aan gezonde vetzuren die het hart beschermen en gezond houden.

 • Daarnaast bevat kokoswater ook laurinezuur, een zuur dat in staat is om het gehalte goed cholesterol, HDL, te verhogen.
 • De aanwezigheid van mineralen als kalium of vitamines als de B-complex vitamines en vitamine C zorgt ervoor dat dit een geweldig middel is om het hart te beschermen.
 • Ook mogen we niet vergeten dat zowel kokoswater als avocado geweldig is om het lichaam te voorzien van energie. Dit zorgt ervoor dat deze eenvoudige smoothie een natuurlijke bron van gezondheid is om je dag zo goed mogelijk van start te gaan.

Ingrediënten

 • 1 glas kokoswater (200 ml)
 • ½ avocado

Instructies

 • Het is belangrijk om echt kokoswater te gebruiken voor deze smoothie. We weten dat kokoswater ook vaak verkrijgbaar is bij de supermarkt, maar in dit soort gevallen is vaak een groot deel van de vitamines en mineralen die deze drank bevat al verloren gegaan. Als het mogelijk is, zorg er dan dus voor dat je echt kokoswater gebruikt.
 • Om deze smoothie te maken, doe je simpelweg het kokoswater en de avocado samen in de blender en mix je de ingrediënten door elkaar tot je een glad mengsel hebt waar geen klontjes meer in zitten. Serveer je smoothie dan in je favoriete glas en voilà, genieten maar. Dit is een zeer geneeskrachtige smoothie die zal helpen om je cholesterolgehalte te verlagen.

3. Smoothie van avocado en appel

Cholesterolverlagende avocadosmoothies met appel

Je zal werkelijk dol zijn op deze smoothie. Deze cholesterolverlagende avocadosmoothie met appel zal je lichaam namelijk voorzien van gezondheid, vitaliteit, energie en natuurlijke een hele hoop smakelijk genot.

 • Er zijn maar weinig vruchten die zo krachtig zijn als het aankomt op het verlagen van het triglyceridengehalte en het beschermen van het hart.
 • Daarnaast kan deze smoothie ook helpen om de bloeddruk te verlagen en vetophopingen in de aderen tegen te gaan, en is het natuurlijk een zeer verzadigende drank, waardoor je tot aan je volgende maaltijd voldaan zult zijn zonder de behoefte om tussendoor te snoepen.

Zo maak je de smoothie:

Ingrediënten

 • 1 appel
 • ½ avocado
 • ½ glas citroensap (100 ml)

Instructies

 • Schil allereerst de appel en snijd hem in vieren. Pers vervolgens het sap uit de citroen en doe beide ingrediënten samen in de blender.
 • Voeg dan ook de halve avocado toe en mix de ingrediënten door elkaar tot je een glad mengsel hebt waar geen klontjes meer in zitten.
 • Als je de smoothie iets te dik vindt, dan kun je gewoon een beetje water toevoegen.

En? Ben je er klaar voor om deze geweldige cholesterolverlagende avocadosmoothies zelf eens te proberen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Duarte, P. F., Chaves, M. A., Borges, C. D., & Mendonça, C. R. B. (2017). Avocado: Characteristics, health benefits, and uses. International News on Fats, Oils and Related Materials.
 • Wang, L., Bordi, P. L., Fleming, J. A., Hill, A. M., & Kris-Etherton, P. M. (2015). Effect of a moderate fat diet with and without avocados on lipoprotein particle number, size and subclasses in overweight and obese adults: A randomized, controlled trial. Journal of the American Heart Association. https://doi.org/10.1161/JAHA.114.001355
 • Dembitsky, V. M., Poovarodom, S., Leontowicz, H., Leontowicz, M., Vearasilp, S., Trakhtenberg, S., & Gorinstein, S. (2011). The multiple nutrition properties of some exotic fruits: Biological activity and active metabolites. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.03.003
 • Siti HN., Kamisah Y., Kamsiah J., The role of oxidative stress, antioxidants and vascular inflammation in cardiovascular disease (a review). Vascul Pharmacol, 2015. 71: 40-56.
 • Zibaeenezhad MJ., Ghavipisheh M., Attar A., Aslani A., Comparision of the effect of omega 3 supplements and fresh fish on lipid profile: a randomized, open labeled trial. Nutr Diabetes, 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.