Avocado's bewaren en vers houden

Als we niet al onze avocado's gebruiken en we willen een deel hiervan bewaren, kunnen we er een klein beetje citroensap of olijfolie overheen druppelen, om te voorkomen dat ze bruin worden. 
Avocado's bewaren en vers houden

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Avocado is een van de meest veelzijdige voedingsmiddelen. Mensen genieten ervan in verschillende recepten. Ook worden ze gebruikt in cosmetische gezichtsmaskers en voor een groot aantal natuurlijke behandelingen. Avocado’s bewaren op de juiste manier om ze vers te houden is dan ook van groot belang.

Je hebt wellicht al eens opgemerkt dat avocado’s snel bruin verkleuren. Ze verliezen hun verse uiterlijk en nemen gauw een bruine kleur aan, waardoor ze minder aantrekkelijk lijken om op een later moment te eten.

De meeste mensen weten dat je de meeste voordelen uit dit voedingsmiddel haalt door het in zijn geheel zo snel mogelijk te eten.

Hier geven we je een aantal tips die je kunt gebruiken om je avocado’s een langere tijd vers te houden.

Je avocado’s bewaren

Avocado's bewaren en vers houden in bijvoorbeeld een oude krant

Na het kopen van avocado’s kan je deze in een krant of papieren zak bewaren. Als je deze stap overslaat, zal je merken dat de vrucht sneller verrot. Zonder deze zak kan een avocado tot ongeveer zeven dagen meegaan. Dit is prima als je ze hebt gekocht om binnen deze tijd ook te nuttigen.

Als je graag wilt dat je avocado’s sneller rijpen, kan je een appel of banaan in de zak erbij doen en deze op kamertemperatuur laten liggen.

Als je graag wilt dat je avocado’s groen blijven, leg je ze ver van het zonlicht en stop je ze niet in de koelkast. Het rijpingsproces vertragen kan er echter juist voor zorgen dat avocado’s sneller beginnen te rotten.

  • Controleer dagelijks de avocado’s.
  • Knijp voorzichtig in de avocado’s om te zien hoe rijp ze zijn. Als de avocado rijp is, zal de schil lichtjes indeuken wanneer je hierop drukt.
  • Je kan avocado’s een week lang bewaren op kamertemperatuur, als deze nog groen zijn.

Gesneden avocado’s bewaren

Met behulp van een borsteltje kan je beide helften van de avocado insmeren met citroen- of limoensap. Dit zal het oxidatieproces vertragen.

Als je geen citroen- of limoensap hebt, kan je ook sinaasappelsap, azijn of tomatensap gebruiken. Leg dan de twee helften tegen elkaar. Het idee is om de avocado’s zo min mogelijk bloot te stellen aan de lucht.

Verpak de avocado’s vervolgens in cellofaan, in een schoon bakje, een geseald plastic zakje of in een vacuümzak.

Bewaren van rijpe avocado’s

Doe de avocado’s in een plastic zak en haal de lucht eruit, zodat je het zakje kan sluiten. Leg het vervolgens in de koelkast om het rijpingsproces te vertragen. 

Door ze in de koelkast te bewaren, houd je ze langer vers. Dit zal ontbinding voorkomen. Als de avocado te zacht wordt of rotplekjes krijgt, kan je deze niet meer eten.

Avocado’s zonder pit bewaren

Avocado's bewaren en vers houden waar je de pit al uit hebt gehaald

Wanneer je de pit van de avocado niet meer hebt, kan je dit deel insmeren met citroensap. Je kan ook het sap van andere citrusvruchten of olijfolie gebruiken.

Ondanks dat olijfolie niet de oxidatie vermindert, zal het wel de lucht buitenhouden.

  • Verpak de avocado in cellofaan of in een plastic zakje.
  • Als je olijfolie gebruikt in plaats van citroensap, kan je het beste de vrucht in cellofaan verpakken. Deze combinatie zal beter afsluiten.
  • Vervolgens bewaar je de avocado in de koelkast.

Rijpe avocado’s bewaren met de pit

Laat de pit van de avocado in het deel dat je niet gebruikt. Dit zorgt ervoor dat het minder snel gaat oxideren. Verpak de avocado in cellofaan. Leg hem in de koelkast en controleer regelmatig.

Over het algemeen is een rijpe avocado die op deze manier wordt bewaard ongeveer één tot twee dagen goed. Hierna zal deze overrijp zijn en kan je deze niet meer eten.

Vries je avocado in

Avocado's bewaren en vers houden door ze in te vriezen

Om dit te doen, moet je de avocado in tweeën snijden met een scherp mes. Snijd de avocado in de lengte door en scheid de twee helften. Haal de pit er uit.

Haal het vruchtvlees dat je snel wilt gebruiken uit de schil met een lepel of je vingers als de avocado al rijp is. Maak een puree van het vruchtvlees voordat je het in de koelkast zet.

Als je het in zijn geheel of in stukjes invriest, loop je wel de kans dan het de textuur, smaak of kwaliteit aantast.

  • Voeg een eetlepel citroensap toe en doe de rest van het vruchtvlees in de blender.
  • Mix dit totdat het een gelijkmatige en zachte textuur heeft.
  • Doe de puree in een bakje en zet dit in de vriezer.

Je kan het tot zes maanden bewaren op deze manier. Deze methode is geweldig als je de avocado wilt gebruiken als een spread, in smoothies of in sausjes.

Dit zijn makkelijke manieren om je avocado’s te bewaren. Je hebt niet veel geld en materialen nodig om veel recepten met avocado te kunnen maken, die je tot zes maanden kan bewaren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.