Probeer dit heerlijke recept voor zelfgemaakte guacamole

Guacamole is een heel beroemde en heerlijke saus uit Mexico. We delen een eenvoudig recept om zelf te bereiden om van te genieten.
Probeer dit heerlijke recept voor zelfgemaakte guacamole

Geschreven door Jose Popoff

Laatste update: 09 augustus, 2022

Dit recept voor zelfgemaakte guacamole bestaat uit avocado’s en andere geweldige en gezonde ingrediënten gecombineerd met chilipepers, uien, koriander en meer. 

Deze Mexicaanse dip is wereldwijd bekend en veel mensen genieten dagelijks van de heerlijke smaak. Het is zo populair dat je het bij de supermarkt kant-en-klaar kunt kopen.

De gezondheidsvoordelen van guacamole

Heerlijk recept voor zelfgemaakte guacamole

Laten we beginnen met een paar van de voordelen te noemen van deze voedzame en kleurrijke delicatesse.

Allereerst is het belangrijk te onthouden dat guacamole veel calorieën bevat vanwege de vetten in avocado’s. Eén kopje bevat bijvoorbeeld 240 tot 270 calorieën.

Dat betekent echter niet dat je het niet zou moeten eten. In tegendeel, het  vet van avocado’s is namelijk erg gezond voor het lichaam (zolang je het met mate nuttigt).

Bovendien zijn er talloze andere voordelen, waaronder:

 • Avocado´s bevatten veel vezels. Een kwart kopje levert ongeveer 3 gram vezels. Dit is belangrijk voor het beheersen van je eetlust, het handhaven van de juiste suikerniveau’s en de spijsvertering.
 • De vitamine A in guacamole helpt je immuunsysteem sterk te houden en je huid gezond. Een kwart kopje bevat ongeveer 85 IU vitamine A.
 • Eén portie bevat 3 gram meervoudig onverzadigde vetten en 1 gram enkelvoudig onverzadigd vet. Dit maakt het zeer goede voeding voor je hart waardoor het eten van guacamole het risico op hartproblemen vermindert.
 • Avocado-vetten helpen ook om vetoplosbare vitamines (A, D, E en K) te absorberen en helpen je langer verzadigd te voelen. Dit betekent dat je lichaam meer voldaan zal voelen met de juiste portie. Dit voorkomt dat je je honger zult stillen met ongezond calorierijk voedsel.

Na het lezen van enkele gezondheidsvoordelen van dit heerlijke bijgerecht is het tijd om ons heerlijke recept voor zelfgemaakte guacamole te delen. Het is zo eenvoudig dat je meteen de ingrediënten wilt gaan halen!

Hoe eet je guacamole?

Hoe eet je zelfgemaakte guacamole?

Guacamole is ideaal om samen met verschillende saladegerechten te eten. Het is ook heel gewoon om het te eten met nacho’s of tortillachips, maar je kunt het ook lekker op toast smeren. Het maakt niet uit hoe je het eet… Je kunt het zelfs combineren met salades, sandwiches of soepen.

Bijna elk type voorgerecht gaat goed samen met guacamole. Probeer het daarom met chips, tortilla’s, pretzels, koekjes, groentestengels, kip, kaas, vis, garnalen… De lijst gaat maar door!

Nu, zonder verder oponthoud, is hier een eenvoudig recept om heerlijke en voedzame zelfgemaakte guacamole te maken.

Ingrediënten voor zelfgemaakte guacamole

Ingrediënten voor zelfgemaakte guacamole

Deze Mexicaanse dip komt eigenlijk in verschillende versies voor, het recept hangt namelijk af van de regio waar het vandaan komt. Dit is te verwachten, want avocado’s worden bijna overal aangetroffen. Er zijn andere ingrediënten die meer lokaal te vinden zijn en dus niet overal verkrijgbaar zijn.

Dit recept is de meer universele variant:

 • 1 chili peper
 • Zout om het op smaak te brengen
 • 1 ui (60 gram)
 • 4 rijpe avocado’s (400 gram)
 • Verse geplukte korianderblaadjes, zonder de stengels (om op smaak te maken)
 • 1 uitgeperste limoen (45 ml)
 • 1 middelgrote tomaat (30 gr)

Hoe maak je het?

Hoe maak je zelfgemaakte guacamole?
 • Na het grondig wassen van de ingrediënten, snijd je de tomaat en de ui in blokjes. Doe daarna hetzelfde met de koriander.
 • Doe deze ingrediënten in een kom waar je de guacamole in gaat bereiden. Ook kun je een stenen vijzel gebruiken als je die hebt.
 • Zorg dat de avocado’s rijp genoeg zijn. Snijd ze doormidden en verwijder de pit.
 • Gebruik vervolgens een lepel om al het vruchtvlees uit de schil te schrapen en doe dit daarna in de kom.
 • Voeg dan de limoensap, een snufje zout en de chilipeper toe om je guacamole een beetje pit te geven.
 • Gebruik hierna een lepel of vijzel om de ingrediënten samen te pureren.

Traditioneel heeft guacamole kleine stukjes avocado dus pureer het niet teveel. Echter als je het liever romiger wilt hebben kun je het mengen in de blender.

Ten slotte, als je niet de hele kom guacamole opeet, dan kun je het een paar dagen in een luchtdicht bakje, waardoor het langer goed blijft, in de koelkast bewaren. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.