Etenswaren die je nooit in plastic moet bewaren

Heb je wel eens gemerkt dat sommige etenswaren een smaakje krijgen nadat je ze een tijdje hebt bewaard in een plastic zakje of bakje? Sommige etenswaren reageren vrij negatief wanneer ze in aanraking worden gebracht met plastic. Leer welke etenswaren dit zijn en ook waarom het zo is dat je ze in het vervolg maar beter niet in plastic kunt bewaren.
Etenswaren die je nooit in plastic moet bewaren

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Plastic zakjes en bakjes worden in bijna elke keuken wel gebruikt om zowel rauwe als gekookte etenswaren in te bewaren.

Ze zijn handig om restanten van het avondeten in te bewaren. Maar ook om bijvoorbeeld je lunch mee naar je werk te nemen. Doordat deze zakjes en bakjes zo handig zijn, heeft bijna iedereen ze wel in huis, in allerlei verschillende soorten en maten, vooral ook doordat ze een goedkoop alternatief zijn voor aluminiumfolie of andere houdertjes.

Het probleem is echter dat je letterlijk alles wel in deze zakjes en bakjes zou kunnen bewaren. Toch zijn er ook genoeg etenswaren die juist sneller verrotten wanneer ze in aanraking komen met kunststof, of doordat het zakje of bakje een beetje beschadigd is, en bacteriën hierdoor makkelijker naar binnen kunnen glippen.

Veel mensen zijn zich hier echter helemaal niet van bewust. Hierdoor blijven ze deze zakjes en bakjes ondanks de risico’s gewoon voor van alles en nog wat gebruiken. Terwijl ze vergeten de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen.

Daarom hebben wij het vandaag over de zeven etenswaren die je nooit in aanraking zou moeten brengen met plastic. Let dus goed op!

1. Rauwe eieren

Eieren

Rauwe eieren en producten die rauwe eieren bevatten, zoals mayonaise, zouden nooit in plastic bewaard mogen worden, aangezien dit soort etenswaren hierdoor besmet kunnen raken met salmonella of E.coli.

Helaas kunnen deze micro-organismen zich via rauwe eieren zeer makkelijk verspreiden. Wanneer ze dan ook nog eens in aanraking komen met plastic is het al helemaal raak.

De enige veilige manier om eieren te bewaren, is in een luchtdichte bak of in een houder met ijs erin.

2. Verwerkte vleeswaren

De reden waarom je verwerkte vleeswaren beter niet in kunststof bakjes kunt bewaren, is omdat hierdoor de voedingswaarde en de gezonde eigenschappen kunnen verminderen.

Wanneer vlees verwerkt is, zoals in stoofpot of gepaneerde schnitzels, dan wordt het veel sneller oud en verandert de smaak en textuur van het vlees.

3. Stoofpotten en soepen

Soep

De samenstelling van stoofpotten en soepen die op hoog vuur zijn bereid verandert wanneer deze gerechten in aanraking komen met plastic.

Wanneer je de gerechten eerst even laten afkoelen, dan kun je ze echter zonder problemen in een kunststof bakje in de koelkast bewaren. Hierdoor zal de hitte er namelijk niet voor zorgen dat het plastic afgeeft aan het eten. Hierdoor blijft het gewoon veilig.

4. Melk, melkproducten en plastic

Plastic houders zijn lang niet ideaal om melk of melkproducten in te bewaren. Hoewel dit voor slechts een paar uurtjes een prima oplossing is, is het geen goed idee om dit soort producten langdurig in plastic te bewaren, aangezien de groei van bacteriën hierdoor toeneemt.

In plastieken houders vinden temperatuursveranderingen in voedsel sneller plaats; het eten koelt namelijk sneller af, waardoor de kans dat je er ziek van wordt wanneer je het eet groter is.

Het beste alternatief voor melk en melkproducten zijn houders die gemaakt zijn van keramiek of aluminium, materialen waarin dit soort producten langer goed blijven.

5. Salade met dressing

Salade

Vaak denken mensen dat je verse groenten het beste kunt bewaren in plastic bakjes, zelfs wanneer deze groenten al bereid zijn.

Hoewel plastic houders inderdaad kunnen helpen om kruisbesmetting tegen te gaan, zijn dit soort houders niet goed om groenten voor langere tijd in te bewaren. Wat betreft salades met dressing, kan plastic de smaak van deze salades veranderen en ervoor zorgen dat een deel van de voedingswaarde verloren gaat.

6. Koffie of thee

Zelfs als je koffie of thee drinkt uit een plastic bekertje, is het beter om eerst even te wachten tot het drankje een beetje is afgekoeld voordat je het overgiet in het bekertje. Dit komt doordat hoge temperaturen veranderingen veroorzaken in het plastic.

Zo zorgen ze ervoor dat de kans op bacteriële besmetting groter wordt.

Eigenlijk is het natuurlijk beter om dit soort drankjes gewoon te bewaren in houdertjes die gemaakt zijn van ander materiaal, zodat ze hun smaak en voedingswaarde niet verliezen.

7. Kaas

Kazen

Kaas valt natuurlijk onder de groep ‘melkproducten’, die we hiervoor al behandeld hebben. Toch is het het waard om kaas in het bijzonder nog een keer te behandelen, vanwege de bijkomende risico’s die er bestaan wanneer je kaas lange tijd bewaart in plastic.

Alle kaassoorten verliezen water wanneer ze een poosje staan. Dit water verzamelt zich dan natuurlijk in de plastic houder en dit stimuleert de groei van schimmels en bacteriën.

Als je de kaas meer dan drie dagen lang in het bakje bewaart zonder het bakje open te doen, dan ontstaan er allerlei stoffen die de kans op voedselvergiftiging vergroten. Het gevolg hiervan is dat de textuur en voedingswaarde ervoor kunnen zorgen dat je last krijgt van spijsverteringsproblemen wanneer je de kaas eet.

Hoewel ze dus zeer handig zijn, zijn plastic houders niet altijd de beste optie om etenswaren goed te bewaren. Probeer voedsel vanaf nu daarom minder vaak op te bergen in plastic. Ga op zoek naar een veiliger en gezonder alternatief.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • TOXNET. (2017). Bisfenol A.

  • Azevedo, M. R. Q. A., Gouveia, J. P. G., Trovão, D. M. M., & Queiroga, V. P. (2003). Influência das embalagens e condições de armazenamento no vigor de sementes de gergelim. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental. https://doi.org/10.1590/S1415-43662003000300019

  • Rodríguez, R., Rojo, G., Martínez, R., Piña, H., & Ramírez, B. (2014). Envases inteligentes para la conservacion de alimentos. Ra Ximhai.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.