Zijn eieren goed of slecht voor je?

Ondanks wat sommige mensen geloven, verhogen eieren niet alleen het cholesterolgehalte. Ze geven ons ook veel voedingsstoffen, zoals aminozuren, vitaminen en mineralen.
Zijn eieren goed of slecht voor je?

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Sommige mensen zijn voor het eten van eieren en anderen zijn ertegen, of het nu dagelijks is of wekelijks. Sommigen zeggen dat dit voedsel veel positieve eigenschappen voor het lichaam bevat en anderen zeggen dat het niet goed voor je gezondheid is.

Is het eten van eieren nu goed of slecht voor je? Vind het antwoord in dit artikel.

Voedingsfeiten over eieren

Eieren zijn een voedingsmiddel vol voedingsstoffen en ze zijn ook makkelijk te vinden. Het is ook een ingrediënt dat in veel recepten voorkomt. Veel mensen zeggen echter dat ze niet goed zijn voor je gezondheid, omdat ze het cholesterolgehalte en de hoeveelheid vetten in het lichaam, die hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken, verhogen.

Eieren geven je niet alleen eiwitten, maar ook vetten (enkelvoudig en meervoudig), vitaminen en cholesterol. Het is goed om in gedachten te houden dat het belangrijk is om je cholesterolgehalte in balans te houden.

Gebakken eieren

Het is makkelijk om een ​​test te doen over de effecten van het vaak eten van eieren op lange termijn. Er zijn studies die aantonen dat ze allemaal positief zijn, maar er zijn ook anderen die het tegenovergestelde zeggen. Er is geen tastbaar bewijs dat de theorie bevestigt dat het eten van eieren slecht is voor je gezondheid.

Ook zijn er andere factoren die een rol spelen en eieren zijn niet de enige boosdoener. Andere dingen die je gezondheid kunnen veranderen zijn:

  • stress
  • tabak
  • een sedentaire levensstijl
  • alcohol
  • vetten
  • geraffineerde voedingsmiddelen

Het heeft ook veel te maken met de manier waarop je ze eet. Het eten van een gebakken ei iedere dag is niet hetzelfde als het eten van een hard gekookt of zacht gekookt ei. Artsen zeggen dat je niet meer dan vier of vijf eieren per week moet eten, afhankelijk van de leeftijd van de persoon en zijn of haar familiegeschiedenis of gewoonten.

Mythen en waarheden

Het eten van eieren verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed: niet waar

Zoals we hierboven al hebben gezegd, zijn eieren zelf niet in staat om het cholesterol te verhogen. Dit is iets dat wel gebeurt met dierlijke vetten, zoals vlees of vleeswaren.

Eieren in eierdoos

Je moet ze niet rauw eten: waar

Het risico om vergiftigd te worden door bacteriën (Salmonella) wordt verminderd en zelfs volledig geëlimineerd door ze te koken. Je moet ze koken op een hogere temperatuur dan 60°C.

Je moet ze wassen voordat je ze in de koelkast zet: niet waar

De eierschaal is een beschermende laag voor wat binnenin zit. Daarom kun je de aanwezigheid en verspreiding van micro-organismen in de gerimpelde textuur vergemakkelijken als je ze wast. Toch raden we aan ze schoon te maken als je ze kookt met alleen water.

Gekleurde eieren zijn beter dan witte: niet waar

Hun nutritionele eigenschappen hebben niets te maken met de kleur van de schaal. De kleur is afhankelijk van de aard van de kip; dat is waarom er witte en bruine eieren zijn. Je kunt ze beide zonder verschil eten.

Kinderen en zwangere vrouwen hoeven geen eieren te eten: niet waar

Integendeel, ze bevatten een grote hoeveelheid vitaminen en eiwitten die zeer goed zijn voor de groei van de foetus en jonge kinderen, vooral gerelateerd aan het zenuwstelsel en de eliminatie van voedselallergieën, die zich manifesteren in de eerste levensjaren.

De enige waarschuwing die je in gedachten moet houden is dat pasgeboren baby’s ze niet mogen eten tot ze 8 maanden oud zijn.

Ei in ovenschaaltje

Volwassenen moeten ze niet eten: niet waar

Volwassenen wordt aanbevolen om drie eieren per week te eten om het verlies van spiermassa te verminderen of te voorkomen. Dit voedsel bevat ook een grote hoeveelheid antioxidanten, die helpen bij het uitstellen ​​van het ontstaan van degeneratieve ziekten, zoals Alzheimer of atherosclerose.

Ze bevatten veel calorieën: niet waar

Een ei bevat slechts 80 calorieën en 6 gram eiwit als je het gekookt (niet gebakken) eet. Het bevat ook essentiële voedingsstoffen zoals zink en ijzer. De essentiële aminozuren zijn van hoge kwaliteit.

Kippen worden gemanipuleerd om meer eieren te produceren: waar

Er zijn wel ​​uitzonderingen, want dit gebeurt niet bij 100% van de gevallen. De industrieën die grote hoeveelheden eieren verkopen, verrichten bepaalde praktijken die niet altijd gezond zijn. Eén daarvan is bijvoorbeeld het manipuleren van licht, zodat de ovulatie van de kippen wordt versneld. Daardoor kunnen ze meer eieren produceren.

Om dit te voorkomen kun je ze kopen van kleine boerderijen of familiebedrijven, waar je meer verzekerd kan zijn dat de productie van de kip of de kwaliteit van het ei niet schadelijk is.

Rauw ei

Dooier vs. eiwit: welke is beter

Veel mensen vragen of het beter is om alleen de dooier of alleen het eiwit eten of allebei. Nou, als je denkt aan dieet of voedingswaarde, is het antwoord de dooier. De grootste hoeveelheid voedingsstoffen bevindt zich daar.

De dooier is de eicel van het ei, waarin de kip wordt gevormd als hij geïnsemineerd is en uitgebroed wordt. Daarom moet hij veel vitaminen en eiwitten bevatten.

Maar wat gebeurt er dan met het eiwit? We zeggen niet dat alleen de dooier goed is, maar die biedt meer voedingsstoffen. Daarom kun je het eiwit nog wel eten om veel aminozuren binnen te krijgen, die je zullen helpen spieren te ontwikkelen voor als dat is je doel is en je traint.

Het eiwit bevat niet veel vet en daarom raden wij het ook aan voor mensen die willen afvallen. Omdat het niet veel cholesterol bevat, is er geen probleem met het eten van eiwit als de triglyceriden zeer hoog zijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Clayton ZS., Fusco E., Kern M., Egg consumption and heart health: a review. Nutrition, 2017. 37: 79-85.
  • Geiker NR., Larsen ML., Dyerberg J., Stender S., et al., Egg consumption, cardiovascular diseases and type 2 diabetes. Eur J Clin Nutr, 2018. 72 (1): 44-56.
  • Keyserling TC., Berkowitz SA., Samuel Hodge CD., Dietary cholesterol or egg consumption and cardiovascular outcomes. JAMA, 2019. 322 (5): 466-467.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.