15+ verrassende toepassingen van eierschalen

Een van de meest praktische toepassingen van eierschalen behoort tot de cosmetische categorie. Eierschalen vermalen en vermengen met nagellak of topcoat kan helpen om de nagels te versterken.
15+ verrassende toepassingen van eierschalen

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

De meerderheid van de mensen gooit eierschalen gewoon in de prullenbak. Ze kunnen echter heel erg behulpzaam zijn in onze dagelijkse levens. In dit artikel zullen we een aantal van de meest verrassende toepassingen van eierschalen bespreken.

Eierschaal feiten

Een eierschaal is gemaakt van calciumcarbonaat, dat ook een ingrediënt is dat gevonden kan worden in bepaalde antacida (middelen tegen brandend maagzuur). De schaal van een middelgroot ei bevat ongeveer 750-800 mg calcium.

9 – 12% van het totale gewicht van de ei is de eierschaal. Ook heeft de schaal poriën voor het toelaten voor zuurstof en de uitstoting van vocht of koolstofdioxide.

Toepassingen voor eierschalen van verschillende kleuren

De kleur van de eierschalen hangt af van de soort kip die het ei heeft gelegd. Witte kippen leggen eieren van dezelfde kleur en bruine kippen leggen bruine eieren.

Wat zijn de toepassingen van eierschalen?

Als natuurlijk verband

Dit is een van de bekendere toepassingen van eierschalen. Het eierschaalmembraan (het ietwat transparante velletje aan de binnenkant) kan gebruikt worden om te helpen bij het genezen van snij- en schaafwonden. Breng dit de eerstvolgende keer aan wanneer je een sneedtje of schaafwond hebt en laat het zijn werk doen.

Verbeter de smaak van koffie

Als je koffie met wat eierschalen zet (wat al eeuwen gedaan wordt) zal het de bitterheid verminderen. Onthoud wel dat je de eierschalen goed moet wassen en de koffie af moet gieten alvorens het te drinken. Dit om te voorkomen dat je stukjes eierschaal inslikt.

Ongedierte in de tuin verwijderen

Dieren met zachte lichamen, zoals naaktslakken en slakken, kunnen niet over de scherpe randen van eierschalen voortbewegen. Daardoor worden je planten en bloemen beschermd tegen deze “roofdieren.”

Toepassingen van eierschalen

Geef tomaten een “calcium-boost”

Heb je een groentetuintje met tomaten? Dan ben je waarschijnlijk wel bekend met hun onvermogen om het gewicht van hun eigen vruchten te dragen. Ervaren tuiniers doen daarom vaak eierschalen in de grond waar tomaten verbouwd worden! Zo worden de planten sterker.

Eet ze op

Veel personen eten eierschalen vanwege hun geweldige calciumgehalte. Om ze te eten hoef je ze alleen maar te vermalen tot een poeder. Voeg deze poeder vervolgens toe aan je maaltijden of over je soepen, desserts, sauzen, crèmes, salades, enzovoorts.

Ze zullen de smaak van het voedsel niet beïnvloeden en het goede nieuws is dat ze gezondheid van je botten bevorderen.

Beginnende zaadjes

Als je met een tuin begint (hoe groot of klein dan ook), dan kun je eierschalen aan de aarde toevoegen, net als bij de tomaten. Meng wat eierschalen met compost of mest in je aarde en je bent klaar! Je kunt ze ook over de aarde van je tuin en bloemen heen verspreiden of ze naderhand toevoegen aan een composthoop.

Blendermessen slijpen en schoon maken

Doe de eierschalen zo compleet mogelijk in de vriezer. Gebruik deze naderhand om de messen van de blender te slijpen en schoon te maken. Je hoeft alleen maar wat water toe te voegen en de blender aan te zetten.

Behandel diarree van je hond

Als je hond iets heeft gegeten dat hij of zij niet had moeten eten, kunnen eierschalen een uitweg bieden. Meng wat verpulverde eierschalen met gemalen koffie om een poeder te maken. Sprenkel een paar theelepels over het eten van je hond en de diarree zou binnen een dag over moeten zijn.

Witte Eieren

Als een mineraalsupplement

Week een paar weken een paar eierschalen in water met wat citroensap. Bewaar dit mengsel vervolgens in de koelkast. Voeg hierna een beetje toe aan je fruit- en groentesmoothies om je lichaam wat extra mineralen te bieden.

Je huis versieren

Je kunt kerstornamenten met de eierschalen maken. Je moet hiervoor mogelijk een cursus volgen of een hoop geduld en een vaste hand hebben. Het is een geweldige manier om je kinderen te vermaken en ook een mooie manier om geld te besparen.

Aangekoekte voedingsmiddelen verwijderen

Gebroken eierschalen kunnen gebruikt worden om pannen te schrobben die aangekoekt voedsel aan de bodem en zijkanten hebben. Probeer de volgende keer dat je de afwas doet wat eierschalen te gebruiken om de potten en pannen te schrobben.

Nagels versterken

Vermaal een eierschaal tot een poeder en voeg een beetje toe aan je nagellak of topcoat. Zo kun je je je nagels elke keer versterken wanneer je het aanbrengt. Dit is perfect voor vrouwen die moeite hebben met het laten groeien van hun nagels of wanneer deze vaak afbreken.

Eieren in Eierdoos

De verschijning van rimpels verminderen

Vermaal wat eierschalen en doe het poeder met wat water in een bakje voor ijsklontjes. Laat dit vervolgens bevriezen. Wrijf de eierschalen over je gezicht; dit zou je rimpels moeten verminderen.

Breng een voedend masker aan

Verpulver wat eierschalen met een vijzel. Meng het poeder met het eiwit van één en breng het aan als een masker. Dit middeltje wordt gebruikt om de gezichtshuid te verstrakken.

Kleren wit maken

Sommige mensen zeggen dat als je wat eierschalen in een netje van gaas doet en deze in de wasmachine doet, je vlekken uit kleren zult krijgen. Bovendien zegt men dat je witte kleren langer wit zullen blijven.

Kaarsen maken

Haal de volgende keer dat je eieren kookt voorzichtig de bovenkant eraf en bewaar de holle schaal als een mal die je vult met kaarsvet. Je hoeft alleen maar een lont toe te voegen, het kaarsvet hard te laten worden en vervolgens de schaal te verwijderen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.