Waarom zijn eieren gezond?

Is het ongezond om elke dag een ei te eten?

Dit is een van die typische vragen die we onszelf regelmatig stellen en waar veel verhaaltjes de ronde over doen. Wat zijn de feiten en wat zijn de fabeltjes? Nog niet zo lang geleden werd beweerd dat het maximum aantal eieren per week niet hoger mocht liggen dan drie om de gezondheid geen schade te berokkenen. Ze zouden namelijk cholesterolverhogend zijn. We weten nu echter dat eieren niet zo slecht zijn voor de gezondheid en dat elke dag een eitje eten helemaal geen kwaad kan.

Wat zijn de voordelen van eieren eten?

Gedurende lange periode werden eieren onder de voedingsmiddelen gerangschikt die schadelijk waren voor de gezondheid als je er te veel van consumeerde. Ze werden voornamelijk in verband gebracht met verhoogde cholesterolwaarden in het bloed. 

Dit werd echter nog niet zo lang geleden weerlegd dankzij gedetailleerd wetenschappelijk onderzoek. Resultaten wezen uit dat eieren op zich niet verantwoordelijk zijn voor een veranderend cholesterolniveau in het bloed. Deze studies wezen uit dat een gematigde consumptie van eieren bijdraagt tot een goede gezondheid, doordat ze een bron zijn van vele hoogwaardige voedingsstoffen.

De eigenlijke verantwoordelijke voor het verhogen van cholesterol zijn namelijk verzadigde vetzuren en transvetten. Verzadigde vetzuren komen voor in volle melkproducten, vette kazen, vet vlees en de transvetten in vrijwel elk zoet gebak zoals taartjes, cakes, koekjes en bijna in elk deegproduct dat we kunnen kopen bij de bakker. Je herkent ze aan de benamingen margarine of gehydrogeneerde plantaardige oliën op de verpakking van vooraf klaargemaakte voedingsmiddelen.

Dus gebakken, gepocheerd of gekookt, bovenstaande uitvoerige studies toonden aan dat het eten van 1 tot 2 eieren per dag helemaal geen schade aan het lichaam toebrengt en zelfs gezondheidsbevorderend is door de hoge doses aan volwaardige voedingsstoffen die eieren bevatten. Er is geen verhoogd risico op ziekten aan hart en bloedvaten. Integendeel: de stof choline is bevorderlijk voor een goede gezondheid van het hart, de bloedvaten en de hersenen. Choline helpt homocysteïne te verminderen en te verwerken, waardoor het risico op hartaandoeningen aanzienlijk daalt.

Helaas zijn er toch nog altijd mensen die blijven geloven in de mythe dat eieren eten ongezond is, ondanks de vele studies die deze beweringen weerleggen. Ze blijven hardnekkig een lekker eitje uit hun wekelijks dieet weren. Maar laten we eens kijken wat dat eitje nu zoal bevat?

Eieren zijn een goede bron van vele voedingsstoffen

Eieren

Eieren zijn gezond en je wordt er helemaal niet dik van. Een eitje bevat namelijk maar 80 calorieën. Ze zijn rijk aan hoogwaardige proteïnen, choline, ijzer en zink. Het overgrote deel van deze stoffen bevindt zich in de eierdooier.

De eiwitten die we terugvinden in het ei zijn van heel erg hoge kwaliteit. Ze leveren de essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft en gebruikt als bouwstoffen. Een enkel ei levert ongeveer 6 gram aan eiwitten. Dit eiwit is verantwoordelijk voor de opbouw van spierweefsel in het lichaam en vormt eveneens een belangrijk onderdeel van elke cel in het lichaam en het immuniteitssysteem. Bovendien zijn deze eiwitten mede verantwoordelijk voor het vervoer van voedingsstoffen in het bloed en maken ze een belangrijk deel uit van bepaalde enzymen, hormonen en neurotransmitters.

Zo bevat de eierdooier bijvoorbeeld luteïne en zeaxanthine, die behoren tot de familie van de carotenoïden. Carotenoïden vormen een groep antioxidanten die erg goed zijn voor de gezondheid van het netvlies en kunnen cataract of macula degeneratie helpen voorkomen. Het is gebleken dat mensen die veel carotenoïden in hun dagelijkse dieet hebben veel minder vaak ouderdomsmacula ontwikkelen.

Ook tijdens de zwangerschap en borstvoeding wordt aangeraden regelmatig eieren te eten. Eieren bevatten veel vitamines en mineralen zoals ijzer, choline, foliumzuur en de vitamines B2, B12, E en D. Choline zorgt ervoor dat de ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel van de foetus gestimuleerd wordt en helpt om geboorteafwijkingen te voorkomen.

Een eitje levert 125 milligram choline. Een zwangere vrouw heeft hiervan 450 milligram per dag nodig en tijdens de periode van borstvoeding loopt dit op tot 550 milligram. Vitamine D zorgt voor een goede opname van calcium en de opbouw van de botten. Eieren zijn daarom gezond om te eten tijdens de zwangerschap.

Eieren blijven vers in de ijskast gedurende een vijftal weken. Om te weten te komen of een ei nog vers genoeg is om te eten, hoef je deze alleen maar in een glas koud water te leggen. Hoe meer de bolle kant omhoog komt drijven, hoe ouder het ei is. Dat komt door de luchtkamer van het ei. Deze wordt namelijk groter met de ouderdom van het ei.

Zoals je hierboven opgesomd ziet, is een eitje helemaal niet schadelijk voor de gezondheid en is het wetenschappelijk bewezen dat ze niet cholesterolverhogend zijn. Je kan dus gerust tot 2 eieren per dag eten zonder hiervan schade te ondervinden.

En zeg nu zelf -los van het feit dat eieren gezond zijn-, wie geniet nu niet van een lekker vers gekookt eitje bij het ontbijt, een lunch met omelet en verschillende soorten groenten of een roereitje tijdens een zondagse brunch?