Wat kun je doen bij een calciumtekort

Calcium is belangrijk voor de botten en andere delen van het lichaam. Het is dus een goede zaak om te zorgen dat je er voldoende van binnenkrijgt en zo nodig je dieet aanpast.
Wat kun je doen bij een calciumtekort
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Geschreven en geverifieerd door de arts Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Calciumtekort wordt veroorzaakt wanneer het lichaam niet voldoende calcium heeft. Dit is een zeer belangrijk mineraal voor de algehele gezondheid, met name de gezondheid van botten, tanden en een normaal hartritme.

Bovendien is dit mineraal is ook zeer belangrijk voor spiercontracties, zenuw- en hormonale functie en de regulering en controle van de bloeddruk.

Kan een gebrek aan calcium symptomen veroorzaken?

De algemene symptomen van calciumtekort variëren van persoon tot persoon en zijn ook afhankelijk van de ernst van het tekort. De factoren en oorzaken van het tekort spelen hierbij ook een rol.

Calciumtekort vertoont zelden symptomen aan het begin van de ontwikkeling, omdat het in het algemeen pas merkbaar wordt wanneer de botten verzwakken en je breuken in de botten begint te ervaren.

Symptomen kunnen zo onopvallend zijn, dat ze in de meeste gevallen onopgemerkt blijven en jaren voorbij gaan voordat ze worden opgemerkt. Het is zelfs zeer gebruikelijk om al te lijden aan gevorderde osteoporose voordat je de symptomen opmerkt.

Enkele symptomen zijn…

  • Sterke nek- en rugpijn, die in de meeste gevallen zeer hevig is vanwege breuken die ontstaan ​​in de wervelkolom.
  • Ernstige fracturen, die zelfs kunnen worden veroorzaakt door lichte aanrakingen.
  • Lengteverlies, doordat het individu steeds meer begint te krimpen.
  • Gebogen houding, die lijdt tot een abnormale kromming in de wervelkolom.

Behandeling voor calciumtekort

Sterke botten en gewrichten

De meest geschikte behandelingen zijn in dit geval vooral ter vervanging van de calciumreserves in het lichaam, door middel van verschillende methoden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.