Wat kun je doen bij een calciumtekort

17 oktober, 2018
Calcium is belangrijk voor de botten en andere delen van het lichaam. Het is dus een goede zaak om te zorgen dat je er voldoende van binnenkrijgt en zo nodig je dieet aanpast.

Calciumtekort wordt veroorzaakt wanneer het lichaam niet voldoende calcium heeft. Dit is een zeer belangrijk mineraal voor de algehele gezondheid, met name de gezondheid van botten, tanden en een normaal hartritme.

Bovendien is dit mineraal is ook zeer belangrijk voor spiercontracties, zenuw- en hormonale functie en de regulering en controle van de bloeddruk.

Kan een gebrek aan calcium symptomen veroorzaken?

De algemene symptomen van calciumtekort variëren van persoon tot persoon en zijn ook afhankelijk van de ernst van het tekort. De factoren en oorzaken van het tekort spelen hierbij ook een rol.

Calciumtekort vertoont zelden symptomen aan het begin van de ontwikkeling, omdat het in het algemeen pas merkbaar wordt wanneer de botten verzwakken en je breuken in de botten begint te ervaren.

Symptomen kunnen zo onopvallend zijn, dat ze in de meeste gevallen onopgemerkt blijven en jaren voorbij gaan voordat ze worden opgemerkt. Het is zelfs zeer gebruikelijk om al te lijden aan gevorderde osteoporose voordat je de symptomen opmerkt.

Lees ook dit artikel: Zuivelvrije producten die rijk aan calcium zijn

Enkele symptomen zijn…

  • Sterke nek- en rugpijn, die in de meeste gevallen zeer hevig is vanwege breuken die ontstaan ​​in de wervelkolom.
  • Ernstige fracturen, die zelfs kunnen worden veroorzaakt door lichte aanrakingen.
  • Lengteverlies, doordat het individu steeds meer begint te krimpen.
  • Gebogen houding, die lijdt tot een abnormale kromming in de wervelkolom.

Behandeling voor calciumtekort

Sterke botten en gewrichten

Kijk ook eens naar dit artikel: Zorg voor sterke en gezonde botten met calciumrijke voeding

De meest geschikte behandelingen zijn in dit geval vooral ter vervanging van de calciumreserves in het lichaam, door middel van verschillende methoden.

  • Ross, A. C., Manson, J. E., Abrams, S. A., Aloia, J. F., Brannon, P. M., Clinton, S. K., … Shapses, S. A. (2011). The 2011 Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D: What Dietetics Practitioners Need to Know. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2011.01.004
  • Law, K. (2013). Osteoporosis. In Rheumatology Board Review. https://doi.org/10.5324/eip.v11i1.1938
  • McKenna, M. J., & Murray, B. (2014). Vitamin D deficiency. In Endocrinology and Diabetes: A Problem-Oriented Approach. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-8684-8_23