Wat te doen bij calciumtekort

28 augustus 2015

Calciumtekort wordt veroorzaakt wanneer het lichaam niet voldoende calcium heeft. Dit is een zeer belangrijk mineraal voor de algehele gezondheid, met name de gezondheid van botten, tanden en een normaal hartritme.

Bovendien is dit mineraal is ook zeer belangrijk voor spiercontracties, zenuw- en hormonale functie en de regulering en controle van de bloeddruk.

Kan een gebrek aan calcium symptomen veroorzaken?

De algemene symptomen van calciumtekort variëren van persoon tot persoon en zijn ook afhankelijk van de ernst van het tekort. De factoren en oorzaken van het tekort spelen hierbij ook een rol.

Calciumtekort vertoont zelden symptomen aan het begin van de ontwikkeling, omdat het in het algemeen pas merkbaar wordt wanneer de botten verzwakken en je breuken in de botten begint te ervaren.

Symptomen kunnen zo onmerkbaar zijn, dat ze in de meeste gevallen onopgemerkt blijven en jaren voorbij gaan voordat ze worden opgemerkt. Het is zelfs zeer gebruikelijk om al te lijden aan gevorderde osteoporose voordat je de symptomen opmerkt.

Enkele symptomen zijn…

  • Sterke nek- en rugpijn, die in de meeste gevallen zeer hevig is vanwege breuken die ontstaan ​​in de wervelkolom.
  • Ernstige fracturen, die zelfs kunnen worden veroorzaakt door lichte aanrakingen.
  • Hoogteverlies, doordat het individu steeds meer begint te krimpen.
  • Gebogen houding, die lijdt tot een abnormale kromming in de wervelkolom.

Behandeling voor calciumtekort

kalium-botten

De meest geschikte behandelingen zijn in dit geval vooral ter vervanging van de calciumreserves in het lichaam, door middel van verschillende methoden.

  • Het eerste wat je moet doen wanneer je ontdekt dat je een tekort aan calcium hebt, is de inname van calcium te verhogen door het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium. Bijvoorbeeld: bladgroenten, bonen, noten, vis, sinaasappelsap en nog veel meer.
  • Verandering in sommige medicijnen kan worden geassocieerd met een voortdurend verlies van calcium. Dat kan bijvoorbeeld optreden met diuretica. (Je moet hiervoor een specialist te raadplegen, gebruik ze nooit op eigen houtje).
  • Voer een oefenprogramma uit met rustige oefeningen, die niet te vermoeiend zijn.
  • Neem calciumsupplementen, die ook vitamine D en fosfor bevatten. Je moet vragen om een medisch advies bij elke vorm van voedingssupplementen die je gebruikt. Je moet ook nooit zelfmedicatie toepassen, omdat dit kan leiden tot zeer ernstige  complicaties met betrekking tot de algemene gezondheid.
Bekijk Ook