Hoe je dagelijkse routine je rugpijn verergert

Om rugpijn te voorkomen, streef ernaar om een goede houding te hebben als je zit - je schouders moeten naar achter, je kin omhoog en je nek rechtop.
Hoe je dagelijkse routine je rugpijn verergert
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Rugpijn is een van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit. De overmatige hoeveelheid stress waarmee we tegenwoordig leven heeft tot gevolg dat we weinig aandacht besteden aan de gezondheid van onze wervelkolom. Rugpijn beïnvloedt niet alleen je gezondheid. Het kan ook je efficiëntie en productiviteit in alle aspecten van je leven beperken. Als je rugpijn verergert kan dit ook invloed hebben op je familie- en sociale relaties. 

Ben je klaar om uit te vinden hoe je dagelijkse routine je rugklachten veroorzaakt en hoe het je rugpijn verergert?

Blijf lezen en we laten je de belangrijkste oorzaken zien, evenals alternatieven om je problemen te voorkomen of te verminderen.

 6 gewoontes waardoor je rugpijn verergert

1. Je belast je rug teveel

Je rugpijn verergert door te zwaar te tillen

Zware tassen, rugzakken, koffers en elektronische apparaten zoals laptops zijn één van de belangrijkste boosdoeners van rugpijn. Bovendien, als je in een slechte houding loopt terwijl je zware voorwerpen draagt, zal je wervelkolom nog meer lijden.

Houd rekening met de volgende punten om rugpijn te voorkomen:

  • Neem alleen mee wat je nodig hebt en wees realistisch over het gewicht dat je moet dragen.
  • Probeer een rugzak te gebruiken om het gewicht over beide schouders te verdelen in plaats van een tas over één van je schouders te dragen.
  • Als je veel dingen moet dragen, verdeel dan het gewicht over twee of drie zakken zodat je de lading tussen beide schouders verdeeld.
  • Als je spullen te zwaar zijn probeer dan een koffer op wielen te gebruiken.

2. Je tilt zware voorwerpen op zonder door je knieën te buigen

Vaak hebben we de neiging iets op te rapen dat op de grond ligt of iets neer te zetten zonder onze knieën te buigen. Het enige eindresultaat dat deze fout kan veroorzaken is rugpijn of dat je reeds aanwezige rugpijn verergert.

Om dat te voorkomen buig je je knieën terwijl je je rug recht houdt, net alsof je een squat doet. Als je knieproblemen hebt doe dan voorzichtig met buigen en til nooit meer op dan je aankan.

Als je ernstige knieproblemen hebt, vraag dan om hulp.

3. Je hebt een zittende levensstijl

Je rugpijn verergert door je zittende levensstijl

Of het nu voor je werk of studie is, je brengt waarschijnlijk te veel tijd zittend door zonder pauzes te nemen. Vroeg of laat betaal je de prijs met rugklachten.

Je moet minstens één keer per uur of anderhalf uur een pauze van 10 minuten nemen. Als je iemand bent die teveel focust op een bepaalde taak en daardoor de tijd uit het oog verliest, zet dan een wekker om je eraan te herinneren.

Probeer tijdens deze pauzes van 10 minuten ook even te staan, uit te rekken en oefeningen te doen om je bloed te laten stromen. Je kunt een wandeling maken of loop in ieder geval even rond in de tuin of op het erf als je dat hebt.

Tenslotte, je hoeft geen zware oefeningen te doen – het enige wat je hoeft te doen is een beetje te bewegen.

4. Je zit in een slechte houding

Breng je het grootste gedeelte van je dag door met langere periodes zitten? Breng je je vrije tijd door met activiteiten waarbij je zit of je in een vergelijkbare positie bevindt? Als dit het geval is moet je, naast het nemen van een pauze van 10 minuten, ook het volgende doen:

  • Houd je rug recht en volledig ondersteund door de rugleuning van de bank of stoel.
  • Zorg ervoor dat je je benen niet kruist en dat je met je voeten plat op de grond zit.
  • Je moet je schouders naar achter hebben, je kin omhoog en je nek rechtop.

Mocht je tijdens een activiteit moeten leunen, controleer dan je houding en zorg ervoor dat je niet te ver naar voren buigt.

We raden je ook aan om een ergonomische stoel te gebruiken met voldoende rugsteun om je houding te verbeteren. Investeer indien nodig ook in ergonomische apparatuur voor je computer, zodat alles op de juiste hoogte voor je handen wordt geplaatst.

5. Je loopt ingezakt

Je rugpijn verergert door hoe je loopt

Wandelen is één van de gezondste gewoonten. Het wordt echter een probleem als we de hele tijd gebogen lopen. Hangt jouw hoofd naar beneden, kijkend naar de grond met je schouders naar voren hangend als je loopt?

Je houding zou natuurlijk zo moeten zijn waarbij je alle delen van je lichaam in balans houdt. Met je hoofd, nek, rug en benen op elkaar afgestemd. Als je niet gewend bent om een goede houding aan te houden kan het in het begin ongemakkelijk en enigszins pijnlijk aanvoelen.

Probeer deze slechte gewoonte stukje bij beetje te veranderen ondanks het aanvankelijke ongemak. In een paar weken tijd zul je merken dat het gemakkelijker is om de juiste houding aan te houden.

6. Je brengt te veel tijd door in je auto

Hoeveel tijd van je dag zit je weer eens vast in het verkeer? Of je nu met het openbaar vervoer of met je eigen auto reist, je brengt waarschijnlijk uren door in ongemakkelijke posities, wat je rugpijn verergert.

Om de rugpijn die je hierdoor krijgt te voorkomen of als je rugpijn verergert, raden wij het volgende aan:

  • Houd tijdens het rijden de stoel zo recht mogelijk. Onthoud wat we hebben gezegd over blijven zitten in de juiste positie en met je rug tegen de rugleuning van de stoel.
  • Gebruik indien nodig een kussen voor je nek. In sommige auto’s staat de neksteun erg laag. Als dat bij jou ook het geval is, koop dan een extra steun die aangepast kan worden. Als dat niet mogelijk is koop dan een kussen dat zich aan je nek kan aanpassen.
  • Loop zoveel mogelijk. In plaats van elke keer de auto te pakken als je iets nodig hebt, kun je eens gaan lopen. Sommige mensen nemen de auto om naar plaatsen in de buurt te gaan. Als het niet erg ver is, loop dan.

Het is mogelijk dat je dagelijkse leven en je zorgen erg afleidend zijn. Daardoor is het niet verrassend dat het ontstaan van rugpijn bijna onopgemerkt kan blijven.

Als je het wel voelt en je rugpijn verergert, identificeer dan welke gewoonte het veroorzaakt en pas deze aan. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.