10 voedingsmiddelen die je levensduur verlengen

Is er een grens aan de levensduur van mensen? Zou je er zelf invloed op kunnen hebben?
10 voedingsmiddelen die je levensduur verlengen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Sinds het begin der tijden hebben veel mensen onderzoek gedaan naar manieren om jong te blijven, naar het vertragen van het verouderingsproces en dus de verlenging van onze levensduur. Met de vooruitgang in de technologie zijn er intussen verschillende methoden ontwikkeld om er fysiek jong uit te blijven zien. Dit is echter niet genoeg als je niet in goede gezondheid verkeert en niet de nodige vitaliteit bezit om het beste uit je leven te halen.

Gelukkig zijn er ook bepaalde voedingsmiddelen die van nature de levensduur kunnen verlengen. Blijf lezen om erachter te komen welke dat zijn!

Voeding en beweging

De meest effectieve manieren om jong te blijven en je leven te verlengen zijn goede voedingsgewoonten en daarnaast voldoende lichaamsbeweging. Je lichaam moet in het algemeen in goede gezondheid verkeren om je levensverwachting te verhogen. Een goede gezondheid geeft je immers de nodige kracht voor je dagelijkse leven, ongeacht de leeftijd.

In dit artikel bespreken wij de 10 beste voedingsmiddelen die de levensduur kunnen verlengen. Bovendien zijn deze van nature gezond dankzij de voordelen die ze je lichaam bieden.

Zuivelproducten en vis

zalm-3

Omega 3- en omega 5-vetzuren in hoge concentraties in vissen.

Deze voedingsmiddelen bevatten vitamine D en calcium, die helpen een ziekte genaamd osteoporose voorkomen, die meestal ontstaat na de leeftijd van dertig als gevolg van een verlies van botmassa, wat breuken en andere verwondingen die je gezondheid beïnvloeden veroorzaakt.

Wit vlees

Kalkoen, kip en vis bevatten 25% minder calorieën dan rood vlees. Deze voedingsmiddelen zijn een enorme hulp bij het verminderen van de opname van vet en tegelijkertijd het zorgen voor je gezondheid. Hun hoge gehaltes aan zink en ijzer stimuleren de werking van rode bloedcellen.

Ook lijkt het erop dat het eten hiervan een enorme hulp kan zijn bij het versterken en beschermen van het zenuwstelsel.

Rood fruit

bessen

Rode vruchten bevatten antioxiderende eigenschappen, die infecties aan de urinewegen helpen voorkomen. Ze bezitten ook vitamine C en flavonoïden, die je lichaam beschermen en hartziekten helpen voorkomen.

Avocado

Hun hoge gehalte aan vitaminen helpt ook vele ziekten voorkomen die in het algemeen optreden gedurende de volwassen leeftijd. Dankzij deze eigenschappen wordt de waarschijnlijkheid van verlenging van de levensduur verhoogt en neemt de vitaliteit van het lichaam toe, om zo tot een betere gezondheid te komen.

Avocado bevat onder andere:

  • vitamine A,
  • vitamine B1, B2, B3, B6,
  • kalium,
  • vitamine D.

Deze helpen de bloeddruk en het hartritme in balans te houden. Daardoor helpt het mogelijk om hartaanvallen en eventuele hartziekten te voorkomen.

Broccoli

Broccoli

Broccoli is één van de groenten die helpt bij de strijd tegen ziekten. Het bevat vitamine A en C, die het immuunsysteem versterken en verbeteren. De eigenschappen helpen bij de preventie van kanker en hart-en vaatziekten.

Het is ook een goede ontgifter en helpt het lichaam te reinigen.

Oregano

Gespecialiseerde studies hebben aangetoond dat oregano een actief bestanddeel bevat, dat weefsel en gewrichtsontsteking voorkomt. Het helpt ook bij vermijden van botafbraak en versterkt de botten.

Knoflook

knoflook-2

Knoflook bevat twee belangrijke producten onder haar vele ingrediënten, die werken in het voordeel van je gezondheid:

  • Allicine.
  • Diallyldisulfide.

Het eten van een teentje knoflook per dag, bij voorkeur rauw, beschermt je lichaam tegen kanker en hart- en vaatziekten. Het consumeren van tenminste één teentje per week vermindert mogelijk ook het risico op darmkanker.

In aanvulling daarop is het een voedingsmiddel met veel voordelen voor het lichaam, zoals het ontgiften en het vechten tegen vele ziekten.

Walnoten en gedroogde vruchten

Noten en gedroogd fruit zijn een paar van de meest aanbevolen voedingsmiddelen voor de zorg voor je gezondheid. De grote hoeveelheid aan mineralen, zoals kalium, magnesium, zink en selenium, maakt ze heel gezond, met veel voordelen voor je lichaam.

Een onderzoek toonde aan dat het eten van vijf walnoten gedurende vijf dagen per week de werking van het hart verbetert en ziekten zoals Alzheimer, depressie en multiple sclerose helpt voorkomen.

De invloed van honing op onze levensduur

honing-2

Dit voedsel is één van de bekendste en meest gebruikte voedingsmiddelen ter wereld, vanwege de eigenschappen voor zowel de huid en haarverzorging, als het verzorgen van je lichaam in het algemeen. Gebruik honing als een alternatief voor andere suikers en zoetstof.

Het helpt bij het versterken van je hart, herstelt botten, vecht tegen onzuiverheden in het bloed en er wordt ook gezegd dat het de levensduur verlengt, omdat het het vrouwelijk voortplantingssysteem verjongt.

Tarwekiemen

Tarwekiemen zijn een grote bron van vitamine E, vitamine B-complex en ijzer. Het gebruik wordt sterk daarom aanbevolen voor verbetering van de gezondheid in het algemeen en het is bewezen dat het atherosclerose helpt voorkomen.

Volgens medische studies kan het iedere dag eten van dit voedsel, samen met een goed dieet en lichaamsbeweging, tot vijf jaar aan je leven toevoegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Jorge Pérez Calvo. Nutrición energética y salud: Bases para una alimentación con sentido. Penguin Random House Grupo Editorial España, 2016. 
  • Francesc Fossas. Qué comer: consejos y curiosidades de la nutrición. Océano Ámbar,2008.
  • Silke Bromm. Tabla de alimentos bajos en grasas. Editorial HISPANO EUROPEA, 2009.
  • Margarita Chávez. Belleza al natural: Recetas a base de ingredientes naturales para cuidar la piel y el cabello. Penguin Random House Grupo Editorial México, 2017.  

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.