Gezonde soep maken kan op verschillende manieren

Soepen zijn niet alleen goed troostvoedsel, maar zijn ook erg veelzijdig. Soep kan geweldig voor je zijn wanneer je ziek bent, omdat het voedzaam en hydraterend is.
Gezonde soep maken kan op verschillende manieren

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Wanneer je eindelijk thuiskomt na een lange, koude dag is meestal het eerste wat je wilt doen een heerlijk warm bad nemen en daarna iets eten dat ervoor zal zorgen dat je lichaamstemperatuur omhoog gaat. Wat dacht je van een gezonde soep?

Soep is niet alleen heerlijk troostvoedsel, maar ook hartstikke voedzaam en brengt je waarschijnlijk helemaal terug naar je jeugd (of je toen van soep hield of niet).

In dit artikel vertellen we je welke voordelen soep biedt en hoe je vanaf nu lekkere gezonde soep kunt maken.

Waarom is soep behulpzaam voor het lichaam?

Of je nu ziek bent, je lichaam wilt opwarmen of je familie bijeen wilt brengen rond de eettafel… het maken van soep biedt een hoop voordelen!

We zetten er even een paar voor je op een rijtje:

Het is een traditie

Waarom is gezonde soep behulpzaam voor het lichaam

Soep is al generaties lang een van de meest geconsumeerde gerechten ter wereld. Wist je bijvoorbeeld dat de eerste verwijzing naar dit gerecht helemaal terug dateert tot het Paleolithicum? Enkele muurschilderingen in de Franse grotten van Les Eyzies-de-Tayac laten zien hoe een groep mensen samen soep aan het bereiden is.

Maar je hoeft helemaal niet zo ver terug in de tijd te gaan. Het eten van een lekkere gezonde soep herinnert je ongetwijfeld ook aan je eigen jeugd waarin je oma, tante of moeder soep maakte voor de familie.

Soep is goed voor iedereen

Zuigelingen, kinderen, volwassen en ouderen… iedereen kan profiteren van een heerlijke kom rijkgevulde groentesoep. Dit is namelijk een troostend gerecht en een geweldige manier om je te beschermen tegen koud weer. Daarom eten mensen vaak ook eerst een bordje van deze gezonde soep als voorgerecht tijdens het avondeten.

Je zou zelfs kunnen zeggen dat een goede soep ouders, kinderen en broers en zussen bij elkaar brengt.

Gezonde soep is voedzaam

Wat betreft de voedingswaarde biedt soep een hoop vitamines en proteïnen. Vaak gebruikt men groenten om soep te maken, maar je kunt ook rundvlees, kip, vis, pasta en rijst gebruiken. Het is daardoor een geweldige manier om alle grote voedselgroepen in één maaltijd bij elkaar te brengen.

Soep is hydraterend

Een gezonde soep is hydraterend

Wanneer je bijvoorbeeld koorts hebt, raden dokters vaak aan om een lekkere gezonde soep te eten. Dankzij het hoge gehalte mineralen en de hoeveelheid vocht zal het eten van soep ervoor zorgen dat je lichaam gehydrateerd blijft.

Het bevat weinig calorieën

Om van dit voordeel te profiteren kun je natuurlijk alleen soep eten gemaakt van groenten en water. Om de hoeveelheid calorieën beperkt te houden, kun je beter geen ingrediënten toevoegen die veel vet of koolhydraten bevatten, zoals bijvoorbeeld pasta. Groentesoep bevat daarentegen zeer weinig calorieën maar is toch lekker gevuld.

Soep kan goed worden opgenomen in vrijwel elk caloriearm dieet, omdat het de honger stilt en ervoor zorgt dat je niet te veel eet tussen je maaltijden in.

Soep is makkelijk verteerbaar

Omdat het grootste gedeelte van de ingrediënten al gesneden of gepureerd is, is soep zeer makkelijk te verteren. Hierdoor is soep met name goed voor zuigelingen of ouderen.

Het is geneeskrachtig

Een gezonde soep is geneeskrachtig

Een rijkgevulde gezonde soep kan helpen om verkoudheid en griep in de winter te voorkomen. De belangrijkste, in dit geval kippensoep, is een uitstekend voorbeeld van dit soort thuismiddeltjes. Kippensoep bevat namelijk antibacteriële en ontstekingsremmende ingrediënten, waardoor de soep zeer krachtig is.

Het is betaalbaar

Tot slot is soep makkelijk om te maken en heb je de ingrediënten ervoor vaak al in je voorraadkast staan. Soms hoef je alleen maar even een paar dingen bij elkaar te pakken uit je koelkast en voorraadkast, samen in de pan gooien en mengen met een beetje water. En dan aan tafel maar!

Wat heb je nodig om de perfecte gezonde soep te maken?

Er bestaan duizenden recepten om soep te maken en de meeste van deze recepten hebben een lange traditie of zijn tientallen jaren geleden door je oma in elkaar gezet. Hieronder delen we een basisrecept:

Ingrediënten

 • Ui
 • Rode of groene paprika
 • Wortel
 • Selderij
 • Prei
 • Knoflook
 • Peterselie

Hier kun je vervolgens nog andere ingrediënten aan toevoegen, zoals bijvoorbeeld:

 • Tomaat
 • Aardappel
 • Aubergine
 • Venkel
 • Snijbiet
 • Spinazie
Wat heb je nodig om de perfecte gezonde soep te maken

Vergeet natuurlijk ook de kruiden en specerijen niet:

 • Zout
 • Tijm
 • Oregano
 • Laurierblad
 • Olijfolie

En de optionele toevoegingen:

 • Rijst
 • Pasta
 • Vlees
 • Kip
 • Vis
 • Champignons

Er bestaan veel verschillende manieren om soep te maken:

Julienne

De naam van dit soort soepen is afgeleid van de manier waarop je de groenten snijdt. Deze soepen zijn vaak hartstikke kleurrijk en zitten boordevol vitamines, vezels en calcium.

Kook eerst de groenten naar keuze in wat bouillonwater tot ze zacht zijn. Vervolgens kun je ook rijst of vermicelli toevoegen.

Roomsoepen

Roomsoep doorloopt een eenvoudig proces voordat je alle ingrediënten op je bord doet. Als eerste verwerk je de groenten in de blender. Je kunt bijvoorbeeld ook een beetje melk of room toevoegen. Sommige mensen kiezen er ook voor om griesmeel toe te voegen.

Bekijk ook:
Romige knoflook soep voor een gezond hart

Gebakken soep

Een gezonde soep met champignons

Dit soort soepen lijkt op de eerste soort die we hebben behandeld. Het verschil is echter dat je de groenten in dit geval na het snijden even aanbakt in wat olijfolie. Vervolgens meng je de gebakken groenten met wat water of bouillon en kook je de groenten totdat ze zacht zijn.

Eén ingrediënt

Dit kunnen roomsoepen zijn, julienne soepen of stevigere soepen, maar ze zijn allemaal gebaseerd op één hoofdingrediënt. Denk bijvoorbeeld aan pompoensoep, tomatensoep, aardappelsoep of broccolisoep.

Koude soepen

Een gezonde soep kan ook heerlijk koud geserveerd worden in bijvoorbeeld de zomer

Dit soort soepen zijn geweldig voor in de zomer en een goede oplossing voor soepliefhebbers die niet kunnen wachten tot de winter weer aanbreekt om te genieten van een heerlijke kom soep.

Je kunt deze soepen maken met allerlei soorten groenten, zoals gepureerde bieten en komkommer. Kook de soep als gewoonlijk, maar laat hem vervolgens afkoelen voordat je hem opeet.

En hoe zit het met bouillonblokjes?

De meningen verschillen enorm over de vraag of bouillonblokjes goed of slecht voor je zijn wanneer je ze toevoegt aan je soep.

Het gegeven dat bouillonblokjes veel natrium bevatten kunnen we niet ontkennen. Het is echter ook zo dat ze een andere smaak geven aan je gerechten (niet alleen soep).

Sommige mensen laten het bouillonblokje daarom liever achterwege en proberen de smaak te vervangen door gepureerde of gedroogde groenten toe te voegen. Je kunt natuurlijk altijd je dokter om advies vragen, vooral in het geval je een hoge bloeddruk of nierproblemen hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Yong Zhu y James H. Hollis, “Soup Consumption Is Associated with a Reduced Risk of Overweight and Obesity but Not Metabolic Syndrome in US Adults: NHANES 2003–2006”, PLoS One. 2013; 8(9): e75630.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.