5 tips om snel een avocado te laten rijpen

Je kan avocado's snel laten rijpen als je enkel harde vruchten in huis hebt. Maar net als bij de tips om ze in een dag rijp te maken, zullen deze trucjes ook de oorspronkelijke smaak van de vrucht iets veranderen.
5 tips om snel een avocado te laten rijpen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een avocado behoort tot de heerlijkste en meest gezonde vruchten die je kan bedenken. Maar soms zijn ze nog niet rijp als je ze wilt gebruiken. Lees hier wat je kunt doen om snel een avocado te laten rijpen.

Je kan avocado heel goed in je dagelijks dieet opnemen. Je vindt honderden recepten online om een lekkere maaltijd op tafel te zetten met avocado.

Wij hebben de gewoonte een onderscheid te maken tussen twee soorten avocado’s, maar wist je dat er wel meer dan negenhonderd verschillende variëteiten bestaan?

De populairste variant is de kleine Hass-avocado, die gewoonlijk gebruikt wordt om guacamole te maken, en de grotere avocado waarmee we salades een lekkere draai kunnen geven.

De romige, zachte structuur maakt deze twee enorm populair bij de meeste mensen. Bovendien kunnen ze in enorm veel recepten verwerkt worden met hun delicate en aangename smaak.

Bekijken we een avocado vanuit het standpunt van de voedingswetenschap, dan ontdekken we een van de meest complete, energieleverende vruchten die er bestaan. De avocado zit immers boordevol essentiële vetzuren, eiwitten en antioxidanten.

Het enige minpuntje is dat we niet altijd met zekerheid kunnen zeggen of we de avocado’s die we net gekocht hebben rijp zijn of niet.

Ze komen meestal aan in de winkel als ze nog niet echt geschikt zijn om op te eten. Ze zijn nog niet op het punt beland waarop ze het lekkerst zijn om gebruikt te worden.

Daarom is het handig als je een paar trucjes achter de hand hebt om het rijpingsproces sneller te laten verlopen. Zo kan je op elk moment van de week die lekkere avocado aan je salade of je smoothie toevoegen.

Lees gauw verder en ontdek in dit artikel enkele tips om snel een avocado te laten rijpen. In een enkele dag of zelfs enkele minuten.

Gebruik de magnetron om snel een avocado te laten rijpen

Guacamole en avocado's op tafel

Soms heb je zin in een avocado, maar je weet dat het vaak enkele dagen kan duren voor de vrucht volledig rijp is.

Avocado’s worden namelijk geoogst voor het rijpingsproces van start gegaan is. Heb je echter een maaltijd met avocado gepland, dan is de magnetron een prima middel om de vrucht zacht te maken binnen een aantal minuutjes.

Onthou echter dat deze techniek de natuurlijke smaak van de vrucht een beetje kan veranderen, maar de avocado blijft zeker lekker genoeg om in een smoothie, guacamole of salade te verwerken.

Hoe gebruik je de magnetron om snel een avocado te laten rijpen?

 • Gebruik een vork om herhaaldelijk druk uit te oefenen op de beide zijkanten van de avocado.
 • Leg de avocado op een bord met een plastic deksel of katoenen doek eroverheen. Op deze manier kun je voorkomen dat de avocado ontploft in de magnetron.
 • Laat de magnetron dertig seconden draaien. Doe er nog dertig seconden bij indien nodig.
 • Laat de vrucht afkoelen en werk je recept verder af zoals je gewend bent.

Laat een avocado rijpen met aluminiumfolie

Avocado in aluminiumfolie

Wist je dat een avocado gewikkeld in aluminiumfolie al binnen enkele minuten rijp wordt?

Gebruik je liever geen magnetron? Wikkel de avocado in aluminiumfolie en plaats de vrucht op een bakplaat in de oven. Verwarm hem op tweehonderd graden.

Hoe ga je het best te werk?

 • Gebruik genoeg folie en zorg ervoor dat de avocado volledig omwikkeld is.
 • Plaats de vrucht op de bakplaat in de oven en verwarm hem gedurende tien minuten op tweehonderd graden.
 • Laat de vrucht in de folie volledig afkoelen. De avocado is nu klaar voor gebruik!

De methode met de papieren zak, appel en tomaat

Avocado met tomaat in papieren zak

Verrassend maar waar is dat je ook een papieren broodzak kunt gebruiken om een avocado te laten rijpen. Dat komt omdat de zak de uitgescheiden ethyleengassen vasthoudt die het rijpingsproces versnellen.

Deze methode duurt iets langer dan de twee andere. Het voordeel is echter dat je hiermee de volledige smaak en gezondheidsvoordelen van de avocado kunt behouden.

Je kunt deze methode heel goed gebruiken als je avocado’s echt nog keihard zijn.

Hoe laat je avocado rijpen in een papieren zak?

 • Stop de avocado in een papieren zak waar geen gaatjes of scheurtjes in zitten.
 • Voeg er ook een tomaat en een appel aan toe. Zo krijg je nog meer productie van ethyleen.
 • Hou de zak goed gesloten en bewaar deze op een plaats waar de temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius is.
 • Je avocado zal na enkele dagen volledig rijp zijn.

Een avocado laten rijpen die al versneden is

Avocado in plastic folie gewikkeld

Heb je per ongeluk in een avocado gesneden die nog niet echt rijp is? Het zou zonde zijn om die lekkere vrucht daarom weg te gooien.

Gebruik snel deze handige tip voordat het vruchtvlees begint te verkleuren.

De methode

 • Voor je de avocado inpakt, besprenkel je de vrucht met enkele druppels vers citroensap.
 • Houd de twee helften op elkaar, laat de pit nog eventjes zitten en omwikkel de volledige avocado met plastic folie.
 • Bewaar hem in de koelkast tot de avocado rijp is om te eten en je kunt genieten van een lekkere salade of heerlijke smoothie.

Gebruik de krant om een avocado te laten rijpen

Avocado in een krant

Hoewel dit een van de oudste trucjes is om een avocado te laten rijpen, wordt deze toch nog in vele keukens toepgepast.

Hoe laat je een avocado rijpen in krantenpapier?

 • Wikkel de vrucht in voldoende krantenpapier en laat hem rijpen op een voldoende warme plaats, bijvoorbeeld in de oven die aan het afkoelen is na het bereiden van een maaltijd.
 • Je zult merken dat een volledig onrijpe avocado na enkele dagen volledig klaar is voor gebruik.

Keuze genoeg om vanaf nu je avocado’s sneller te laten rijpen, zodat je elke dag jezelf en je gezin kunt verwennen met deze lekkere en voedzame vrucht.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.