10 redenen waarom kokoswater goed is voor je gezondheid

Kokoswater is een drank die het lichaam veel voedzame voordelen biedt. Wij geven je 10 redenen waarom kokoswater goed is voor je gezondheid.
10 redenen waarom kokoswater goed is voor je gezondheid

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Kokoswater is een drank die het lichaam veel voedzame voordelen biedt die geweldig zijn voor je gezondheid. Verscheidene studies tonen aan dat kokoswater antivirale, antibacteriële, ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen heeft, die de staat van je gezondheid kunnen veranderen doordat ze verschillende soorten aandoeningen helpen tegen te gaan. Er zijn dus meerdere redenen waarom kokoswater goed is voor je gezondheid.

Kokoswater bestaat voor 95% uit water, maar het bevat ook voedingsstoffen als suiker, vitamines, mineralen, aminozuren en fytohormonen (plantenhormonen) die zeer heilzaam zijn voor het lichaam. Wellicht zal het je verbazen welke voordelen deze drank allemaal te bieden heeft.

In dit artikel geven we je 10 redenen waarom  kokoswater goed is voor je gezondheid!

10 redenen waarom kokoswater goed is voor je gezondheid

Kokoswater help dehydratie te voorkomen

Kokoswater is een natuurlijke drank die het lichaam hydrateert. Dit komt doordat de drank vijf essentiële elektrolyten bevat die het lichaam nodig heeft om zijn temperatuur te reguleren.

Bovendien bevat deze drank belangrijke mineralen als kalium, magnesium, calcium, natrium en fosfor, die de lichamelijke prestaties verbeteren en het lichaam voorzien van energie. Het is een perfect alternatief voor flessenwater, daar het zeer heilzaam is en 100% milieuvriendelijk.

Energie voor de hersenen en spieren

Kokoswater bevat 295 mg kalium. Een glas van deze drank bevat dus meer van dit mineraal dan een banaan. Kalium is van essentieel belang om de hartslag en de spierfunctie te reguleren.

De elektrolyten die deze drank bevat dragen op hun beurt weer bij aan het zenuwstelsel en de zenuwoverdracht en verbeteren daarnaast ook de cognitieve functies.

Helpt vroegtijdige veroudering te voorkomen

Veroudering

Kokoswater vormt een onderdeel van de schoonheidsroutine van veel beroemdheden als manier om veroudering tegen te gaan. De drank bevat een groep plantaardige hormonen die cytokines genoemd worden en verbonden zijn aan de groei, ontwikkeling en veroudering van planten.

In overeenstemming met verschillende onderzoeken kunnen we zeggen dat deze cytokines ook een anti-verouderingseffect hebben op menselijke lichaamscellen. Daarom kan kokoswater dus ook helpen om de tekenen van vroegtijdige veroudering te voorkomen.

Verbetert de spijsvertering

Nog een reden waarom kokoswater goed is voor je gezondheid. Kokoswater kan dienen als tonic om de spijsvertering te bevorderen en wordt daarom gebruikt als middel om tropische ziektes te behandelen, waaronder maaggriep, dysenterie, constipatie en parasieten.

De consumptie van kokoswater is bevorderend voor de spijsvertering dankzij de bio-actieve enzymen die de drank bevat. Ongeacht de voordelen zou de drank wel altijd met mate gedronken moeten worden, daar het een laxerende werking kan hebben wanneer je er te veel van drinkt.

Versterkt het immuunsysteem

Immuunsysteem

Dankzij het hoge gehalte aan laurinezuur, een middellange vetzuurketen, heeft kokoswater antifungale, antivirale en antibacteriële eigenschappen. Het kan daarnaast helpen het immuunsysteem te versterken om verschillende ziektes en aandoeningen te kunnen voorkomen.

Laurinezuur staat vooral bekend om het positieve effect dat het heeft bij de behandeling van aandoeningen zoals candida albicans en andere schimmelinfecties, hepatitis C, herpes en HIV.

Bevordert de gezondheid van de urinewegen

De drank heeft een vochtafdrijvende werking die de gezondheid van de nieren ondersteunt en zo helpt de ontwikkeling van nierstenen tegen te gaan.

Tijdens een onderzoek dat werd uitgevoerd in de Filipijnen werden niersteenpatiënten gevraagd twee weken lang kokoswater te drinken. Als gevolg werden de nierstenen kleiner en hadden velen van hen geen operatie meer nodig.

Rijk aan essentiële voedingsstoffen

Kokosnoot

Kokoswater bevat een grote hoeveelheid vitamine B, mineralen en spoorelementen als zink, selenium, jodium en zwavel. Daarnaast is het rijk aan aminozuren, fytonutriënten en antioxidanten, die vrije radicalen tegengaan en hun werking vertragen.

Caloriearm

Kokoswater bevat maar 46 calorieën per glas en slechts één vijfde van de hoeveelheid suiker die andere vruchtensappen bevatten. Deze drank heeft een heerlijke, licht zoete smaak.

Het staat erom bekend een geweldige toevoeging te zijn aan een dieet om gewicht te verliezen. Door in plaats van frisdrank kokoswater te drinken, zul je op gezonde wijze afvallen zonder het lichaam uit te drogen.

Misschien ook interessant om te lezen:

7 fruitsoorten die je helpen afvallen

Reguleert de lichamelijke pH-waarde

Vrouwenlichaam

Kokoswater kan helpen het lichaam minder zuur te maken, waardoor het de pH-waarde normaliseert en bijdraagt aan een goede staat van gezondheid. Het lichaam heeft een licht alkalische pH nodig. Een te hoge zuurgraad kan namelijk meerdere soorten chronische aandoeningen veroorzaken.

Bevordert de cardiovasculaire gezondheid

Een andere reden dat kokoswater goed is voor je gezondheid. Kokoswater wordt ook wel gebruikt als tonic voor het hart. Door deze drank te consumeren, maak je het hart sterker, verlaag je het gehalte aan slecht cholesterol in je lichaam en voorkom je de ontwikkeling van bloedpropjes. Daarom kan het drinken van deze drank de kans op een hartaanval en andere hartproblemen helpen te voorkomen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Prades, A., Dornier, M., Diop, N., & Pain, J.-P. (2012). Coconut water uses, composition and properties: a review. Fruits. https://doi.org/10.1051/fruits/2012002
  • Medeiros, A. C., & Medeiros, V. de F. L. de P. (2013). Therapeutic use of coconut water. JOURNAL OF SURGICAL AND CLINICAL RESEARCH.
  • Saat, M., Singh, R., Sirisinghe, R. G., & Nawawi, M. (2002). Rehydration after Exercise with Fresh Young Coconut Water, Carbohydrate-Electrolyte Beverage and Plain Water. Journal of PHYSIOLOGICAL ANTHROPOLOGY and Applied Human Science. https://doi.org/10.2114/jpa.21.93

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.