5 redenen om geen flessenwater te drinken

· 23 februari 2016

Water is het allerbelangrijkste in het leven. Het is niet enkel super verfrissend, maar speelt een heel belangrijke rol in alle functies die in ons lichaam plaatsvinden. Omdat goed gehydrateerd blijven van essentieel belang is en water zo cruciaal is voor ons lichaam, hebben bedrijven van waterverkoop een big business gemaakt, gebaseerd op een miljoenen dollar kostende marketingstrategie die de consument al tientallen jarenlang misleidende informatie meegeeft.

Met slogans zoals “9 op de 10 dokters raden het aan” laten deze bedrijven het lijken alsof flessenwater heel wat gezonder is dan water uit de kraan. Niettegenstaande het gezonde imago van flessenwater worden er onnoemelijk veel liters water verkocht van minderwaardige kwaliteit voor veel te hoge prijzen.

Flessenwater biedt helaas geen duurzaam alternatief, hoe graag deze voedingsbedrijven ons dat graag willen laten geloven. Deze multinationals maken inderdaad gebruik van veel recyclageprogramma’s en -technieken, maar toch belandt het overgrote deel van het plastic afval op de steeds groter wordende vuilnisbelt, waar de flessen bijdragen tot de vervuiling van onze omgeving. Natuurlijk is kraanwater niet overal 100% veilig. Dat hangt af van de behandeling die het ondergaat en welke acties er ondernomen werden om het geschikt te maken voor menselijke consumptie. Ben je echter op een plek met veilig kraanwater, onthoud dan de vijf volgende redenen waarom je beter geen flessenwater drinkt.

Plastic waterflessen zijn niet duurzaam

Water uit Fles

De voedingsgiganten laten ons graag geloven dat plastic waterflessen biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk zijn. De waarheid is echter dat deze flessen gemaakt zijn van materialen die honderden jaren tijd vragen om af te breken.

Er werden reeds heel wat bewustmakingscampagnes opgestart om de impact van plastic flessen op het milieu te verminderen, maar het effect van deze campagnes op de hedendaagse milieuvervuiling lijkt marginaal. Vele onderzoeken wijzen uit dat er veel meer flessen op de vuilnishoop terecht komen dan er gerecycleerd worden. De flessen krijgen dan wel het etiket “bio-afbreekbaar” opgeplakt (wat goed klinkt), maar zijn dan toch niet zo snel afbreekbaar als de reclame beweert. Bij de productie van deze flessen werd enkel minder plastic gebruikt.

Flessenwater is vaak identiek aan kraanwater, maar hoger geprijsd

De etiketten op de flessenverpakking tonen ons beelden van heldere beekjes en zuivere bergstromen, maar dat wil niet altijd zeggen dat het gebottelde water van de allerhoogste kwaliteit is. Enkel een heel klein percentage van het flessenwater op de markt is afkomstig uit een natuurlijke bron of ondergrondse reserves.

Het blijkt dat ongeveer 25% van het water uit plastic flessen identiek is aan het gewone water uit de kraan. Vóór de bedrijven dit water op de markt brengen, wordt het nog gefilterd of behandeld met ultraviolet licht, waarna de prijs van het water met ongeveer 100% de hoogte inschiet. Bovendien ontdekten studies ook dat in sommige flessenwaters ftalaten, schimmels, bacteriën, benzeen, trihalomethanen en zelfs arseen gevonden werd. Als je op een plek bent waar kraanwater door de overheid gezuiverd wordt, ben je dan niet beter af met het drinken van water uit de kraan?

Heel wat flessenwater bevat toxines

Waterflessen

Het materiaal waaruit de flessen vervaardigd worden, is slecht voor het milieu. Dat wist je vast al. Maar heb je er ooit bij stil gestaan dat plastic ook schade kan aanbrengen aan het lichaam? De flessen worden weliswaar gemaakt uit plastic dat BPA-vrij is en minder schadelijk is dan andere types plastic, maar toch is dit materiaal niet vrij van andere chemische stoffen die bijvoorbeeld kunnen vrijkomen als een flesje lang blootgesteld wordt aan de warmte of direct zonlicht. Sommige van deze elementen zouden de werking van de schildklier kunnen verstoren, hoewel dit nog niet wetenschappelijk bewezen is.

Combineer lokaal, organisch voedsel met lokaal water

We zijn er reeds geruime tijd van overtuigd dat het gezonder en beter voor het milieu is onze voedingsmiddelen lokaal aan te kopen bij producenten die telen op biologische basis. Het gebruik van chemische stoffen en pesticiden wordt beperkt en vervuiling van het milieu door grote vervoersafstanden wordt vermeden. Je gezonde maaltijd klaarmaken met water uit de kraan is een perfecte milieuvriendelijke aanvulling op je bijdrage aan een toekomst met een gezonde en duurzame voedselproductie.

Er zijn gelukkig alternatieven voor flessenwater

Koop een herbruikbare waterfles in een formaat en stijl die jij leuk vindt. Het is een fantastische beslissing waarmee je geld bespaart, je gezond blijft en waarmee je zal bijdragen tot een gezonde leefomgeving. Er zijn heel wat leuke flessen op de markt die je thuis kan vullen met kraanwater en handig kan meenemen in je tas naar het werk of de sportschool. Met je eigen persoonlijke fles heb je altijd het broodnodige water bij de hand. Het is bovendien een prima herinnering om elke dag je acht glazen water te drinken!

Wil je graag meer zekerheid over de veiligheid van je water uit de kraan, dan zijn er ook heel wat nieuwe hulpmiddeltjes te koop die je de zekerheid geven zuiver water te drinken. Er zijn glazen kruiken te koop met biologisch afbreekbare filters die het kraanwater zuiveren, waardoor je met een gerust hart water uit de kraan kan gebruiken. Ook vind je handige filters die je makkelijk op de kraan zelf kan monteren en die je een goede kwaliteit water garanderen.