12 leuke manieren om plastic flessen te recyclen

Wat kan je doen met al die frisdrankflessen? Probeer plastic flessen te recyclen! We stellen je twaalf leuke manieren voor om dit te doen!
12 leuke manieren om plastic flessen te recyclen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Plastic flessen blijven een sterke impact hebben op ons milieu. Het duurt heel lang voor ze ontbinden. Maar dat is niet het enige. Ze hebben ook een effect op onze natuurlijke bronnen. Een eerste stap  om de afvalberg te verminderen kan zijn om plastic flessen te recyclen.

Als gevolg van het stijgende bewustzijn werden de industrieën al gedwongen om de materialen waarmee ze produceren, te veranderen. Maar plastic blijft een probleem vormen voor het milieu.

Om die reden gaan velen op zoek naar creatieve manieren om plastic flessen te recyclen. Zo voorkomen ze dat al die flessen op de stortplaats terechtkomen of de habitat van honderden soorten flora en fauna aantasten.

Deze ideeën hebben zich over vele delen ter wereld verspreid. Het is een eco-vriendelijke tendens waarbij mensen van alle leeftijden, zelfs kinderen, betrokken zijn.

In dit artikel stellen we je twaalf manieren voor om plastic flessen te recyclen. Je zult nu wellicht twee keer nadenken voor je de flessen in de vuilbak gooit.

Hier gaan we dan!

Manieren om plastic flessen te recyclen

1. Gordijn

Recyclen van plastic flessen

Is het je ooit opgevallen dat de bodem van sommige flessen de vorm heeft van een bloem? Wel, het is tijd om creatief te zijn. Maak een schattig gordijn voor in je tuin.

 • Snijd voorzichtig de bodem uit de fles zodat je de vorm niet beschadigt. Hang de flessen dan op met een stevig touw of met vislijn.

2. Een voederbakje voor huisdieren

Het recyclen van plastic flessen

Gebruik hiervoor één of twee plastic flessen. Met die flessen kun je een unieke voedersilo maken voor je huisdieren of om wilde dieren te voederen.

 • Snijd om de plastic flessen te recyclen ze in de vorm die je op de foto hierboven ziet. Lijm ze dan aan elkaar en vul ze met voer.

3. Een spaarpot in de vorm van een varkentje

Plastic flessen recyclen

In dit project maken we een schattig klein spaarpotje in de vorm van een varkentje. Dit zal helpen om ook de kleintjes in huis aan te moedigen om plastic flessen te recyclen.

 • Je kunt om dit te maken EVA-rubber, verf en andere vergelijkbare materialen gebruiken.

4. Portemonnee voor je munten

Leuke manieren om te recyclen

Dit is een echt leuk handwerkproject. We gaan opnieuw de bodem van de plastic flessen gebruiken omdat die de vorm van een bloem heeft.

Voeg de bodems van twee plastic flessen samen. Doe dit met behulp van een ritssluiting. Op die manier maak je een speciale portemonnee voor je munten.

 • Snijd voorzichtig de plastic bloemen uit de flessen. Breng de rits aan met naald en draad of met fijne lijm.
 • Als je dat wil, kun je het beschilderen met je favorieten kleuren of versieren met linten.

5. Plantenbak

recyclen tot plantenhanger

Een maximum aan creativiteit! Dat is het enige wat je nodig hebt om plastic flessen te recyclen tot leuke potten voor je planten in huis.

 • Snijd de flessen in de vorm en de grootte van je voorkeur. Schilder ze daarna met je favoriete kleuren en ontwerpen.
 • Vergeet echter niet om kleine gaatjes in het onderste deel te maken zodat het water erdoor kan sijpelen.

6. Mand

Recyclen tot een mandje

Het zijn niet echt manden. Maar grote plastic potten of flessen zijn perfect om bakken van verschillende grootte te maken en voor allerlei doelen te gebruiken.

 • Snijd het bovenste deel van de fles af. Bedek dan de randen met een stoffen band.
 • Maak vier kleine gaten in de zijkanten en bind door de gaten linten of touwen om zo een handvat te creëren.

7. Potloodhouder

Plastic flessen recyclen

Potloodhouders zijn handig en raken nooit uit de mode. Ze zijn het ideale hulpmiddel om je bureau of kantoor beter te organiseren.

 • Snijd de bovenkant van de plastic flessen af. Vervolgens versier je deze potjes met je favoriete kleuren en ontwerpen. Je kunt nu deze houder gebruiken om pennen, potloden en ander kantoormateriaal op te bergen.

8. Krantenbak

Krantenbak

Je kunt grotere flessen (zoals bijvoorbeeld de flessen die gebruikt worden voor huishoudelijke reinigingsproducten) voor andere dingen gebruiken. Ze kunnen onder andere gemakkelijk omgevormd worden in een krantenbak.

 • Snijd de tuit en één van de zijkanten van de fles af.
 • Nu kun je hierin je boeken en tijdschriften opbergen.

9. Houder voor tandenborstels

Tandenborstelhouder

De hals van flessen van spuitwater en frisdranken kun je gebruiken om een handige houder te maken voor je tandenborstels.

 • Neem een plastic fles met een bodem in de vorm van een bloem. Snijd de bodem af. Voeg het daarna samen met de bovenkant van een andere fles.
 • Maak dan meerdere gaten in de fles en steek daar andere flessenhalzen in zodat je er nog meer tandenborstels in kunt opbergen.

10. Organizers voor multigebruik

Meerdere opties om te recyclen

Er bestaan tientallen manieren om plastic flessen te recyclen tot gepersonaliseerde organizers. In dit geval doen we een suggestie: maak er bakjes van voor je naaigerei of voor je juwelen.

 • Snijd de flessen in de vorm en de grootte van je voorkeur. Daarna werk je de randen af met plakband of met stof.

11. Een verticale tuin

Recyclen tot een groene muur

Heb je niet genoeg ruimte om een plantentuin te maken? Wees dan creatief met een ongebruikte muur.

Hoe? Dat is heel eenvoudig!

 • Maak meerdere plastic flessen op horizontale wijze vast aan de muur (je ziet op de foto hierboven hoe je dat kunt doen). Gebruik de flessen voor kleine planten.

12. Voederbakje voor vogels

Fles recyclen tot voerbakje

Met deze flessen maak je het perfecte voederbakje voor vogels om in je tuin te installeren. In plaats van het milieu aan te tasten met plastic afval zal je met dit voederbakje veel mooie vogels naar je tuin lokken.

 • Maak meerdere gaten in de fles en steek er houten lepels of roedes door.
 • Vul het nu met vogelvoer en hang het in je tuin.

Klaar om enkele plastic flessen te recyclen? Deze eenvoudige ideeën om te recyclen vormen een grote bijdrage tot het verbeteren van het milieu. Vergeet echter ook niet dat kiezen voor producten met herbruikbare verpakking de beste manier is om je koolstofvoetafdruk te verkleinen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Vázquez Morillas, Espinoza Rosa, B. V. (2014). El reciclaje de los plásticos. Anipac. https://doi.org/10.13140/RG.2.1.4440.1527
 • Reciclaje, E. L., Opcion, U. N. A., Minimizar, P., & Generacion, L. A. (2012). El reciclaje: una opción para minimizar la generación de residuos sólidos urbanos domiciliarios. Delos: Desarrolo Normal Sostenible.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.