6 perfecte planten voor in je slaapkamer

Valeriaan is een van de beste planten om in je slaapkamer te hebben, niet alleen om te gebruiken voor infusies, maar ook om je te laten ontspannen en beter te laten slapen.
6 perfecte planten voor in je slaapkamer

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Is het moeilijk voor je om in slaap te vallen of wordt je ‘s nachts vaak wakker? Als dit zo is, moet je maatregelen treffen om je slapeloosheid aan te pakken. Wat denk je van enkele leuke planten voor in je slaapkamer? Bepaalde planten zullen zeker helpen om beter te slapen.

Slapeloosheid moet je immers spoedig aanpakken. Anders krijg je al snel overdag problemen. Je zult bijvoorbeeld minder productief zijn op het werk.

Een slechte slaap ontneemt je je lichamelijke en mentale energie. Het verandert je gemoedstoestand, je kunt je moeilijker concentreren en zorgt voor nog meer dingen die een negatief effect hebben op je leven. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om dit probleem te bestrijden. Zo kun je je verloren slaap zo snel mogelijk in te halen.

Hieronder vind je enkele uitstekende planten voor in je slaapkamer. Het zijn effectieve en 100% natuurlijke oplossingen die de ruimte ook tot leven brengen. Ze verminderen je stress, reinigen de lucht, en zorgen voor een betere slaap.

Hopelijk kun jij de plant kiezen die het beste bij je past. Laten we eens kijken!

Probeer deze 6 planten voor in je slaapkamer

1. Jasmijn

Jasmijn

Jasmijn is een exotische plant. Ze heeft een kalmerend effect heeft op zowel lichaam als geest. Het is bewezen dat de plant je angst onder controle kan helpen houden. Dat zal natuurlijk helpen om de kwaliteit van je slaap te verbeteren.

Zet een jasmijn op je nachtkastje zet, of in de hoek van je slaapkamer. Je zult merken dat je makkelijker in slaap zal vallen en beter zal kunnen ontspannen.

2. Lavendel

Lavendel is een van de populairste planten voor in je slaapkamer. Dat komt omdat de plant heel aromatisch is. Daarnaast heeft lavendel ook een ontspannende werking. Lavendel wordt in veel therapieën gebruikt om angst te controleren en slaap op te wekken.

De bloemen laten geuren vrijkomen die je hartslag vertragen. Ook voorkomen ze dat het lichaam cortisol aanmaakt. Dat staat eveneens beter bekend als het stresshormoon.

Veel mensen geven de voorkeur aan olie of parfum van deze plant. Maar toch raden we aan om gebruik te maken van zijn eigenschappen in de meest natuurlijke vorm: als prachtige plant.

3. Aloë vera

Aloë Vera

Aloë vera is volgens de NASA de beste plant om de lucht te reinigen. De plant schijnt ‘s nachts zuurstof af te geven, wat help om een diepe, verjongende slaap te bereiken. De Egyptenaren noemden aloë vera bovendien al “de plant van de onsterfelijkheid.” Waarschijnlijk omwille van de medicinale en esthetische eigenschappen.

Daarnaast is deze plant makkelijk te onderhouden. Ze vereist namelijk geen speciale aandacht en je moet ze ook niet constant water geven.

Je kunt een aloë vera in je kamer zetten, maar we adviseren wel om ze bij een raam te zetten, zodat ze voldoende licht vangt.

4. Gardenia

De gardenia wordt gekenmerkt door haar heldere vaste bladeren en geurende bloemen, die een ontspannend effect hebben.

Ook de gardenia behoort tot de ideale reeks planten voor in je slaapkamer. Onderzoek bevestigt dat een gardenia even effectief is als valium bij het verlichten van angst, stress en slapeloosheid.

Wees je er echter van bewust dat deze plant wat zorg nodig heeft. De bladeren en bloemen hebben namelijk vooral veel aandacht nodig.

5. Valeriaan

Valeriaan

Valeriaan is een prachtige vaste plant met roze of witte bloemen die een heerlijke geur vrijgeven. Ze wordt al gebruikt sinds de 16e eeuw, als een actief ingrediënt bij het maken van parfums, maar later begon men de wortel te gebruiken in thee en tincturen om slapeloosheid te bestrijden.

De ontdekking van de ontspannende werking wordt toegeschreven aan de Romeinse arts en filosoof Galen, die een van de eerste was om het voor te schrijven. Het geneesmiddel was een groot succes, want de geur van deze plant is zeer effectief bij de behandeling van slaapstoornissen.

Houd er rekening mee dat deze plant moet worden neergezet op een plaats waar ze veel zonlicht krijgt, minstens zes uur per dag.

6. Bamboe

Een kleine bamboeplant is perfect om de lucht te zuiveren en harmonie in je omgeving. te brengen De eigenschappen laten je genieten van frisse lucht tijdens de dag, maar het zal ook een gevoel van ontspanning creëren tijdens de nacht.

Door zijn exotische oorsprong geeft bamboe een heel speciale decoratieve tint aan iedere kamer. Houd gewoon de bodem een beetje vochtig en zet de bamboe op een plaats waar hij niet al te veel zonlicht krijgt.

Voordat je een van deze planten kiest, moet je ervoor zorgen dat ze geen allergische reacties bij kinderen of huisdieren kunnen veroorzaken.

Probeer om de bladeren elke week schoon te maken en ze te bespuiten als dat nodig is, zodat ze niet uitdrogen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ferre Navarrete, F., & Vilches Aguirre, Y. (2012). Diagnóstico y tratamiento del insomnio. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/S0304-5412(12)70483-3.
  • Ortiz, O., Sánchez-Mora, N., Fraguas, D., & Arango, C. (2008). Valeriana en el tratamiento a largo plazo del insomnio. Revista Colombiana de Psiquiatría.
  • Kaufman, D. M. (2008). Trastornos del sueño. In Neurología clínica para psiquiatras. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1917-3.50017-2.
  • Pedraza Martínez, I. (2021). El cuidado de la planta de interior.  Barcelona, España: Universitat de Barcelona.
  • Browning, B & Cooper, C (2015) The Global Impact of Biophilic Design in the Workplace. Human Spaces
  • Wilson, E.O. (1984). Biophilia: The human bond with other species. Cambridge: Harvard University Press.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.