Tien tekenen van hormonale onbalans

Een hormonale onbalans kan leiden tot de ontwikkeling van bepaalde aandoeningen en problemen die invloed hebben op onze gezondheid.
Tien tekenen van hormonale onbalans

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

De activiteit van onze hormonen speelt een belangrijke rol voor onze gezondheid. Dit komt doordat het belangrijke processen in het lichaam reguleert, zoals onder andere de groei, metabolisme en seksualiteit. Een hormonale onbalans kan dit proces verstoren.

Hormonen reguleren veel van de lichamelijke en psychologische veranderingen die onze lichamen doormaken tijdens de verschillende fases van ons leven, maar dit is iets dat we vaak vergeten.

Daardoor kan een hormonale onbalans leiden tot de ontwikkeling van bepaalde aandoeningen en problemen die invloed hebben op onze gezondheid. Helaas zoeken veel mensen geen behandeling, omdat ze denken dat hun symptomen komen door veel voorkomende gezondheidsproblemen.

Dit is waarom het zo belangrijk is om de waarschuwingstekenen van hormonale onbalans te kennen.

In dit artikel gaan we kijken naar de tien meest voorkomende symptomen van hormonale onbalans.

De meest voorkomende symptomen van hormonale onbalans

1. Gewichtstoename

Gewichtstoename

Als je maar aan blijft komen zonder aanwijsbare reden, komt dit niet altijd door een dieet dat vol zit met vet en suikerrijk voedsel. Er zijn bepaalde gevallen waarbij je een gezond dieet volgt, maar toch geen gewicht verliest vanwege een hormonale onbalans.

Bovendien is een verhoging in het cortisolniveau, beter bekend als het stresshormoon, gerelateerd aan de neiging om vet op te slaan in bepaalde lichaamsdelen.

2. Slapeloosheid

Slaapstoornissen hebben invloed op veel factoren en gewoontes, maar het kan geen kwaad om in gedachten te houden dat het veroorzaakt kan worden door een hormonale onbalans.

Als dit het geval is moet je strenge maatregelen treffen om het gehalte aan melatonine en serotonine in je lichaam te verhogen.

Veel specialisten raden aan om aan yoga te gaan doen. Het consumeren van voedsel dat veel tryptofaan bevat kan ook je slaap je verbeteren.

Dit artikel is misschien ook interessant:
Makkelijk afvallen net voor het het slapen

3. Chronische stress

Chronische stress

Stemmingswisselingen en vooral stress putten onze bijnieren uit, waardoor het progesteronniveau en het niveau van andere essentiële hormonen wordt verlaagd.

Een dieet dat rijk is aan voedingsstoffen die tryptofaan bevatten en het uitoefenen van verschillende ontspanningstechnieken zijn belangrijk voor het overwinnen van dit probleem.

4. Overmatig zweten

Vrouwen die in de menopauze zitten, ervaren lastige symptomen en nachtelijk zweten vanwege een verhoging in de productie van oestrogeen. Helaas kunnen beide problemen ook voorkomen bij jongere vrouwen door een onbalans in de hormonen en een tekort aan bepaalde voedingsmiddelen.

Het is belangrijk om voedingsmiddelen te consumeren die fyto-oestrogenen en isoflavonen bevatten om deze negatieve effecten tegen te gaan.

5. Een lager libido

Een lager libido

Androgeen is een hormoon dat wordt gevonden in zowel mannen als vrouwen en dat ons libido controleert. Een daling van dit hormoon veroorzaakt het verlies van libido en vaginale droogheid.

6. Vermoeidheid

Het is normaal je moe te voelen na een slechte nachtrust en als gevolg van slechte voeding.

Je moet je zorgen beginnen te maken als je continu vermoeid bent zonder aanwijsbare reden. Dit wijst op een verhoging van het cortisolniveau en een verlaging van hormonale activiteit die een rol speelt in het energieniveau.

7. Constante trek

Constante trek

Het hunkeren naar zoete dingen en overeten zijn grote aanwijzingen van een hormonale onbalans. Dit symptoom zou kunnen wijzen op schildklierproblemen, maar ook problemen met de afscheiding van hormonen die de metabolische functie regelen.

In sommige gevallen is het nuttig om de consumptie van melk en suiker te verminderen en ook het verbruik van producten vol stoffen waarvan bekend is dat ze schildklierproblemen veroorzaken.

8. Depressie

De symptomen van depressie moeten grondig geanalyseerd worden, gezien het feit dat de oorsprong iets te maken kan hebben met een abrupte hormonale verandering.

Wanneer de persoon in kwestie erachter komt dat hij/zij geen klinische depressie heeft, is het verstandig dat hij/zij de consumptie van voedingsstoffen om de hormonale activiteit te herstellen verhoogt. Dit zal zijn/haar stemming verbeteren.

9. Spijsverteringsstoornissen

Spijsverteringsstoornissen

Drie hormonen maken deel uit van de activiteit van het maag-darmkanaal: gastrine, secretine en cholecystokinine.

Deze voeren de volgende functies uit: het optimaliseren van de spijsvertering, het reguleren van een ontstekingen aan het spijsverteringskanaal en daarnaast zorgen ze ervoor dat de voedingsstoffen goed worden geabsorbeerd.

Daarom kan hormonale onbalans buikpijn, ontsteking van het spijsverteringskanaal en andere veel voorkomende spijsverteringsstoornissen veroorzaken.

10. Haaruitval

Afwijkingen in het niveau van testosteron, dihydrotestosteron en schildklierhormoon kunnen overmatige haaruitval veroorzaken.

Als je geen tekenen ziet van herstel van het haar na het proberen van gerichte behandelingen, moet je een arts raadplegen om de activiteit van de hierboven genoemde hormonen te beoordelen.

Zoals je net hebt gelezen, geeft ons lichaam ons altijd belangrijke tekenen wanneer er iets niet klopt.

Hoewel we gewend zijn geraakt aan het lijden aan veel van de hierboven genoemde symptomen, is het altijd beter om je gezondheid door een arts na te laten kijken. Zo kan je bepalen of de symptomen die we ervaren niet veroorzaakt worden door een ernstiger probleem. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Stress and hormones. Salam Ranabir and K. Reetu. Department of Medicine, Regional Institute of Medical Sciences, Imphal, India. 2011. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3079864/
  • Cortisol,. You and yor Hormones. Society for Endocrinology.http://www.yourhormones.info/hormones/cortisol/
  • Central effects of stress hormones in health and disease: understanding the protective and damaging effects of stress and stress mediators. Laboratory of Neuroendocrinology, The Rockefeller University. New York. (2009). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2474765/
  • Hyperandrogenemia in patients presenting with acne. Scott M Slayden, M.D., Carlos Moran, M.D. (M.Sc.), W.Mitchell Sams Jr., M.D., Larry R Boots, Ph.D., Ricardo Azziz, M.D. (M.P.H, M.B.A.). https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(01)01701-0/abstract
  • Mayo Clinic Staff. (2014). Depression (major depressive disorder).
    mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/basics/definition/con-20032977
  • What is depression? (2011).
    nimh.nih.gov/health/publications/depression/index.shtml

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.