Makkelijk afvallen net voor het slapen

Nee, het avondmaal overslaan is nooit een goed idee, want daardoor vertraagt men immers de stofwisseling. Maak er een gezonde gewoonte van je avondmaal vrij vroeg te nemen, zodat het eten reeds verteerd is als je naar bed gaat.
Makkelijk afvallen net voor het slapen
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 17 januari, 2019

Bestaan er tips die we kunnen toepassen net vóór het slapen om afvallen makkelijker te maken? Ja, het is mogelijk! Het metabolisme van het lichaam blijft namelijk voortdurend aan het werk, zodat je enkel een paar eenvoudige handelingen hoeft toe te passen om het actief te houden. 

Het artikel hieronder beschrijft een aantal makkelijk te onthouden en toe te passen tips die je kan uitvoeren net vóór het slapen zodat je enkele kilo’s kan afvallen.

Tips voor makkelijk afvallen net voor het slapen

1. Het avondmaal is belangrijk

Rodebietensoep

Vaak maken de mensen de vergissing door het avondmaal van het menu te schrappen als ze willen afvallen. Niet doen! Door de laatste maaltijd van de dag over te slaan, ontzeg je het lichaam gedurende ongeveer 10 uur de toevoer van voedzame ingrediënten.

Dit heeft twee belangrijke gevolgen. Ten eerste betekent het dat je eetregime niet gezond en evenwichtig is. Ook is het zo dat je lichaam het signaal krijgt om nutriënten te hamsteren, waardoor de stofwisseling vertraagt.

Hoe kan je dit voorkomen? Sla geen avondmaaltijden over en hou rekening met volgende aanbevelingen:

 • Gebruik het avondmaal bij voorkeur 2 uur vóór het slapen.
 • Kies voor een licht diner.
 • Men kiest vaak voor een salade, omdat de laatste maaltijd van de dag licht en evenwichtig moet zijn. Dit betekent echter niet dat sla de enige optie is. Zorg ervoor dat ook het diner bestaat uit koolhydraten, eiwitten en voldoende voedingsvezels en vitamines.
 • Een salade behoort zelfs niet altijd tot de beste keuzes, omdat het veel tijd van het lichaam vraagt om te verteren. Hartige groentesoepen zijn ‘s avonds een goed alternatief voor de gezonde salade. Verras jezelf en kies voor een pompoen-kaneelsoep of pompoensoep met haver en knoflook. Deze smaken overheerlijk en kunnen gerust geserveerd worden met een stukje zalm of andere vette vis.

2. Een korte avondwandeling

Wandelen met de Hond

Nee, we hebben het hier niet over een pittig rondje rennen waarna je volledig uitgeput thuiskomt. Ga bijvoorbeeld wandelen met een vriend of je hond op een relaxte en ontspannen manier.

Het is een aangename activiteit om de dag af te sluiten en zorgt er tegelijkertijd voor dat de stofwisseling aan de gang blijft. Put jezelf niet uit, maar houd er toch een flinke pas in en adem ondertussen diep in en uit.

Een wandeling op het einde van een drukke dag laat je ook toe alle beslommeringen en spanningen van overdag achter je te laten en harmonieus de avond in te gaan. Je hebt waarschijnlijk zelf al aan den lijve ondervonden dat stress een van de hoofdoorzaken is van gewichtstoename en ongezond snacken.

Een dagelijkse avondwandeling wordt een ideale manier om conflicten van alledag achter te laten en ze eventueel te bekijken vanuit een ander, rustiger perspectief.

Je komt gegarandeerd thuis als een nieuw en herboren persoon. Wacht niet langer, probeer het uit en je merkt vast en zeker meteen resultaat!

3. De vele voordelen van een ontspannend bad

Ontspannend Bad

Na de avondwandeling is een ontspannende, hete douche een prima idee. Ga als dit mogelijk is één keer per week voor een lang en ontspannend bad. Dit verbruikt inderdaad heel wat meer water, maar de voordelen die eraan verbonden zijn, maken het verbruik het zeker waard:

 • Een lekker warm bad voert gifstoffen af uit je lichaam.
 • Je kan de huid voeden met verschillende mineralen en vitamines.
 • Je voelt je nadien volledig herboren en vol energie.

Dit type relaxende en ontgiftende baden zorgt er ook voor dat ontstekingsverschijnselen in het lichaam de kans niet krijgen op te flakkeren. Je sluit de dag af op een aangename, ontspannen manier en je helpt je lichaam eveneens op weg in het vermageringsproces.

 • Laat  het bad vollopen met voldoende warm water.
 • Strooi ongeveer 100 gram zuiveringszout of baking soda in het bad.
 • Giet er enkele druppeltjes etherische lavendelolie, 100 gram zeezout en een eetlepel geraspte verse gember bij.

Laat je langzaam wegzinken in dit heerlijke mengsel gedurende een half uurtje… en geniet met volle teugen.

4. Enkele infusies voor gewichtsverlies op het einde van de dag

Infusie

Na het genot van de heerlijke douche of het relaxend bad is het moment aangebroken voor een lekker kopje kruidenthee. Er bestaan ontelbare natuurlijke infusies die geschikt zijn om net vóór het slapen te drinken.

Ze helpen niet alleen vet te verbranden maar leveren ook de broodnodige vitamines en zorgen voor nog meer ontspanning na een drukke dag. Dit zijn enkele van de meest verrukkelijke combinaties:

 • Bosbesseninfusie: verlaagt de bloedsuikerspiegel en zorgt voor een goede nachtrust.
 • Oolongthee: is een traditionele Chinese thee, die erom bekend staat gewichtsverlies te stimuleren. Bovendien heeft deze thee een heerlijk aroma, waardoor dit echt een ideale afsluiter is op het einde van de dag.
 • Thee van steranijs: zorgt ook voor de extra verbranding van vet en heeft nog vele andere gezondheidsvoordelen door zijn antioxidanten-eigenschappen. Deze thee wordt eveneens aanbevolen voor de bevordering van een goede nachtrust.
 • Rozeninfusie: deze behoort gegarandeerd tot de meest uitgelezen soorten thee. De Journal of Food Science noemt rozenthee rijker aan antioxidanten dan de befaamde groene thee en het bevat bovendien geen cafeïne, waardoor het een fantastische afsluiter is van de dag. Deze thee zorgt ook voor een goede conditie van het spijsverteringsstelsel en helpt constipatie te voorkomen.

Misschien ook interessant om te lezen:
7 kruidentheeën tegen insomnie

5. Maak je klaar voor een goede nachtrust

Slapen

Een goede nachtrust zal je ook helpen enkele kilo’s kwijt te raken. Ben je hierover verbaasd? Gedurende de nacht wordt ons lymfevatenstelsel namelijk actief en zorgt ervoor dat alle schadelijke stoffen uit het lichaam verwijderd worden.

Slaap je te weinig of helemaal niet goed, dan wordt deze afvoer onderbroken en stapelt het lichaam gifstoffen op, waardoor sneller ontstekingen in het lichaam ontstaan en vet niet de kans krijgt om afgebroken te worden.

Bevorder de kwaliteit van je slaap door de temperatuur in de slaapkamer laag te houden. Vermijd een temperatuur hoger dan 20 graden celsius. Een warme slaapkamer zorgt voor een onrustige slaap.

Ook het gebruik van pc, smartphone en televisie laat je beter niet toe op de plek waar je gaat slapen. Laat de hersenen ontspannen door twee uur vóór het slapen alle electronica uit te schakelen en kies in plaats daarvan voor een goed boek.

Zo zie je maar dat zelfs enkele eenvoudige dagelijkse handelingen voor het slapen kunnen zorgen voor een goede gezondheid en het bereiken van dat voor jou ideale cijfer op je weegschaal! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Lopez Minguez J., Gómez Abellán P., Garaulet M., Timing of breakfast, lunch, and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.
 • Swift DL., McGee JE., Earnest CP., Carlisle E., et al., The effects of exercise and physical activity on weight loss and maintenance. Prog Cardiovasc Dis, 2018. 61 (2): 206-213.
 • Rothenberg DO., Zhou C., Zhang L., A review on the weight loss effects of oxidized tea polyphenols. Molecules, 2018.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.