Kruidenthee tegen slapeloosheid

23 oktober 2015

Soms heb je het moeilijk om rustig te slapen. Slapeloosheid is een probleem dat bij vele mensen zowel het werkleven als het persoonlijke leven kan aantasten. Er zijn veel verschillende factoren die het kunnen veroorzaken. We delen ze hieronder op in primaire en secundaire factoren.

Secundaire factoren verwijzen meestal naar het gevolg van een bepaalde ziekte of aandoening. Dit kan emotioneel zijn, zoals depressie, angst of stress, maar het kan ook fysiek zijn, zoals artritis, hoofdpijnen, astma, schildklierdisfuncties, maagzuur, menopauze etc.

Als je lijdt aan een van bovenstaande aandoeningen, is het aangeraden deze eerst te behandelen. Hierdoor zal je slaappatroon zich ook weer herstellen. Desalniettemin willen we je enkele huisgemaakte soorten kruidenthee voorstellen, die je voor het slapen gaan kan drinken om slapeloosheid tegen te gaan en op een natuurlijke manier rust, kalmte en ontspanning te stimuleren.

Valeriaan

Valeriaan

Dit is een van de eerste adviezen voor een betere nachtrust en wordt al sinds de oudheid gebruikt. Het ontspant de zenuwen en de spieren. Het vermindert ook stress, depressie, rillingen, een onrustige maag en menstruele pijnen.

Kamille

Je kan ook kamille gebruiken om je slaappatroon te verbeteren. Het bevat bovendien nog vele andere geneeskrachtige eigenschappen: het werk ontstekingsremmend en kalmeert een zere keel wanneer je met deze kruidenthee gorgelt. Indien uitwendig aangebracht helpt het ook tegen littekenvorming.

Lindebloesem

Lindebloesem helpt niet enkel slapeloosheid te bestrijden, maar ontspant ook de zenuwen en de spieren, verlicht pijnen en vermindert krampen in de maag. Het helpt bovendien ook bij de behandeling van artritis en problemen met het ademhalingsstelsel. Ook bij hoofd-, maag- en nekpijn zal het verlichting brengen.

Lindebloesem wordt ook aanbevolen voor ernstige insectenbeten, tegen een verbrande huid en voor het onderhoud van je huid in het algemeen.

Citroenbalsem

Citroenbalsem

Dit is aanbevolen omdat het helpt om het zenuwstelsel te kalmeren en ook om stress, slapeloosheid, hartkloppingen, en spierspasmen tegen te gaan. Bovendien bevordert het ook de functie van het spijsverteringsstelsel.

Hop

Dit werkt als kalmeringsmiddel en is dus specifiek aangewezen in het geval van slapeloosheid en stress. Het zal ook het spijsverteringsstelsel stimuleren en ook migraine en moeheid helpen bestrijden. Bovendien is het ook een afrodisiacum. Het kan ook uitwendig aangebracht worden om wonden te ontsmetten en te laten helen.

Passiebloem

Passiebloem

Deze plant heeft chemische eigenschappen die een kalmeren en slaapverwekkend effect op het lichaam hebben. Het helpt ook tegen angst, ontwenningsverschijnselen, duizeligheid en ontsteking van de bloedvaten.

Munt

Munt heeft eigenschappen die in staat zijn het zenuwstelsel te kalmeren en slaap te verwekken. Bovendien voorkomt het ook maagproblemen en bestrijdt het gastritis en spierspasmen.

Adviezen voor een betere nachtrust

  • Blijf niet te laat op terwijl je televisie kijkt.
  • Eet een licht avondmaal en ga niet slapen met een volle maag.
  • Respecteer je slaappatroon.
  • Neem een douche voor het slapengaan.
  • Neem je computer en gsm niet mee naar bed.
  • Houd je dekens en lakens schoon.
  • Drink geen alcohol voor je gaat slapen.
  • Gebruik een matras met een matige hardheid; niet te zacht en niet te hard.
Bekijk Ook