7 kruidentheeën tegen insomnie

Soms heb je het moeilijk om rustig te slapen. Insomnie of slapeloosheid is een probleem dat bij vele mensen zowel het werkleven als het persoonlijke leven kan aantasten.
7 kruidentheeën tegen insomnie

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er zijn veel verschillende factoren die insomnie kunnen veroorzaken. De oorzaak kan emotioneel zijn, zoals bij depressie, angst of stress, maar het kan ook fysiek zijn, zoals artritis, hoofdpijnen, astma, schildklierproblemen, maagzuur, menopauze, etc.

Als je lijdt aan een van bovenstaande aandoeningen, is het aangeraden deze eerst te behandelen. Hierdoor zal je slaappatroon zich ook weer herstellen.

Desalniettemin willen we je enkele huisgemaakte kruidentheeën voorstellen, die je voor het slapen gaan kan drinken om insomnie tegen te gaan en op een natuurlijke manier rust, kalmte en ontspanning te stimuleren.

Probeer deze kruidentheeën tegen insomnie

1. Valeriaan

Valeriaan

Dit is een van de eerste remedies voor een betere nachtrust en wordt al sinds de oudheid gebruikt. De plant kan de zenuwen helpen ontspannen. Valeriaan zou ook stress, depressie, rillingen, een onrustige maag en menstruele pijnen verminderen.

2. Kamille

Je kan ook kamille gebruiken om je slaappatroon te verbeteren. Kamille bevat bovendien nog andere geneeskrachtige eigenschappen: de plant werk ontstekingsremmend en kalmeert een zere keel wanneer je met deze kruidenthee gorgelt.

3. Lindebloesem

Lindebloesem helpt niet enkel insomnie te bestrijden, maar zou ook de zenuwen en de spieren ontspannen, pijnen verlichten en krampen in de maag verminderen.

Deze plant helpt naar het schijnt bovendien ook bij de behandeling van artritis en problemen met het ademhalingsstelsel. Ook bij hoofd-, maag- en nekpijn zal de bloesem verlichting brengen.

Lindebloesem wordt ook aanbevolen tegen ernstige insectenbeten en een verbrande huid.

4. Citroenbalsem

Citroenbalsem

Citroenbalsem wordt aanbevolen omdat dit product kan helpen om het zenuwstelsel te kalmeren en ook om stress, insomnie, hartkloppingen, en spierspasmen tegen te gaan. Bovendien zou het ook de functie van het spijsverteringsstelsel bevorderen.

5. Hop

Hop werkt als kalmeringsmiddel en is dus specifiek aangewezen in het geval van insomnie en stress. Deze granen kunnen ook het spijsverteringsstelsel stimuleren en migraine en moeheid helpen bestrijden.

Bovendien is het een nuttig afrodisiacum, en dat kan indirect helpen: het is toch veel gemakkelijker om in te dommelen na de seks?

6. Passiebloem

Passiebloem

Deze plant heeft chemische eigenschappen die een kalmeren en slaapverwekkend effect op het lichaam kunnen hebben. Passiebloem kan ook tegen angst, ontwenningsverschijnselen, en duizeligheid helpen.

7. Munt

Munt heeft eigenschappen om het zenuwstelsel te kalmeren en slaap te verwekken. Bovendien zou munt helpen tegen maagproblemen en gastritis en spierspasmen bestrijden.

Adviezen voor een betere nachtrust

  • Blijf niet te laat op terwijl je televisie kijkt.
  • Eet een licht avondmaal en ga niet slapen met een volle maag.
  • Respecteer je slaappatroon.
  • Neem een douche voor het slapengaan.
  • Neem je computer en gsm niet mee naar bed.
  • Houd je dekens en lakens schoon.
  • Drink geen alcohol voor je gaat slapen.
  • Gebruik een matras met een matige hardheid; niet te zacht en niet te hard.
  • Raadpleeg een arts bij aanhoudende slapeloosheid.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mai, J. K., & Paxinos, G. (2012). The Human Nervous System. The Human Nervous System. https://doi.org/10.1016/C2009-0-02721-4
  • Taibi, D. M., Landis, C. A., Petry, H., & Vitiello, M. V. (2007). A systematic review of valerian as a sleep aid: Safe but not effective. Sleep Medicine Reviews. https://doi.org/10.1016/j.smrv.2007.03.002
  • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review). Molecular Medicine Reports. https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377
  • Akhondzadeh, S., Naghavi, H. R., Vazirian, M., Pharmd, A. S., Pharmd, H. R., & Khani, M. (2001). Passionflower in the treatment of generalized anxiety : a pilot double-blind randomized controlled trial with oxazepam. Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics. https://doi.org/10.1046/j.1365-2710.2001.00367.x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.