Ongezonde gewoontes voor je ingewanden

Als je vaak last hebt van je darmen, kijk dan eens naar je leefgewoonten en bijvoorbeeld stressniveau.
Ongezonde gewoontes voor je ingewanden

Laatste update: 04 januari, 2019

De ingewanden spelen een belangrijke rol bij de spijsvertering. Gezonde darmen zijn essentieel voor een goed functionerend lichaam in het algemeen. Ontsteking, gasophoping, abdominale druk en talrijke andere aandoeningen van de ingewanden worden veroorzaakt door veel verschillende factoren, waaronder bijvoorbeeld ook stress en angst.

Je kent vast wel de term prikkelbaredarmsyndroom, wat een voorbeeld is van een darmaandoening. Dit artikel beschrijft welke ongezonde gewoontes je het beste vermijdt om je darmen in optimale conditie te houden.

1. Stress, stress, stress

Stress vermijden voor gezondere ingewanden

Onderschat nooit de invloed van stress op het lichaam. Het dagelijkse haasten naar het werk, een hoog levensritme, onrust en piekeren behoren namelijk tot de belangrijkste factoren die een negatieve uitwerking hebben op het maag- en darmstelsel.

Het darmkanaal wordt ook wel eens het “tweede brein” genoemd, omdat het een eigen zenuwstelsel bezit waar neurotransmitters worden geproduceerd.Daardoor heeft emotionele stress vaak een dramatische invloed op de ingewanden en kunnen prik kelbare darmen ontstaan.

Houd in gedachten dat angst en stress onder andere het volgende kunnen veroorzaken:

 • Veranderingen in het eigen zenuwstelsel, dat de beweging van de ingewanden coördineert. Stress kan die beweging zowel versnellen als vertragen.
 • Veranderingen in de hormoonbalans. Bij hoge stressniveaus komen adrenaline en cortisol vrij, waardoor vertering en passage van voedsel vertraagt.
 • Emo-eten hoort vast en zeker in het rijtje thuis. Voor veel mensen geeft eten een kalmerend effect in periodes van onrust en angst, waardoor te veel voedsel opgestapeld wordt en niet tijdig verwerkt kan worden door de darmen. Spijsverteringsproblemen en moeilijke absorptie van voedingsstoffen zijn hiervan het gevolg.

Als je weet dat emoties een directe invloed hebben op de gezondheid van het darmstelsel en je lichaam in het algemeen, neem dan nu de beslissing je levensritme aan te passen en bewust te genieten van elke dag en je geliefden om je heen.

2. Ongezonde voedingsgewoontes voor je ingewanden

Vermijd gefrituurd en bewerkt voedsel, fastfood en vette producten

Ongezonde voedingsgewoontes voor je ingewanden

Hamburgers, frietjes, gefrituurde kip en pizza… We bezondigen ons hier allemaal wel eens aan, door gebrek aan tijd of gewoon zin in een snelle hap. Dan heb je vast ook wel gemerkt dat ze je vaak maagpijn bezorgen.

Het gebrek aan wateroplosbare vezels in deze voedingsproducten zorgt namelijk voor heel wat verteringsoverlast. Het kan zowel diarree als constipatie veroorzaken.

Handig om te weten: Gebruik de oven voor het klaarmaken van vlees en vis en je zal veel minder olie en vetstoffen gebruiken. Experimenteer met het stomen van groenten en gebruik bij voorkeur olijfolie.

Schrap rood vlees van het menu

Schrap rood vlees van je menu voor gezondere ingewanden

Steeds vaker raadt men aan om rood vlees te vermijden omdat:

 • Het moeilijk verteerbaar is.
 • Veel vetten bevat.
 • Het niet altijd duidelijk is waar je vlees vandaan komt.

Spijtig genoeg wordt vee steeds vaker genetisch gemanipuleerd om sneller te groeien en meer vlees te produceren, waardoor het te veel gifstoffen bevat, die heel schadelijk zijn voor de gezondheid.

Het meest gezond is mager vlees, zoals kip en kalkoen. Koop bij voorkeur vlees bij de lokale slager, die je kan informeren waar het vlees vandaan komt. Kies voor gezonde bereidingswijzen, zoals grillen of bakken in olijfolie en vermijd zo veel mogelijk gefrituurd vlees.

Beperk melkproducten

Beperk melkproducten voor gezondere ingewanden

Zuivelproducten behoren ook tot de voedingsstoffen die vaak gelinkt worden aan het ontstaan van het prikkelbaredarmsyndroom.

 • Ze zijn moeilijk verteerbaar.
 • Bevatten geen vezels.
 • Bezorgen je snel een ongezond gevoel.
 • Bovendien kunnen hun hoge vet- en lactosegehalte zowel diarree als constipatie veroorzaken. Je schrapt ze het beste van je dagelijkse menu.

Vind je het moeilijk melk volledig uit je dagelijks dieet te schrappen, experimenteer gerust met gezondere alternatieven zoals rijst-, amandel-, haver- en walnotenmelk. Reeds overal te verkrijgen in grote supermarkten, maar ook makkelijk zelf te maken thuis. Ga gezond aan de slag en probeer dit gerust zelf uit!

3. Geneesmiddelengebruik

Beperk geneesmiddelen gebruik voor gezondere ingewanden

Tegenwoordig legt men in talrijke wetenschappelijke studies ook de link tussen het vaker voorkomen van prikkelbaredarmsyndroom en het gebruik van antibiotica.

In veel gevallen merkte men op dat deze aandoening ontstond na een infectie, die behandeld werd met dit type medicatie. Het toegenomen gebruik van antibiotica vormt een rechtstreeks gevaar voor de gezondheid van de ingewanden.

Hoe kunnen geneesmiddelen ons lichaam beschadigen? In onze darmen krioelt het van microscopisch leven en in een gezonde darm heerst van nature een evenwicht tussen gezonde en ongezonde bacteriën.

Antibiotica maken echter geen onderscheid tussen deze gezonde en ongezonde micro-organismen en verwijderen alle bacteriën. Daardoor verstoort de gezonde balans van de darmflora volledig.

Deze balans wordt eveneens ontregeld door te vaak naar geneesmiddelen te grijpen tegen constipatie of diarree. Vaak zijn er heel efficiënte en natuurlijke huismiddeltjes voorhanden, die je kunt gebruiken zonder schade te veroorzaken aan het maag- en darmstelsel.

Worden één van deze klassieke geneesmiddelen toch door je arts voorgeschreven, aarzel dan niet de eventuele mogelijke neveneffecten van deze medicatie vertrouwelijk te bespreken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Impact of psychological stress on irritable bowel syndrome
 • Antibiotics and the Human Gut Microbiome: Dysbioses and Accumulation of Resistances
 • Darm en brein

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.