De gezonde voordelen van zoenen

Zoenen is niet alleen lekker, het is ook nog eens gezond! Dus waar wacht je nog op, lees hier meer en breng het in de praktijk...
De gezonde voordelen van zoenen
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 12 december, 2018

Wist je dat zoenen het immuunsysteem bevordert? Of dat kussen helpt met gewichtsverlies omdat het de stofwisseling versnelt, of dat het tandproblemen en allergiesymptomen helpt te voorkomen? In dit artikel laten we de ongelooflijke voordelen van zoenen zien.

Ontdek meer verrassende gezondheidsvoordelen van zoenen hieronder. Wacht niet langer, vooral als je ontdekt dat de kunst van het zoenen ook je levensverwachting kan verlengen.

Het helpt het afweersysteem te verhogen

Wist je dat zoenen vaak helpt ziektes te voorkomen? Hoe is dat mogelijk? Dat komt doordat de actie van het kussen hormonen mobiliseert die op een natuurlijke wijze een bijdrage leveren aan het verhogen van het lichamelijke afweersysteem.

Tevens mixt het jouw speeksel met dat van iemand anders, wat werkt als een vaccinatie doordat het je immuun maakt voor andere bacteriën.

Zoenen helpt pijn te verminderen

De endorfines die aangemaakt worden door het zoenen dienen als pijnstillers. Dit komt ook doordat het aderen vergroot. Kussen is daarom aan te raden voor mensen die regelmatig last hebben van pijn veroorzaakt door ontstekingsziektes, zoals:

 • artritis
 • fibromyalgie
 • chronische vermoeidheid
 • spierproblemen etc.
 • Het is zelfs goed tegen migraines!

Het is een antidepressivum

Zoenen zorgt ervoor dat het lichaam oxytocine vrijgeeft, het beroemde hormoon dat zorgt dat mensen vrolijk worden. Daardoor werkt het als antidepressivum. Als je het zo bekijkt, is kussen dus een goed alternatief om:

 • Stressvolle momenten te voorkomen.
 • Het werkt ook tegen verdriet, onrust, depressie, angst, etc. zonder dat je daarvoor medicijnen hoeft in te nemen.
 • Zoenen helpt ook bij het creëren van een prettige omgeving in gezinnen waar veel gezoend wordt.

Het helpt hart- en vaatziekten te voorkomen

Stress, waar we het net al even over hadden, is één van de grootste veroorzakers van verschillende ziekten, waaronder een te hoog cholesterol en hart- en vaatziekten.

Dat is waarom, toegevoegd aan een gezond eetpatroon, je de prettige therapie van vaak zoenen niet moet onderschatten. Het versnelt ook de hartslag, wat op zijn beurt weer helpt bij het reguleren van de bloeddruk.

Zoenen helpt pijn te verminderen

Het helpt spieren te trainen

Bij het zoenen gebruik je tot wel 30 spieren in het gezicht en het bevordert de bloeddoorstroming. Wat betekent dat? Nou, het helpt je huid stevig, zacht en jong te houden.

Het schijnt dezelfde werking te hebben als een gezichtsmassage, door de anti-rimpeleigenschappen dat zoenen heeft. Wij raden daarom kussen regelmatig aan als een anti-verouderingstherapie, die nog beter werkt dan een hydraterende crème.

Het voorkomt tandproblemen

Het verrast je waarschijnlijk om te leren dat, volgens een studie, kussen ongeveer 40.000 onschadelijke bacteriën naar een ander persoon verplaatst, die dan ontvangen worden door het natuurlijke afweersysteem van het speeksel.

Zoenen stimuleert de speekselwerking, wat ervoor zorgt dat speeksel wordt vernieuwd en het helpt het voorkomen van orale ziekteverwekkers dankzij de desinfecterende werking. Het brengt daardoor de hoeveelheid zuren terug, die tandplak, gaatjes en andere tandproblemen kunnen veroorzaken.

Het versnelt de stofwisseling en gewichtsverlies

Tijdens het kussen verbrandt je calorieën, niet alleen door de beweging zelf, maar ook door de emoties die vrijkomen. Het kan je hartslag versnellen tot wel 70 tot 140 slagen per minuut. Dit versnelt vervolgens de stofwisseling en je verbrandt zo meer calorieën.

Het vergroot het zelfvertrouwen

Op een emotionele manier zorgt kussen ervoor dat we ons geliefd voelen. Het laat ons namelijk zien dat we iets betekenen voor de persoon die we zoenen. Het is een daad die, afhankelijk van de persoonlijke situatie, een gevoel zou kunnen creëren van tevredenheid door het gevoel van liefde, delen, geven en ontvangen.

Sommige deskundigen raden zelfs aan dat iedereen zijn of haar partner kust voordat hij of zij naar het werk gaat om het zelfvertrouwen te vergroten, wat tot betere prestaties op het werk leidt.

Zoenen vergroot het zelfvertrouwen

Het verlicht de effecten van allergieën

Het zoenen stimuleert de productie van histamine, wat de symptomen die door allergieën worden veroorzaakt verlicht, zoals niezen, pijnlijke ogen of een loopneus.

Kussen helpt de levensduur te verlengen

Na al deze redenen is er geen twijfel over mogelijk dat kussen de levensduur verlengt. De enige voorwaarde is dat de zoenen oprecht en regelmatig zijn.

Foto’s eigendom van Scatto felino, jonrawlinson en duckiemonster.

 

 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Alpert JS. Philematology: the science of kissing. A message for the marital month of june. The American Journal of Medicine 2013; 126 (6): 466. Available at: https://doi.org/10.1016/j.amjmed.2012.12.022. Accessed 01/20, 2019.
 • Arbo-Sosa A, Santos JI. Las hormonas, el sistema inmune y la respuesta a la infección en los últimos 100 años. Boletín médico del Hospital Infantil de México 2005; 62 (5): 310-312. Available at: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665-11462005000500003. Accessed 01/20, 2019.
 • Floyd K et al. Kissing in marital and cohabiting relationships: Effects on blood lipids, stress, and relationship satisfaction. Western Journal of Communication 2009; 73 (2): 113-133. Available at: https://doi.org/10.1080/10570310902856071. Accessed 01/20, 2019.
 • Kimata H. Kissing selectively decreases allergen-specific IgE production in atopic patients. Journal of Psychosomatic Research 2006; 60 (5): 545-547. Available at: https://doi.org/10.1016/j.jpsychores.2005.09.007. Accessed 01/20, 2019.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.