8 huishoudproducten die schadelijk voor je schildklier zijn

Tandpasta en antibacteriële producten kunnen een ingrediënt bevatten dat langs de ene kant wel bepaalde micro-organismen verwijdert, maar langs de andere kent een schadelijk effect heeft op de werking van je schildklier.
8 huishoudproducten die schadelijk voor je schildklier zijn
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 22 december, 2022

Wist je dat er een heel aantal huishoudproducten zijn die schadelijk voor je schildklier zijn?

Je schildklier is een kleine klier in de vorm van een vlinder en je kan deze vinden aan de onderkant van je nek. De schildklier speelt een belangrijke rol in het metabolisme van je lichaam.

Wanneer er zich veranderingen voordoen in de schildklier, heeft dat een effect op verschillende organen in je lichaam. Het kan zelfs zo ver gaan dat je levenskwaliteit achteruitgaat doordat de verstoorde werking van je schildklier verschillende ziektes en aandoeningen in gang kan zetten.

De opeenstapeling van giftige stoffen in het lichaam is een van de belangrijkste oorzaken voor langdurige problemen met de schildklier. 

Je kan er natuurlijk voor zorgen dat de impact van giftige stoffen beperkt blijft tot een minimum, bijvoorbeeld door een gezond dieet te volgen. Er zijn echter nog andere factoren die ook effect hebben op de werking van je schildklier.

8 huishoudelijke producten die schadelijk voor je schildklier zijn

Het is aangetoond dat het gebruik van bepaalde huishoudelijke producten de aanleiding kan geven tot bepaalde problemen met de schildklier en dit dankzij de aanwezigheid van chemische of giftige stoffen.

Je kan de kans op deze problemen zo laag mogelijk houden door deze producten zo weinig mogelijk of zelfs helemaal niet te gebruiken.

1. Pesticiden

Pesticide

Verschillende studies hebben aangetoond dat mensen die in contact komen met pesticiden een verhoogd risico hebben op schildklierproblemen. 

  • Een studie toonde bijvoorbeeld aan dat vrouwen die getrouwd zijn met mannen die pesticiden gebruiken in hun dagelijkse werkomgeving een groter risico vertonen op problemen met de schildklier.
  • Een andere studie toonde dan weer aan de 60% van de pesticiden die men vandaag de dag gebruikt, veranderingen in de schildklier kunnen veroorzaken.

Er bestaat dus met andere woorden geen twijfel dat frequente of regelmatige blootstelling aan producten die pesticiden bevatten, zoals onder andere herbiciden, insecticiden en antischimmelmiddelen, schadelijk is voor je schildklier.

2. Brandvertragende middelen

Brandvertragende middelen en polygebromeerde difenylether (of afgekort PBDE’s) kunnen ook een verandering in de werking van je schildklier teweegbrengen. Deze producten worden gevonden op de schermen van televisies en computers. Ze zitten ook in het schuim dat gebruikt wordt om meubels en tapijt op te vullen.

Alsof dat nog niet erg genoeg is, wordt blootstelling aan PBDE’s ook gelinkt aan gedrags- en ontwikkelingsproblemen.

3. Plastic

Plastic flessen zijn slecht voor je schildklier

Plastic heeft over het algemeen een negatief effect op je lichaam. Het is ook aangetoond dat het schadelijk is voor je schildklier.

Een van de grootste huidige bezorgdheden in verband met de menselijke gezondheid is een bepaalde chemische stof die via de plastic flessen in voedsel en water terechtkomt. Die stof is beter bekend als antimonium.

Wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen (Denemarken) hebben ontdekt dat het gehalte antimonium in fruitdranken en sappen in plastic flessen 2,5 keer hoger was dan wat als gezond beschouwd wordt in het geval van kraanwater.

Ook heeft men ontdekt dat sommige ftalaten in plastic flessen ook een negatief effect hebben op de werking van de schildklier.

4. Anti-aanbakoppervlakken

Anti-aanbakproducten bevatten perfluoroctaanzuur (afgekort PFOA). Dit is een chemische stof die gebruikt wordt bij de productie van teflon, voedselverpakkingen en andere zaken die in vele huishoudens gevonden kunnen worden.

Dit chemische product kan, zelfs wanneer je maar aan een beperkte hoeveelheid blootgesteld wordt, je schildklier aantasten. Daarom is het dus beter producten met een anti-aanbaklaag helemaal te vermijden.

5. Tandpasta met triclosan

Enkele van de populairdere tandpasta’s bevatten vandaag de dag een ingrediënt dat bekend staat als triclosan. Triclosan kan niet alleen de werking van de schildklier verstoren, maar ook van de testosteron- en oestrogeenlevels en de doeltreffendheid van bepaalde antibiotica.

Triclosan is een samenstelling die de hormonen die de schildklier produceert, beïnvloed. Dit heeft een negatief effect op de normale ontwikkeling van je voortplantingssysteem en je metabolisme.

6. Antibacteriële producten

Antibacteriële producten en je schildklier

Sommige anti-bacteriële zepen, gels en lotions bevatten triclosan en kunnen dus ook een schadelijk effect hebben op de schildklier.

Triclosan fungeert als een antibioticum om de bacteriën die zich verspreiden op je handen, voeten, tanden en andere lichaamsdelen te controleren. Zoals we dus hierboven reeds vermeld hebben, kan deze stof wel schadelijk zijn voor andere lichaamsdelen, waaronder de schildklier.

7. Zware metalen

Veel van de chemische stoffen die je regelmatig in huis gebruikt, bevatten minstens een bepaalde hoeveelheid zwaar metaal. Voorbeelden van de zware metalen zijn onder andere kwik, lood en aluminium.

De productie van antilichamen om tegen deze zware metalen te vechten, kan leiden tot auto-immune schildklieraandoeningen, zoals bijvoorbeeld de ziektes van Hashimoto en Graves.

Wil je meer weten? Lees dan:
Zware metalen verwijderen uit je lichaam

8. Soja

De eiwitten in sojaproducten bevatten fyto-oestrogenen en deze kunnen de productie van peroxidase in de schildklier afremmen.

Wanneer de normale werking van de schildklier onderbroken wordt, is het lichaam niet in staat om jodium te verwerken. En dat is dus net hoe alle hormonen in de schildklier tot stand komen.

Een ander probleem met sojaproducten vandaag de dag is dat het grootste deel ervan genetisch gemanipuleerd is (GGO’s). Dit kan ook een erg ongunstige invloed hebben op de menselijke gezondheid. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.