Zes ongezonde voorwerpen waar je van moet weten

Om te voorkomen dat de vele voorwerpen die je dagelijks gebruikt een risico voor je gezondheid worden door de opgebouwde verzameling bacteriën, is het beste dat je kunt doen ze desinfecteren of ze regelmatig vervangen.
Zes ongezonde voorwerpen waar je van moet weten

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Thuis hebben mensen een aantal voorwerpen en producten die ze regelmatig gebruiken bij hun persoonlijke hygiëneroutine en dagelijkse taken. Hoewel je je hiervan misschien al bewust bent, zijn veel van deze voorwerpen niet zo veilig of hygiënisch als ze lijken. Ze kunnen zelfs leiden tot bepaalde gezondheidsproblemen. Kortom, het betreft hier dus ongezonde voorwerpen.

Ongezonde voorwerpen

In het begin kunnen ze ongevaarlijk en vrij van negatieve effecten lijken. Maar na verloop van tijd kunnen ze leiden tot infecties of andere problemen. Dit komt doordat het voorwerpen zijn die snel vies worden of uit giftige substanties bestaan. Deze kunnen vervolgens op hun beurt allerlei allergische reacties veroorzaken.

Vandaag willen we je de zes meest voorkomende ongezonde voorwerpen laten zien die onder deze categorie vallen. Immers, een gewaarschuwd mens telt voor twee!

1. Badsponzen

Badsponzen

Badsponzen zijn ervoor gemaakt om je huid te reinigen en dode huidcellen te verwijderen. Vanwege het materiaal waar ze van gemaakt zijn, zijn ze echter ook het perfecte milieu voor de groei van:

  • Bacteriën
  • Schimmels
  • Verschillende soorten zwammen

Het ergste is dat veel mensen ze steeds opnieuw gebruiken zonder ze te desinfecteren. Ze zijn zich er dus niet van bewust dat dit kan leiden tot huidinfecties en andere problemen.

Loofah spons

Het beste dat je kunt doen is om een loofah of een plantaardige spons te kopen. Deze bevatten namelijk enzymen die de groei van microben verhinderen. Het is een goed idee om ze regelmatig te vervangen en ze af en toe na te spoelen. Voor het naspoelen gebruik je bijvoorbeeld antibacteriële producten, zoals witte azijn.

2. De blender

Je blender is een nuttig en noodzakelijk apparaat in je keuken, maar het kan ook een gezondheidsrisico zijn als je het apparaat niet goed schoonmaakt.

De sluitingen en accessoires die er meestal bijzitten zijn vaak gemaakt van rubber en bevinden zich in de gevaarlijkste delen van de keuken waar bacillen, schimmel en bacteriën zoals salmonella en e.coli kunnen opduiken.

Vanwege deze reden moet je de blender uit elkaar halen nadat je hem hebt gebruikt, zodat je alles goed schoon kan maken, vooral de rubberen onderdelen.

3. Antibacteriële zeep

Antibacteriële Zeep

Hoewel dit product gemaakt is om bacteriën van de handen de elimineren, is bewezen dat het ook de goede micro-organismen doodt.

Antibacteriële zeep, gel en reinigingsproducten worden in verband gebracht met een verhoogd risico op:

  • Verkoudheid
  • Keelpijn
  • Allergieën

Daarbij bevatten ze ook triclosan, een stof die in verband wordt gebracht met problemen met de spieren, verhoogd risico op hartproblemen en een verstoring van de hormoonactiviteit.

4. Wattenstaafjes

Wattenstaafjes worden gebruikt om het overtollige oorsmeer uit de oren te verwijderen. Hoewel er vaak gewaarschuwd wordt tegen deze gewoonte, negeren veel mensen dit advies en blijven ze ze voor dit doel gebruiken.

Het nadeel is dat ze veel van het oorsmeer dieper in het oor duwen, wat uiteindelijk de gehoorgang kan blokkeren. Wanneer je substanties in je binnenoor krijgt, wordt er een stof geproduceerd die bekend staat als histamine, die irritatie en ontsteking veroorzaakt.

Om overmatig oorsmeer te verwijderen, kun je alternatieven zoals druppels, zoutoplossing, zuurstofrijk water of zelfs olijfolie gebruiken.

5. Manicure- en pedicure-instrumenten

Nagelschaartjes

Het grootste deel van de accessoires voor nagel- en voetverzorging zitten vol met bacteriën en andere micro-organismen van de huid. Deze situatie verergert nog meer wanneer verschillende familieleden van dezelfde instrumenten gebruik maken zonder ze eerst te desinfecteren.

Omdat ze in direct contact met de huid van de voeten en handen komen bij elk gebruik, is het geen wonder dat ze besmet raken met verschillende ziekteverwekkers. Dat is waarom je ze, elke keer dat je ze gebruikt, moet steriliseren en ervoor moet zorgen dat ze grondig gedesinfecteerd zijn.

Puimstenen en nagelvijlen moeten ten minste eenmaal per maand worden vervangen.

6. Rubberen voorwerpen

Rubberen gebruiksvoorwerpen zijn populaire keukenitems geworden, omdat ze praktisch zijn en de potten en pannen niet bekrassen. Het probleem is dat dit materiaal bij elk gebruik beschadigd raakt en een deel van zijn beschermende laag verliest, die ook helpt om het voorwerp schoon te maken.

Na verloop van tijd zul je merken dat ze er ondoorzichtig uit beginnen te zien en dat zich kleine plekjes vocht of schimmel ontwikkelen. Daarbij kunnen pathogenen zoals e. coli en gist gaan groeien in de handgrepen.

Het beste wat je kunt doen, is gebruiksvoorwerpen kopen die gemaakt zijn van een ander soort materiaal of op zijn minst het rubber desinfecteren na elk gebruik.

Let goed op wat je gebruikt

Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt, zijn er veel voorwerpen waarvan je zou kunnen denken dat ze gezond zijn, die eigenlijk risico’s opleveren voor je gezondheid als je ze zonder de nodige voorzichtigheid blijft gebruiken. Denk hier vanaf nu aan en volg de tips hierboven om jezelf of je gezin buiten gevaar te houden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.