Hoe kan je allergische reacties op warmte verminderen?

Als gevolg van warmte of hitte krijgen sommige mensen last van allergische reacties. Hoe kan je dit probleem verlichten?
Hoe kan je allergische reacties op warmte verminderen?

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Warmte kan allergische reacties veroorzaken. De medische term voor deze symptomen is urticaria. Het is een negatieve reactie die de huid aantast. De allergie is te wijten aan plotselinge veranderingen in de lichaamstemperatuur of in de temperatuur van het klimaat.

Vaak gebeurt dit nadat je lange tijd aan de zon bent blootgesteld. Ook andere warmtebronnen kunnen dit veroorzaken. Het kan bijvoorbeeld ook optreden na een intensieve training.

Dit zijn de symptomen die je vaststelt: uitslag, vlekken en roodheid. Meestal zal het gepaard gaan met een vervelende jeuk en een branderig gevoel. De uitslag verschijnt op de wangen, in de nek, onder de borsten en op andere plaatsen waar de huid gevoelig is. In sommige gevallen kan deze aandoening zelfs koorts, misselijkheid en maagproblemen veroorzaken. Die manifesteren zich dan vaak in pijn en ontstekingen.

Je kan een aantal symptomen alleen onder controle houden met antihistaminica en cortisonen. Maar bij sommige symptomen kunnen ook natuurlijke remedies helpen die je thuis zelf kan maken.

In het vervolg van dit artikel stellen we je de zeven beste natuurlijke remedies voor. Gebruik ze bij de eerste tekenen van een allergische reactie.

1. Droge gist

Droge gist gebruiken om allergische reacties te verminderen

Door droge gist aan te brengen op de huid kan je de jeuk verzachten. Bovendien laat het de uitslag verminderen die door deze aandoening veroorzaakt wordt.

De eigenschappen van gist houden de zuurgraad van de huid onder controle. Ze verminderen ook de ontsteking en hebben een kalmerend effect.

Hoe gebruik je gist om allergische reacties als gevolg van warmte te behandelen?

 • Maak een beetje gist vochtig door te mengen met water. Wrijf het vervolgens op de geïrriteerde huid.
 • Laat het nu gedurende twintig minuten inwerken. Daarna mag je het met koud water afspoelen.
 • Herhaal de behandeling vervolgens dagelijks tot de symptomen verdwenen zijn.

Dit artikel geeft je meer informatie: Huismiddeltjes voor acne

2. IJs

Je kan ijs aanbrengen op de huid. Dat is één van de meest bekende remedies om irritaties te verzachten die het gevolg zijn van allergische reacties op warmte.

Kou vermindert de ontsteking. Het verbetert ook de bloedcirculatie en regelt je lichaamstemperatuur.

Hoe kan je in dit geval ijs gebruiken?

 • Wikkel meerdere ijsblokjes in een zachte doek. Wrijf dit nu gedurende vijf tot tien minuten op de geïrriteerde gebieden.
 • Herhaal deze behandeling twee tot drie keer per dag.

3. Olijfolie

Olijfolie tegen allergische reacties

Veel mensen kennen het gebruik van olijfolie om de huid te verzorgen. Nu is het zelfs bewezen dat de essentiële vetzuren in olijfolie een uitstekend middel zijn voor de verzorging van de huid. Want ze bestrijden droogheid en vroegtijdige veroudering.

Toch weten weinig mensen dat het ook helpt bij allergieën. Dat komt omdat olijfolie de zuurgraad van de huid onder controle houdt en jeuk vermindert.

Hoe gebruik je olijfolie?

 • Breng een klein beetje olijfolie aan op de huid. Wrijf het vervolgens zachtjes uit.
 • Zorg ervoor dat het in de huid opgenomen wordt. Herhaal de behandeling twee keer per dag.

4. Aloëvera

Dat dit middel zal helpen bij allergische reacties is geen verrassing. Aloëvera kan inderdaad een reddingsmiddel zijn om de symptomen van dit type huidkwalen aan te pakken.

Deze plant is samengesteld uit verfrissende elementen. Dat is dan ook de reden dat het uitslag kan verlichten. Bovendien zal het de roodheid verminderen die door warmte veroorzaakt wordt.

Aloëvera verschaft de huid ook grote hoeveelheid water en antioxidanten. Op die manier werkt het als een natuurlijk vochtinbrengend middel en houdt het de zuurgraad van de huid in evenwicht.

Welke ingrediënten heb je voor dit middeltje nodig?

 • 1 eetlepel gel van aloëvera

Hoe gebruik je het?

 • Wrijf eerst de gel op de aangetaste gebieden van de huid.
 • Laat het vervolgens gedurende twintig minuten inwerken. Daarna spoel je het af met koud water.
 • Doe dit drie keer per dag.

5. Kamillethee

Kamillethee voor allergische reacties

Koude kamillethee werkt als een verfrissende lotion. Het zal de irritatie en de uitslag onder controle houden die door deze aandoening veroorzaakt worden.

Bovendien kan je deze thee drinken zodat het rechtstreeks de lichaamstemperatuur regelt en verteringsproblemen aanpakt.

Welke ingrediënten heb je nodig?

 • 1 eetlepel kamille
 • 1 kop water

Hoe gebruik je de kamillethee?

 • Breng eerst het water aan de kook en voeg de droge kamille doe. Laat het vervolgens tien minuten trekken.
 • Zodra het een draaglijke temperatuur heeft wrijf je de thee op de geïrriteerde huid.
 • Drink ook één tot twee koppen kamillethee per dag.

6. Havermout

Havermout bezit hydraterende, herstellende en kalmerende eigenschappen. Het is ook een geweldige remedie om dit huidprobleem te behandelen.

Je kan havermout rechtstreeks op de huid aanbrengen. Het zal de roodheid verminderen, de jeuk kalmeren en de uitslag verzachten.

Hoe gebruik je havermout?

 • Doe een kop havermout in het bad. Laat het dan gedurende vijf minuten trekken in het badwater. Daarna kan je hierin een bad nemen.
 • Dit is nog een andere mogelijkheid. Meng de havermout met wat rozenwater. Breng het aan op de huid en masseer zachtjes.
 • Gebruik deze behandeling één keer per dag tot de symptomen onder controle zijn.

7. Appelazijn

allergische

Met appelazijn kan je de natuurlijke zuurtegraad van de huid regelen. Tegelijkertijd voorkomt deze soort azijn allergische reacties.

Breng de appelazijn rechtstreeks aan op de huid. Het verlicht de allergieën en vermindert roodheid en jeuk.

Hoe gebruik je het?

 • Meng gelijke delen water en appelazijn. Doe het in een verstuiver en spuit het op de geïrriteerde gebieden.
 • Laat de huid dit middeltje op een natuurlijke manier opnemen. Herhaal de behandeling twee keer per dag.

Je ziet dus dat je met enkele honderd procent natuurlijke ingrediënten af kan rekenen met vervelende allergische reacties op warmte. Het is echter wel belangrijk dat je deze remedies niet samen gebruikt. Want dit kan ongewenste neveneffecten veroorzaken.

Kies de remedie die jij het meest aantrekkelijk vindt. Volg de aanbevelingen goed op. Zo zal je de beste resultaten behalen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Kayiran MA, Akdeniz N. Diagnosis and treatment of urticaria in primary care. North Clin Istanb. 2019;6(1):93–99. Published 2019 Feb 14. doi:10.14744/nci.2018.75010
 • Latreille J, Kesse-Guyot E, Malvy D, et al. Dietary monounsaturated fatty acids intake and risk of skin photoaging. PLoS One. 2012;7(9):e44490. doi:10.1371/journal.pone.0044490
 • Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010;3(6):895–901. doi:10.3892/mmr.2010.377
 • Feily, A., & Namazi, M. R. (2009). Aloe vera in dermatology: A brief review. Giornale Italiano Di Dermatologia e Venereologia. Edizioni Minerva Medica.
 • Lee NR, Lee HJ, Yoon NY, Kim D, Jung M, Choi EH. Application of Topical Acids Improves Atopic Dermatitis in Murine Model by Enhancement of Skin Barrier Functions Regardless of the Origin of Acids. Ann Dermatol. 2016;28(6):690–696. doi:10.5021/ad.2016.28.6.690

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.