Ontdek drie geweldige planten om wondjes te genezen

Heb je jezelf verbrand tijdens het koken? Heb je een schaafwond op je knie of een sneetje in je vinger? Dankzij de geneeskrachtige eigenschappen die deze drie planten hebben, zul je dit soort wondjes in een mum van tijd kunnen genezen.
Ontdek drie geweldige planten om wondjes te genezen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 30 september, 2022

De wijze en fascinerende natuur biedt ons een paar geweldige planten die kunnen helpen om de wondjes die we dagelijks op kunnen lopen schoon te maken en te genezen. We hebben het in dit geval natuurlijk over minder ernstige wondjes.

Blauwe plekken, brandwondjes of zelfs die schaafwonden die kinderen vaak op hun knieën hebben doordat ze voortdurend vallen, kunnen met behulp van deze geweldige huismiddeltjes eenvoudig worden behandeld.

Het is altijd verstandig om ervoor te zorgen dat je deze geneeskrachtige planten te allen tijde in huis hebt. Vergeet daarnaast echter niet dat het net zo belangrijk is om te weten welke plant je voor welke soort wond moet gebruiken en hoe je de plant dan moet gebruiken. 

De planten zijn namelijk niet allemaal in dezelfde situaties toepasbaar en het is ook belangrijk om de juiste hoeveelheid te gebruiken.

In dit artikel delen we drie van onze favoriete geneeskrachtige planten om wondjes te behandelen en genezen.

1. Aloëvera om wondjes schoon te maken en te genezen

Aloëveragel om wondjes te genezen

De werking die aloëveragel heeft wanneer je het op een wondje aanbrengt, is werkelijk geweldig. Deze fantastische plant kan worden gebruikt om sneetjes, brandwondjes, huidirritaties en ontstekingen te behandelen.

De gel die verborgen zit in de bladeren van de aloëveraplant bestaat uit veel meer dan alleen water. Het bevat daarnaast namelijk ook:

 • zure plantenslijm
 • natuurlijke zouten
 • enzymen
 • saponine
 • tannine
 • ammoniakzuren
 • vitamines
 • verschillende soorten mineralen

Dit is wat deze plant zo geweldig maakt:

 • Wanneer je aloëveragel uitwendig aanbrengt, kan het de lichamelijke collageenproductie bevorderen. Hierdoor verbetert ook het genezingsproces en de vorming van nieuw huidweefsel om de wond te genezen.
 • Meerdere studies tonen aan dat deze plant ook een therapeutische werking zou hebben, die kan helpen om zowel pijn als ontstekingen te verminderen.
 • Misschien vind je het ook interessant om te weten dat aloëvera ook aloe-emodine bevat. Dit is een natuurlijk bestanddeel dat kan helpen om virussen en bacteriën tegen te gaan. Hierdoor kan aloëvera ervoor zorgen dat de wond sneller geneest zonder de kans op infecties.

Wil je meer weten? Lees dan:
De voordelen van aloëvera

Hoe je aloëvera het beste kunt gebruiken

Een geweldige en eenvoudige manier om van de voordelen die aloëvera biedt te profiteren, is door de gel in te vriezen. Ga als volgt te werk:

 • Snijd een blad van de plant af en gebruik een mes om het blad in de lengte open te snijden.
 • Schraap alle gel die erin verborgen zit eruit en verdeel dit over een ijsblokjesbakje.
 • Zodra je alle gel verdeeld hebt, zet je het bakje in de vriezer.
 • Op deze manier zal de gel al zijn geweldige eigenschappen behouden. Wanneer je de gel dan een keer nodig hebt, hoef je alleen maar even een ijsblokje uit de vriezer te pakken. Super simpel!

Aloëvera kan ook zeer behulpzaam zijn om blauwe plekken en zelfs ontstoken spataderen te verzachten.

2. Aziatische waternavel

Aziatische waternevel

Aziatische waternavel is een geneeskrachtige kruid dat gebruikt wordt om huidproblemen als eczeem, psoriasis, oppervlakkige brandwondjes en zelfs open wondjes te behandelen.

Deze plant is erg bekend in Azië en bevat een bestanddeel dat ook gevonden kan worden in de aloëveraplant, namelijk saponine. Saponine zorgt ervoor dat deze plant het genezingsproces kan bevorderen en zelfs de bloedsomloop kan verbeteren om de aanmaak van collageen te stimuleren.

Veel farmaceutische bedrijven voegen dit ingrediënt toe aan middeltjes die uitwendig aan moeten worden gebracht. Een van de voornaamste voordelen van Aziatische waternavel is dat het de genezing van operatiewonden kan bevorderen.

Hoe je Aziatische waternavel het beste kunt gebruiken

Je kunt waarschijnlijk al in meerdere reformwinkels verschillende natuurlijke middelen verkrijgen die Aziatische waternavel bevatten. Deze opties zijn geheel veilig en werken uitstekend.

Je kunt er echter ook voor kiezen om de plant te gebruiken om je eigen kompres te maken. In dit geval ga je als volgt te werk:

 • Pluk allereerst een paar verse blaadjes van de plant. Vervolgens vermaal je deze blaadjes en breng je ze aan op je wond of brandwond.
 • Laat de blaadjes twintig minuten zitten en haal ze er dan af.
 • Door deze behandeling twee à drie dagen achter elkaar te herhalen, zul je al geweldige resultaten zien.

3. Kamille

Wond met verband eromheen

Het Europees Geneesmiddelenbureau heeft het gebruik van kamille al een paar jaar geleden goedgekeurd. Bij uitwendig gebruik is de plant zeer effectief om wondjes te genezen, eczeem te behandelen en verschillende soorten ontstekingen te verzachten.

We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat het drinken van kamillethee niet erg behulpzaam zal zijn om sneetjes en blauwe plekken te behandelen. Het kan dan misschien helpen om je zenuwen te kalmeren en je te ontspannen, maar als je wondjes of infecties wilt genezen, dan zul je kamille toch echt uitwendig aan moeten brengen.

Een van de voornaamste voordelen die kamille biedt, is dat het anti-allergeen is. We leggen even uit hoe je kunt profiteren van de voordelen die kamille biedt.

Hoe je kamille het beste kunt gebruiken

Het is super simpel. Allereerst is het de bedoeling om een beetje gedroogde kamille te kopen bij de natuurwinkel. Je zou in principe ook theezakjes kunnen kopen. Doordat het echter moeilijk is om erachter te komen of deze zakjes werkelijk 100% kamille bevatten, kun je het beste gewoon gedroogde kamille kopen.

Ingrediënten

 • 1 eetlepel gedroogde kamille
 • 125 ml water

Bereiding

 • Breng het water aan de kook en voeg er zodra het kookt een eetlepel gedroogde kamille aan toe.
 • Laat de blaadjes even trekken en giet het water daarna door de zeef over in een kommetje.
 • Gebruik een wattenschijfje om het water terwijl het nog warm is op de wond aan te brengen.
 • Je kunt dit proces meerdere keren per dag herhalen. Doorgaans levert dit middeltje geweldige resultaten op.

Aarzel niet om deze planten aan je medicijnkastje toe te voegen. Je zult er werkelijk dol op zijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.