10 huismiddelen voor blauwe plekken

12 december 2015
Appelazijn is goed voor de bloedcirculatie. Breng het door middel van een lichte massage aan op het getroffen gebied. Zo helpt het om het bloed los te maken dat vastzit onder de huid.

Blauwe plekken, ook bekend als hematomen, worden gevormd wanneer bloed zich onder het oppervlak van de huid ophoopt. Ze verschijnen meestal na een klap of kneuzing ergens op het lichaam. Ieder van ons heeft er wel eens één gehad, dus we weten allemaal hoe pijnlijk en vervelend ze kunnen zijn. Dat is de reden waarom we je in dit artikel 10 huismiddelen laten zien voor blauwe plekken, die eenvoudig, effectief en natuurlijk zijn.

1. Arnicawortel

Arnicawortel is een van de effectiefste en populairste producten voor allerlei soorten blauwe plekken. Het is een effectieve aanvulling op een ontstekingsremmend middel en pijnstiller. Dit is omdat het rijk is aan galluszuur, koffiezuur en chlorogeenzuur, alsmede helenalin en dihydrohelenalin.

2. IJs

IJsblokjes

Een andere populaire remedie voor blauwe plekken en bulten in het algemeen is ijs. IJs is effectief omdat de kou ervoor zorgt dat de bloedvaten onder het huidoppervlak zich samentrekken, wat ontstekingen vermindert. Het verdooft ook het getroffen gebied en helpt voorkomen dat de blauwe plek erger wordt. Het is belangrijk om een ijskompres zo snel mogelijk toe te passen na een kneuzing.

3. Zout

Zout is een goede keuze voor de bestrijding van blauwe plekken. Breng wat zout aan op het getroffen gebied waar de lymfatische vloeistof zich opbouwt onder de huid, wat de ontsteking vermindert en pijn absorbeert.

4. Uien

Gesneden Ui

Uien zijn een andere optie. Wanneer je een blauwe plek begint te krijgen, breng dan een laagje ui aan op het getroffen gebied. Allinase, dezelfde stof die onze ogen doet tranen wanneer we deze groente snijden, helpt ook bij het stimuleren van de doorstroming van lymfevocht en voorkomt dat bloed zich verzamelt onder de huid. Je moet de ui zo snel mogelijk toepassen nadat je ergens tegenaan gestoten hebt.

5. Appelazijn

Giet wat appelazijn op een beetje gaas, breng het aan op de blauwe plek en masseer het dan zachtjes. Dit stimuleert de bloedsomloop rond het oppervlak van de huid, waardoor het bloed dat zich eronder heeft verzameld oplost.

6. Aloë vera

Aloë Vera

Aloë vera staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en wordt gebruikt voor allerlei bulten en verwondingen, vooral brandwonden. Dit alles is te danken aan alcibar. Breng het aan op het gekneusde gebied en het zal zorgen dat het niet paars wordt. Als je de gel laat afkoelen voordat je het aanbrengt, vermindert het ook de pijn en natuurlijk de ontsteking.

7. Peterselie

Wanneer een blauwe plek verschijnt, snijd dan een paar takjes peterselie fijn en breng ze aan op het getroffen gebied. Peterselie heeft pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen, die zullen helpen bij het verlichten van de pijn. Peterselie wordt ook gebruikt om zwelling van de gewrichten verminderen.

8. Toverhazelaar

Toverhazelaar is een zeer populaire plant in Japan en China met eigenschappen die ontstekingen kunnen verminderen en pijn verlichten na een beroerte. Daarvoor maak je een thee met de bladeren van deze plant en breng je de vloeistof met een vochtige doek aan op het getroffen gebied.

9. Knoflook

Knoflook

Knoflook is ook uitstekend voor het genezen van blauwe plekken. Omdat het een krachtige antioxidant is, kun je een beetje vers knoflooksap toepassen op de blauwe plek. Het zal  de groei van nieuw weefsel bevorderen. Het eten van knoflook is ook goed voor je gezondheid.

10. Aardappelen

Tot slot: aardappelen bevatten catalase, dat een gezonde cellulaire groei bevordert en de pijn en ontsteking vermindert. Leg een klein stukje aardappel op de blauwe plek en laat het daar liggen gedurende een paar minuten.

Bekijk Ook