Tekenen die wijzen op een slechte bloedsomloop

Wist je dat haaruitval en broze nagels, naast stress en een slecht dieet, ook het gevolg kunnen zijn van een slechte bloedsomloop? Leer hierover meer in dit artikel!
Tekenen die wijzen op een slechte bloedsomloop

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Het hebben van een slechte bloedsomloop is een probleem dat zich zeer vaak voordoet, met name in de zomer. Een groot deel van de volwassen wereldbevolking heeft er last van.

Wist je echter dat een slechte bloedsomloop een hoop negatieve gevolgen kan hebben voor je gezondheid? Let daarom op de aanwijzingen die je lichaam je geeft zodat je dit probleem zo snel mogelijk kunt gaan behandelen.

Hoe weet ik of ik een slechte bloedsomloop heb?

Je lichaam is dag in dag uit bezig om bloed door je aderen en slagaderen te laten stromen. Dit zorgt ervoor dat je organen naar behoren kunnen functioneren, dat voedingsstoffen terechtkomen op de plekken waar ze nodig zijn en dat je hormonen in staat zijn om je pH-waarde te reguleren.

Als er echter in sommige delen van het lichaam sprake is van een slechte bloedsomloop, dan worden deze delen niet naar behoren voorzien van bloed.

Bepaalde gewoontes, zoals roken of het hebben van een sedentaire levensstijl, alsook toestanden als zwangerschap of overgewicht, kunnen het risico op dit probleem vergroten.

De voornaamste zichtbare tekenen van een slechte bloedsomloop zijn:

Koude ledematen

Een Slechte Bloedsomloop

Wanneer je een slechte bloedsomloop hebt, zorgt dit ervoor dat je handen en voeten niet goed voorzien worden van bloed, waardoor ze kouder worden. Dit is de reden waarom ze in de zomer net zo koud kunnen zijn als in de winter.

Vlekken op de huid

Kleurveranderingen of vlekjes op je ledematen kunnen ook een teken zijn van een slechte bloedsomloop. Dit is weer een aanwijzing dat bloed niet goed kan stromen.

  • Let goed op rode of paarse verkleuringen op je voeten of kuiten. Je tenen kunnen er gekneusd en blauwig uitzien.
  • Een verkleurde huid wijst erop dat bloed en zuurstof niet goed door je aderen stromen.
  • Dit symptoom wordt ook wel cyanose genoemd.

Zwelling

Een slechte bloedsomloop belemmert de nierfunctie, en heeft ontstekingen in bepaalde lichaamsdelen als gevolg.

Als je merkt dat je handen of voeten gezwollen zijn, dan komt dit doordat je bloedsomloop de bloedtoevoer probeert te verminderen, waardoor er dus zwelling ontstaat.

Tintelend en brandend gevoel

Gevoelloosheid in je ledematen is ook een teken dat je vooral niet mag negeren.

Dit symptoom doet zich voor wanneer vetophopingen de bloedsomloop in je aderen belemmeren. Gevoelloosheid wijst erop dat er te weinig bloed aanwezig is in het lichaamsdeel.

Haaruitval en broze nagels

Een Slechte Bloedsomloop en nagelgroei

Hoewel deze symptomen ook op andere problemen kunnen wijzen, zoals te veel stress of een slecht dieet, kunnen haaruitval en broze nagels ook wijzen op een slechte bloedsomloop.

In dit geval zal je haar droog worden en vervolgens uitvallen, en je nagels zullen gemakkelijk breken of helemaal niet groeien, dit komt doordat je hoofdhuid, handen en voeten niet voorzien worden van de voedingsstoffen die ze nodig hebben.

Spataderen

Wanneer je hartkleppen, die de taak hebben om bloed door je lichaam te pompen, verzwakken, dan zorgt dit ervoor dat je bloeddruk stijgt. Als resultaat beginnen de aderen onder het huidoppervlak op te zwellen en te kronkelen.

Spataderen doen zich vooral voor rond je voeten en enkels. Ook kan het zijn dat je ’s nachts, nadat je de hele dag hebt gezeten, een brandend gevoel ervaart.

T eleangiëctasieën kunnen ook het gevolg zijn van problemen met de bloedsomloop. Deze adertjes zijn kleiner en dunner dan spataderen, rood of blauw van kleur, en doen zich voornamelijk voor in de bovenste huidlaag.

Vermoeidheid

Een Slechte Bloedsomloop en vermoeidheid

Wanneer voedingsstoffen niet naar behoren door het lichaam worden verdeeld, kun je je lethargisch en zwak gaan voelen. Bloed wordt langzamer door je lichaam gepompt en ook de zuurstofvoorziening van je spieren (en hersenen) wordt trager.

Daarom komt het vaak voor dat mensen met een slechte bloedsomloop last hebben van vermoeidheid, alsof hun lichaam zeer zwaar is en bepaalde bezigheden lastig zijn om uit te voeren.

Trage spijsvertering

Als je doorgaans uren nadat je gegeten hebt nog vol zit (zelfs als je daarvoor helemaal geen grote maaltijd hebt gegeten) dan kan dit een symptoom zijn van een slechte bloedsomloop.

Hetzelfde geldt wanneer je regelmatig last hebt van brandend maagzuur, constipatie en darmgas. Let daarom goed op je stoelgang, aangezien problemen in dit deel van je lichaam erop kunnen wijzen dat de bloedtoevoer naar je darmen niet naar behoren functioneert.

Wondjes genezen langzaam

Wanneer er sprake is van een slechte bloedsomloop, dan worden witte bloedcellen niet op de juiste snelheid door het lichaam getransporteerd, waardoor ze hun taken niet naar behoren uit kunnen voeren (hiertoe behoort ook het genezen van wondjes, sneetjes en incisies).

Infecties en verkoudheid

Bij een trage bloedsomloop is het lichaam niet in staat om ziekteverwekkers efficiënt op te sporen en bestrijden. Daarom doen virale of bacteriële aandoeningen zich vaak voor.

De antilichamen worden dus ‘trager’ en beschermen het lichaam niet zoals ze horen.

Erectiestoornissen

Een Slechte Bloedsomloop

Sommige mannen kunnen in het geval van problemen met de bloedsomloop ook last krijgen van problemen met de seksuele prestatie, aangezien bloed niet goed naar hun voortplantingsorganen kan stromen.

Angina

Drukkende pijn op de borst kan veel verschillende oorzaken hebben. En een daarvan is een slechte bloedtoevoer naar het hart.

Dit zware of verstikkende gevoel is gelukkig slechts tijdelijk: het zakt net zo plotseling weg als het kwam opzetten.

Gebrek aan eetlust

Je maag stuurt hongersignalen naar je hersenen, wanneer deze de juiste hoeveelheid bloed ontvangen tenminste.

Als je gedurende de dag minder eetlust hebt of helemaal geen behoefte hebt om te eten, dan kan het zijn dat je spijsverteringsorganen niet in staat zijn om deze hongersignalen naar je hersenen te sturen.

Vaak heeft dit gewichtsverlies als gevolg.

Een slechte cognitieve functie

Wanneer je hersenen niet naar behoren voorzien worden van bloed, werken neuronen op een langzamer niveau. In dit geval kun je last krijgen van problemen met de concentratie of geheugenproblemen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.