De voordelen van aloë vera

· 28 mei 2016

Aloë vera is een van de meest veelzijdige en gezonde geneeskrachtige planten die we kennen. De voordelen die aloë vera met zich meebrengt zijn talrijk en je kan van deze voordelen genieten zowel door de plant te consumeren als door deze plaatselijk te gebruiken.

Het is gemakkelijk aloë vera in verschillende vormen te vinden wanneer je naar natuurlijke winkels, apothekers of zelfs supermarkten gaat. Steeds meer zie je aloë vera ook verschijnen in hydraterende en herstellende crèmes.

In dit artikel gaan we echter kijken hoe je de gel van deze plant direct kan gebruiken, zodat we optimaal gebruik kunnen maken van de voordelen die aloë vera met zich meebrengt.

Het extraheren van de gel van aloë vera

Om de gel van de bladeren van aloë vera te extraheren, is het aangeraden dat de plant zo’n drie tot vijf jaar oud is. Zorg er dan voor dat de plant twee tot drie dagen lang geen water krijgt, want op die manier is de gel geconcentreerder.

Start met het knippen van de uiterste en grootste bladeren. Zorg ervoor dat je de bladeren altijd dicht bij de stengel afknipt en dat je recht knipt. Vervolgens knip je een stuk van ongeveer vijf centimeter van het blad. Dit stuk knip je dan nog eens in tweeën en dan breng je de gel rechtstreeks aan op de zone die je wil behandelen.

Het overschot kan je in de koelkast bewaren in plastic folie, zodat je het later nog kan gebruiken. Onthoud wel dat de geneeskrachtige eigenschappen van de gel afnemen naarmate de tijd verloopt. Je kan de bladeren maximaal twintig dagen bewaren.

Eigenschappen van aloëveragel

  • Ontsmettend: de gel vormt een beschermende laag over wonden, waardoor bacteriën deze niet kunnen infecteren.
  • Bacteriocide
  • Ontstekingsremmend
  • Helpt om de huid te verjongen

Dankzij deze eigenschappen kunnen we aloë vera met andere woorden voor een hele reeks doeleinden gebruiken.

Gebruik van de aloëveragel

  • Snijwonden, schaafwonden en andere kleine huidletsels: aloë vera helpt niet alleen om de wonden te genezen, maar zorgt er ook voor dat er minder littekenvorming ontstaat. Om ervoor te zorgen dat een litteken minder zichtbaar is, breng je tweemaal per dag aloëveragel aan op de getroffen regio en herhaal je dit enkele opeenvolgende dagen (het gaat namelijk om een trage, maar doeltreffende behandeling).
  • Brandwonden: aloë vera werkt niet alleen als een pijnstiller, maar het voorkomt ook infecties en littekenvorming.
  • Insectenbeten: wanneer je aloë vera rechtstreeks op de zone rond de insectenbeet aanbrengt, zal je minder last hebben van pijn en zal het genezingsproces versneld worden.
  • Psoriasis: breng de gel rechtstreeks op het getroffen gebied aan en doe dit gedurende dertig dagen tweemaal per dag. Je zal de vlekjes langzaam zien verdwijnen en ook de irritatie zal afnemen.
  • Acne: een voortgezet gebruik van aloë vera zal ervoor zorgen dat acne verdwijnt en zal voorkomen dat puistjes permanente littekens achterlaten.
  • Behandeling van topische infecties: aloë vera is erg doeltreffend om hordeolum (strontjes), herpes en voetschimmels te behandelen.

Een ander gebruik van aloë vera is als crème na haarverwijdering, vooral op het gezicht. Je kan de gel rechtstreeks op het gezicht aanbrengen om zo imperfecties, zoals bijvoorbeeld mee-eters, te behandelen en voorkomen.