Natuurlijke oliën om je huid te beschermen tegen de zon

Hoewel frambozenolie misschien wat lastiger is om te vinden, bevat deze olie wel vitamine A en E en kan hij helpen om je huid jong te houden. Bovendien kun je frambozenolie gebruiken om je huid te beschermen tegen de zon, aangezien hij tussen de factor dertig en vijftig heeft.
Natuurlijke oliën om je huid te beschermen tegen de zon

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Ben je je aan het voorbereiden om op vakantie te gaan? Zou je willen weten welke natuurlijke alternatieven er bestaan om je huid te beschermen tegen de zon en de schadelijke uv-stralen? Zo ja, blijf dan verder lezen. In dit artikel delen we namelijk een lijstje van de beste, niet-giftige, natuurlijke oliën die je kunt gebruiken als bescherming tegen de zon.

De meest effectieve oliën die van nature bescherming bieden tegen de zon

Het is belangrijk om aan te geven dat uv-stralen, zelfs als je jezelf insmeert met zonnebrandcrème of natuurlijke oliën, nog altijd schadelijk zullen zijn als je niet ook de volgende voorzorgsmaatregelen treft:

 • Altijd een hoed of pet dragen.
 • De zon vermijden tijdens de heetste uren van de dag.
 • Jezelf om de twee uur opnieuw insmeren met zonnebrandcrème of elke keer nadat je uit het water komt.

Het is uitermate belangrijk om zeer voorzichtig te zijn en alleen op geschikte tijdstippen in de zon te gaan. Probeer in de middag, wanneer de zon het hoogst staat, daarom terug te gaan naar het hotel, je huis of een andere plek waar je verblijft (zelfs een restaurant kan al voldoende onderdak bieden).

Vertrouw daarnaast ook niet op bewolkte dagen! De zon kan op dit soort dagen net zo sterk zijn. Alleen omdat je de zon niet voelt op je huid, betekent dit niet dat je niet kunt verbranden.

Misschien ook interessant:
Huisgemaakte zonnebrandcrème

Verstuiver

De beste niet-giftige, natuurlijke oliën die je kunt gebruiken om je huid te beschermen tegen de zon beschrijven we hieronder.

Avocado-olie

Het is wel belangrijk om deze olie te mengen met een olie die minstens factor vijftien heeft. Dit soort oliën zijn vaak verkrijgbaar bij de drogisterij of natuurwinkel.

Als je wilt, kun je ook het vruchtvlees van een avocado direct op je huid smeren. Gebruik echter niet te veel, anders zou je namelijk groen kunnen worden, net als de Hulk! Je hebt maar een dun laagje nodig om te voorkomen dat schadelijke uv-stralen in je huid trekken.

Tarwekiemolie

Dit is een vrij goedkope en goede olie die geen kleur heeft (oftewel, je hoeft niet bang te zijn dat je eruit zult zien als een wandelende salade). Tarwekiemolie is een geweldige antioxidant en voorziet je huid van vitamine E.

Waarschijnlijk weet je dit al lang, maar deze voedingsstof:

 • maakt de huid gezonder
 • voorkomt vroegtijdige huidveroudering
 • kan helpen om rimpels te verminderen

En alsof dit niet al genoeg was, kan tarwekiemolie ook helpen om beschadiging veroorzaakt door uv-stralen terug te keren of te voorkomen.

Daarnaast wordt deze olie gebruikt om psoriasis, eczeem en brandwonden te behandelen.

Tarwekiemolie

Kokosolie

Deze olie kan op allerlei verschillende manieren worden gebruikt… het is een erg veelzijdige olie! Kokosolie heeft een zeer kenmerkende geur, waardoor deze olie misschien het beste is om te gebruiken in de zomer.

Kokosolie beschermt niet alleen je huid, maar ook je haar. Meng de olie met een olie die minstens factor acht heeft. Smeer vervolgens je hele huid en haar in met dit mengsel. Vergeet ook je hoofdhuid niet. Je zal ruiken als een heerlijk gebakje… werkelijk onweerstaanbaar.

Wortelzaadolie

Ga eens langs bij een goede en betrouwbare reformwinkel om te kijken of ze deze olie verkopen. Waarschijnlijk weet je al dat wortelen hartstikke goed zijn voor de huid. Deze etherische olie van wortelzaden biedt echter alleen nog maar meer voordelen.

Deze olie is beter dan alle crèmes die je in de winkel kunt kopen. Hij bevat vitamine A en caroteen en is een ware bron van huidbescherming. Daarnaast kan deze olie helpen om je huid een mooie, natuurlijke, bronzen kleur te geven, zonder je huid te verbranden of ervoor te zorgen dat je zo rood wordt als een kreeft.

Wortelzaadolie kan ook gebruikt worden voor andere huidbehandelingen, zoals remedies tegen eczeem.

Amandelolie

Dit is één van de populairste etherische oliën. Amandelolie heeft van nature factor vijf, wat misschien een beetje laag is. Gelukkig bevat de olie echter ook een grote hoeveelheid vitamine E, waardoor hij ervoor kan zorgen dat de huid jong en zacht blijft.

Daarnaast is amandelolie geweldig voor je haar. Aangezien deze olie je haar zacht maakt en laat glanzen. Je kunt de olie ook heel goed mengen met andere soorten crèmes.

Rode frambozenolie

Hoewel deze olie niet op veel plekken verkrijgbaar is, biedt deze olie echter wel een zeer groot voordeel. Frambozenolie heeft namelijk van nature tussen de factor dertig en factor vijftig. Daarnaast bevat de olie ook vitamine A en E. Hierdoor kan hij helpen om de huid jong te houden en ontstekingen te verminderen.

De olie is vrij dik en hoeft dus niet gemengd te worden met andere oliën of crèmes. Het enige nadeel is dat deze olie helaas niet naar fruit ruikt. Het heeft juist een vrij sterke en enigszins onaangename geur, vooral voor mensen met een gevoelige neus. Het goede nieuws is echter weer dat deze geur binnen een uurtje verdwijnt!

Benen Insmeren

Sojaolie

In het oosten wordt deze olie vaak gebruikt in de keuken. Sojaolie schijnt echter ook geweldige eigenschappen te hebben om de huid te beschermen tegen de zon. Slechts een paar druppeltjes is al voldoende om schadelijke uv-stralen tegen te houden. Daarnaast kan sojaolie de huid zacht maken en heeft het bijna geen geur.

Olijfolie

Deze alom geliefde en vrijwel onmisbare olie kon natuurlijk niet ontbreken op onze lijst. Waarschijnlijk weet je duizend-en-een goede eigenschappen op te noemen, voor zowel inwendig als uitwendig gebruik.

Misschien weet je echter nog niet dat olijfolie ook kan helpen om je huid:

 • zachter te maken
 • te beschermen tegen de zon
 • dankzij de antioxidanten die de olie bevat, ook om zonnebrand te behandelen

En als je dit nog niet genoeg vindt, dan is het misschien ook handig om te weten dat olijfolie ook geweldig is voor je haar en hoofdhuid. En waarschijnlijk hoef je het niet eens te gaan kopen, omdat je het gewoon al in je keuken hebt staan!

Jojoba-olie

Jojoba-olie wordt zeer vaak gebruikt voor schoonheidsproducten, zoals shampoo en zeep. Het is een geweldige olie om een droge, schilferige huid tegen te gaan. Bovendien is de olie vochtinbrengend en beschermt hij je huid tegen de zon.

Wees echter wel voorzichtig, deze olie is namelijk niet geweldig om je huid te beschermen tegen uv-stralen. Jojoba-olie kan echter wel handig zijn wanneer je de olie mengt met een andere crème.

Macadamia-olie

Deze olie is rijk aan vitamine E en mineralen als kalium en fosfor. Het is een geweldige olie om je huid te beschermen wanneer je op het strand ligt te zonnen. Etherische macadamia-olie is doorgaans verkrijgbaar bij natuurwinkels.

Olie op de Huid

Andere oliën die je kunt gebruiken om je huid te beschermen tegen de zon

Om onze lijst volledig te maken, delen we nog een paar opties om je huid op natuurlijke wijze te beschermen tegen de zon:

 • Sesamolie
 • Hennepolie
 • Sheaboter
 • Pindaolie

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Tamayo, V., Úmariega, M. A. G. O., Amayo, M. A. V. E. T., & Amar, Á. N. S. Á. (2009). La radiación ultravioleta. Su efecto dañino y consecuencias para la salud humana. Redalyc Sistema de Información Científica. https://doi.org/10.1016/j.physb.2007.08.181
 • Walsh, K. (2018). La radiacion UV y el ojo*. Eye Health Advisor. https://doi.org/eye health advisor
 • Vinicio, M., & Vega, S. (2008). la capa dE ozono. Revista Biocenosis.
 • Vallejo, E. O., Vargas, N., Martínez, L. M., Agudelo, C. A., & Ortiz, I. C. (2013). Perspectiva genética de los rayos UV y las nuevas alternativas de protección solar. Revista Argentina de Dermatologia.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.