De beste middelen tegen zonnebrand

22 augustus 2015

Iedere dag wordt onze huid blootgesteld aan zonnestraling. Als dat te lang gebeurt, raakt die huid verbrand. Deze soort verbranding treedt op als ultraviolette stralen de huid binnendringen en celdood veroorzaken in de onderhuid, waarna een lelijke en pijnlijke rode huid overblijft.

Het is als de huid beschadigd is door de zon, belangrijk om dit zo snel mogelijk te behandelen – anders kan het een negatief effect hebben op de gezondheid en het uiterlijk van de huid. Er zijn weliswaar veel producten te krijgen om zonnebrand te voorkomen, maar als de huid al is verbrand, is het beter om een natuurlijk middel te gebruiken om het te herstellen en verfrissen. In het volgende artikel gaan we een paar van de beste middelen tegen zonnebrand bespreken.

Blijf in de schaduw

Als je last heb van verbrande huid, kun je het beste in de schaduw blijven. Meer blootstelling aan de zon maakt de verbranding alleen maar erger. Als je naar buiten móét, draag dan goed bedekkende kleding en bescherm, als dat kan, je gezicht met zonnebrandcrème en een hoed.

Koud water

Koude douche

Als de huid is beschadigd door de zon is het verstandig om direct een koude douche te nemen om het getroffen gebieden te verkoelen en verfrissen. Gebruik, indien mogelijk, een koud kompres om de verbrande huid te kalmeren. Het is vooral heel belangrijk om uitdroging te voorkomen door genoeg water te drinken, omdat het lichaam water en essentiële zouten verliest aan de blootstelling aan de zon.

Koud melkkompres

Melk is een fantastisch middel om verbranding te verlichten. De melk- en vetzuren in melk helpen de huid te kalmeren.

Hoe gebruik ik melk voor verbrande huid?

Dompel een schone, zachte doek in een goede hoeveelheid volle melk. Masseer dit voorzichtig in het verbrande gebied, laat dit 20 minuten zitten en maak het vervolgens schoon met veel koud water.

Kamillethee

Kamillethee

Kamille is een plant met kalmerende medicinale eigenschappen, waardoor het een ideaal middel is tegen de pijn van zonnebrand.

Hoe gebruik ik kamille?

Maak kamillethee klaar en laat dit helemaal afkoelen. Leg het in de koelkast of voeg wat ijsblokjes toe om dat sneller te laten gaan. Gebruik, zodra het is afgekoeld, een prop watten of een handdoek om het aan te brengen op het pijnlijke gebied.

Aloë vera

Aloë Vera

Aloë vera is een van de meest gebruikte middelen tegen zonnebrand. Het vermindert niet alleen de pijn van de verbranding, maar het herstelt ook de huidcellen en je gezondheid.

Hoe gebruik ik aloë vera?

Knijp de gel uit een plant aloë vera en breng dit direct aan op het verbrande gebied. Het wordt ook aangeraden voor intern gebruik. Maak een aloë-smoothie met water of sap.

Haver

Havervlokken

Haver is ideaal voor het hydrateren van verbrande huid, omdat het de schade van de blootstelling aan de zon vermindert en repareert.

Hoe gebruik ik haver?

Meng havervlokken met een goede hoeveelheid water om een pasta te maken. Masseer deze pasta zachtjes over het pijnlijke gebied, laat dit een paar minuten zitten en spoel het af met koud water.

Appelazijn

Appelazijn

Appelazijn is een van de beste middelen tegen zonnebrand. Naast het verminderen van de pijn, helpt het ook om blaren en vervelling te voorkomen.

Hoe gebruik ik appelazijn?

Gebruik de appelazijn niet direct op de huid, omdat azijnzuur een negatieve reactie kan opwekken. Het wordt aangeraden om de azijn eerst te verdunnen met een gelijke hoeveelheid water.

Je kunt kompressen met de verdunde azijn 15 minuten lang aanbrengen op het getroffen gebied. Week de doek na 15 minuten opnieuw in het mengsel.

Een bad met appelazijn is nog een optie. Voeg gewoon een halve liter azijn toe aan het badwater.

Denk eraan…

De beste manier om zonnebrand te behandelen is om het volledig te vermijden. Het is heel belangrijk om je huid te beschermen tegen schadelijke zonnestralen met het gebruik van zonnebrandcrème, het drinken van veel water, het gehydrateerd houden van de huid, het volgen van een gezond dieet en dagelijks de huid schoonspoelen.

Bekijk Ook