De beste middelen tegen zonnebrand

Zonnebrand kan pijnlijk zijn en het droogt je huid uit. Het is belangrijk dat je het zo veel mogelijk voorkomt, maar als dit niet lukt, kun je aan aantal natuurlijke middelen gebruiken om het te verlichten.
De beste middelen tegen zonnebrand

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Iedere dag wordt onze huid blootgesteld aan zonnestraling. Als dat te lang gebeurt, raakt de huid verbrand. Zonnebrand ontstaat als ultraviolette stralen de huid binnendringen en celdood veroorzaken in de onderhuid, waarna een lelijke en pijnlijke rode huid overblijft.

Als de huid beschadigd is door de zon, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te behandelen, anders kan het een negatief effect hebben op de gezondheid en het uiterlijk van de huid.

Er zijn weliswaar veel producten verkrijgbaar om zonnebrand te voorkomen, maar als de huid al is verbrand, is het beter om een natuurlijk middel te gebruiken om het te herstellen en te verfrissen.

In het volgende artikel zullen we een paar van de beste middelen tegen zonnebrand laten zien.

De beste middelen tegen zonnebrand

Blijf in de schaduw

Als je last heb van verbrande huid, kun je het beste in de schaduw blijven. Meer blootstelling aan de zon maakt de zonnebrand alleen maar erger. Als je naar buiten moet, draag dan goed bedekkende kleding en bescherm je gezicht met zonnebrandcrème en een hoed.

Koud water

Douchekop met waterstraal

Als de huid is beschadigd door de zon is het verstandig om direct een koude douche te nemen om het getroffen gebied te verkoelen en verfrissen. Gebruik een koud kompres om de verbrande huid te kalmeren.

Het is vooral heel belangrijk om uitdroging te voorkomen door genoeg water te drinken, omdat het lichaam water en essentiële zouten verliest door blootstelling aan de zon.

Kompres van koude melk

Melk is een fantastisch middel om zonnebrand te verlichten. De melk- en vetzuren in deze vloeistof helpen de huid te kalmeren.

Hoe gebruik je melk?

Dompel een schone, zachte doek in een ruime hoeveelheid volle melk. Masseer dit voorzichtig in het verbrande gebied, laat dit 20 minuten zitten en spoel het vervolgens af met veel koud water.

Kamille

Kamillethee en schaaltje gedroogde kamillebloemen

Kamille is een plant met kalmerende medicinale eigenschappen, waardoor het een ideaal middel is tegen de pijn van zonnebrand.

Hoe gebruik je kamille?

Maak kamillethee zoals je normaal doet en laat dit helemaal afkoelen. Zet het in de koelkast of voeg wat ijsblokjes toe om dat sneller te laten gaan. Gebruik, zodra het is afgekoeld, een watje of handdoek om het aan te brengen op het pijnlijke gebied.

Aloëvera

Aloëvera is een van de meest gebruikte middelen tegen zonnebrand Het vermindert niet alleen de pijn van de verbranding, maar het herstelt ook de huidcellen en je gezondheid.

Hoe gebruik je aloëvera?

Knijp de gel uit een aloëverablad en breng dit direct aan op het verbrande gebied. Het wordt ook aangeraden voor inwendig gebruik. Maak een aloëverasmoothie met water of sap.

Haver

Havervlokken in mixer

Haver is ideaal voor het hydrateren van verbrande huid, omdat het de schade van de blootstelling aan de zon vermindert en repareert.

Hoe gebruik je haver?

Meng havervlokken met een ruime hoeveelheid water om een pasta te maken. Masseer deze pasta zachtjes over het pijnlijke gebied, laat dit een paar minuten zitten en spoel het af met koud water.

Appelazijn

Appelazijn is één van de beste middelen tegen zonnebrand. Naast het verminderen van de pijn, helpt het ook om blaren en vervelling te voorkomen.

Hoe gebruik je appelazijn?

Gebruik de appelazijn niet direct op de huid, omdat azijnzuur een negatieve reactie kan opwekken. We raden aan om de azijn eerst te verdunnen met een gelijke hoeveelheid water.

Je kunt kompressen met de verdunde azijn 15 minuten lang aanbrengen op het getroffen gebied. Week de doek na 15 minuten opnieuw in het mengsel.

Een bad met appelazijn is nog een optie. Voeg gewoon een halve liter azijn toe aan het badwater.

Denk eraan…

De beste manier om zonnebrand te behandelen is om het volledig te vermijden. Het is heel belangrijk om je huid te beschermen tegen schadelijke zonnestralen met het gebruik van zonnebrandcrème, het drinken van veel water, het gehydrateerd houden van de huid, het volgen van een gezond dieet en het dagelijks reinigen van de huid. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.