De gevaren van koud water drinken na de maaltijd

Ook al wordt gezegd dat het drinken van water na de maaltijd slecht voor je is, toch zijn deskundigen het erover eens dat ons lichaam behoefte heeft aan een goede hoeveelheid water per dag om goed te kunnen functioneren.
De gevaren van koud water drinken na de maaltijd

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veel mensen hebben de gewoonte om koud water te drinken na het eten. Het is echter gebleken dat koud water drinken na de maaltijd een negatieve invloed kan hebben op je gezondheid. Hoewel het een beetje overdreven is om het woord ‘gevaar’ te gebruiken. De waarheid is dat het kan leiden tot ongemak en zelfs pijn. Dat is waarom veel experts aanraden om het te vermijden.

De gevaren van koud water drinken na de maaltijd

Voordat we beginnen: bedenk dat deze informatie niet wetenschappelijk is geverifieerd. Het is echter de moeite waard om in het achterhoofd te houden. Voor de volgende keer dat je na de maaltijd naar een glas koud water reikt.

Het drinken van koud water direct na het eten kan leiden tot indigestie. Koude temperaturen kunnen namelijk de consistentie van het voedsel dat we hebben gegeten veranderen.

Hierdoor wordt het moeilijker te verteren. Zo kunnen vette voedingsmiddelen bijvoorbeeld stollen wanneer ze gemengd worden met koud water. Met als gevolg dat de vertering moeilijker wordt. Langere spijsvertering kan leiden tot problemen met brandend maagzuur.

Het drinken van meer water dan normaal kan ook problematisch zijn. Het verdunt namelijk het zuur dat onze maag gebruikt om voedsel af te breken.

Met als gevolg dat het spijsverteringsproces wordt vertraagt. Dit kan een persoon het gevoel geven traag en moe te zijn na de maaltijd. Hierdoor kan het moeilijker worden om dingen achteraf gedaan te krijgen.

Koud Water Drinken

Koud water drinken bij voedsel kan ook gevolgen hebben voor mensen met gevoelige tanden, migraine of ernstige hoofdpijn. Het drinken van water dat te koud is, kan een migraineaanval veroorzaken.

Het kan ook leiden tot buikpijn en een opgeblazen gevoel. Er zijn een aantal voedingsmiddelen die kunnen uitzetten wanneer ze gegeten worden met water. Wanneer we te veel water drinken dan wordt de pijn verlengd. Dit belemmert weer de spijsvertering.

Onze magen zijn ontworpen om voedsel op te nemen bij eenzelfde temperatuur als die van het lichaam. Het eten van voedingsmiddelen die te koud of te warm zijn betekent extra werk voor het spijsverteringsproces. Hetzelfde gebeurt wanneer we voedsel eten dat te pikant is. Het is moeilijker om af te breken en kan diarree veroorzaken bij sommige mensen.

Wat is de beste manier om water te drinken?

Ook al wordt gezegd dat het drinken van water na de maaltijd slecht voor je is, toch zijn deskundigen het erover eens dat ons lichaam behoefte heeft aan een goede hoeveelheid water per dag om goed te kunnen functioneren.

Sommigen suggereren dat het beter is om water te drinken voor de maaltijd, want dit geeft ons een gevoel van verzadiging en helpt ons minder te eten. Vergeet niet dat water nul calorieën bevat en we kunnen per dag twee liter drinken.

Sommige mensen geloven dat het drinken van water tijdens de maaltijd vochtvasthouding kan veroorzaken. Het feit is echter dat het juist de nierfunctie stimuleert en bijdraagt ​​aan een goede hydratatie.

Om de bovengenoemde problemen te vermijden, raden deskundigen aan om water op kamertemperatuur te drinken. In plaats van water te drinken op een temperatuur die te koud is voor het lichaam.

Misschien ook interessant om te lezen:

De voordelen van regelmatig warm water drinken

Voordelen van water

Glas Water

Water is niet slecht voor je. Ook al kan koud water in combinatie met voedsel problemen veroorzaken. Het is altijd belangrijk om veel water per dag te drinken. Er is namelijk bewezen dat het lichaam een goede hoeveelheid water nodig heeft om gehydrateerd te blijven.

Water is ook nodig om de vitale functies van het lichaam op de juiste manier uit te voeren. Het drinken van w ater houdt organen en weefsels volledig gehydrateerd.

Het verbetert de bloedcirculatie en geeft het lichaam een ‘push’ om het te ontgiften. Elke dag water drinken is essentieel en zeer gunstig voor onze algehele gezondheid en welzijn.

We hopen dat je het leren over de gevaren van koud water drinken na de maaltijd nuttig hebt gevonden! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Davy BM, Dennis EA, Dengo AL, Wilson KL, Davy KP. Water consumption reduces energy intake at a breakfast meal in obese older adults. J Am Diet Assoc. 2008;108(7):1236–1239. doi:10.1016/j.jada.2008.04.013
  • Stookey JJ. Negative, Null and Beneficial Effects of Drinking Water on Energy Intake, Energy Expenditure, Fat Oxidation and Weight Change in Randomized Trials: A Qualitative Review. Nutrients. 2016;8(1):19. Published 2016 Jan 2. doi:10.3390/nu8010019
  • Ma J., Hu W., Wu D., Zhang Q., Peng C., Cao K., Su H., Drinking cold water increases blood pressure in healthy young students. Blood Press Monit, 2014. 19 (2): 118-9.
  • Turner T., Chen X., Zahner M., Opsahl A., et al., FGF21 increases wáter intake, urine output and blood pressure in rats. PLoS One, 2018.
  • Brown CM., Dulloo AG., Montani JP., Water induced thermogenesis reconsidered: the effects of osmolality and water temperature on energy expenditure after drinking. J Clin Endocrinol Metab, 2006. 91 (9): 3598-602.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.