10 natuurlijke behandelingen tegen koortsblaasjes

Orale herpes, ook wel koortsblaasjes genoemd, wordt veroorzaakt door een virus dat over het algemeen van persoon tot persoon wordt overgedragen tijdens het kussen of tijdens nauw contact met iemand die net een actieve uitbraak heeft. Ook besmette materialen zoals bijvoorbeeld scheermesjes, lippenstift en handdoeken kunnen het virus overdragen.
10 natuurlijke behandelingen tegen koortsblaasjes

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Koortsblaasjes zijn rode blaasjes of puistjes op de lippen. Vaak voelt men lokaal al jeuk of een branderig gevoel voordat de koortsblaasjes echt zichtbaar worden. Op die manier weet je dat er een uitbraak op komst is. Gelukkig bestaan er goede, natuurlijke behandelingen tegen koortsblaasjes.

Volgens gespecialiseerde studies heeft nagenoeg iedereen voor hij of zij de volwassen leeftijd bereikt al een of ander koortsblaasje gehad. En aangezien de aandoening zo vaak voorkomt, zijn er veel verschillende opties om je te helpen deze koortsblaasjes te voorkomen of zelfs te behandelen.

Probeer deze behandelingen tegen koortsblaasjes

Vaak beseffen we pas dat we een uitbraak van orale herpes hebben wanneer we opstaan en een koortsblaas zien. Wanneer dit gebeurt, zijn er een aantal zaken die je kan doen om de symptomen te verminderen en het je minder last te laten bezorgen.

Voordat je enige natuurlijke behandeling aanbrengt, raden we je aan de plaats eerst te reinigen met antibacteriële zeep en water. Zo voorkom je dat het virus zich verder verspreidt.

Behandeling met knoflook

Knoflook

Knoflook is een natuurlijk antiviraal product. Het behoort dus tot de beste natuurlijke behandelingen tegen koortsblaasjes. Het enige wat je moet doen is een teentje knoflook doormidden snijden en het gedurende enkele seconden over de aangedane plaats wrijven.

Behandeling met melk

Melk is rijk aan lysine, een component die arginine helpt onderdrukken. Deze laatste is het aminozuur dat verantwoordelijk is voor de opkomst van orale herpes. Hierdoor kan je het genezingsproces versnellen door gebruik te maken van melk. Bevochtig een wattenstaafje met wat melk en wrijf het over de koortsblaas.

Behandeling met ijs

IJs op de Lippen

Zodra je rond je lippen jeuk of een zwelling waarneemt, raden we je aan wat ijs in een handdoek te draaien en dit gedurende enkele minuten op de plaats aan te brengen.

Behandeling met zwarte thee

Om de pijn die met koortsblaasjes gepaard gaat te verminderen, maar ook om het genezingsproces te versnellen, kan je een kompres met zwarte thee aanbrengen op het aangedane gebied.

Behandeling met tomaat en aloëvera

Aloëvera

Reinig dagelijks de aangedane regio en breng vervolgens wat tomatenpulp aan. Laat dit even inwerken en breng dan wat aloëvera aan. Dit zal de blaasjes helpen uitdrogen.

Behandeling met citroensap

Citroenen zijn natuurlijke ontsmettingsmiddelen, wat betekent dat ze erg goed in staat zijn om virussen, zoals orale herpes (dat koortsblaasjes veroorzaakt), af te weren. Voor de behandeling druppel je drie keer per dag gewoon vier druppels citroensap op de blaasjes.

Behandeling met yoghurt

Yoghurt

Yoghurt bevat een bestanddeel dat op een natuurlijke manier het herpesvirus elimineert en de regio reinigt. We raden je dan ook aan yoghurt te eten gedurende de hele tijd dat je last hebt van koortsblaasjes. Je kan ook wat yoghurt direct op de blaasjes aanbrengen. In dat geval moet de yoghurt wel schoon en koud zijn.

Behandeling met groene tomaat

Meng de pulp van een groene tomaat met een eetlepel baking soda. Breng dit mengsel met een wattenstaafje aan op de aangedane regio.

Behandeling met honing

Honing

Meng een theelepel pure honing met een beetje azijn. Breng dit mengsel drie tot vier keer per dag aan op de aangedane regio.

Behandeling met zout

Gebruik een lepel om wat zout zeer fijn te pletten. Breng het vervolgens op de aangedane plaats aan met een wattenstaafje. Herhaal dit proces twee tot drie keer per dag.

Aanbevelingen voor nog betere resultaten

Als toevoeging op deze natuurlijke behandelingen tegen koortsblaasjes moet je ook onthouden dat er een aantal hygiënische gewoonten zijn die kunnen helpen om het virus te elimineren. Daardoor zul je in de toekomst er minder last van krijgen.

  • Als je koortsblaasjes snel wilt laten uitdrogen, moet je ze elke dag reinigen.
  • Vermijd de koortsblaasjes direct in het zonlicht te houden.
  • Knijp de blaasjes niet uit en verwijder ook de dode huid niet als ze uitgedroogd zijn. Dit zal vanzelf verdwijnen zodra het virus niet langer actief is.
  • Na een behandeling ondergaan te hebben, gooi je al het materiaal weg dat in contact gekomen is met de koortsblaas. Dit zijn bijvoorbeeld je tandenborstel, scheermesjes, make-up etc.
  • Eet niet te veel voedsel dat arginine bevat. Dit aminozuur is namelijk cruciaal in het metabolisme van het herpesvirus en zal ervoor zorgen dat het virus langer in je lichaam zal blijven. Voeding met hoge concentraties aan arginine zijn bijvoorbeeld chocolade, cola, erwten, pinda’s, gelatine, walnoten en bier.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cunningham A, Griffiths P, Leone P, Mindel A, Patel R, Stanberry L et al. Current management and recommendations for access to antiviral therapy of herpes labialis. Journal of Clinical Virology. 2012;53(1):6-11.
  • Opstelten W, Knuistingh Neven A, Eekhof J. Herpes labialis. Huisarts en Wetenschap. 2007;50(8):602-605.
  • Fatahzadeh M, Schwartz R. Human herpes simplex labialis. Clinical and Experimental Dermatology. 2007;32(6):625-630.
  • Rezazadeh F, Moshaverinia M, Motamedifar M, Alyaseri M. Assessment of Anti HSV-1 Activity of Aloe Vera Gel Extract: an In Vitro Study. J Dent (Shiraz). 2016 Mar;17(1):49-54.
  • Fatahzadeh M, Schwartz RA. Human herpes simplex virus infections: epidemiology, pathogenesis, symptomatology, diagnosis, and management. J Am Acad Dermatol. 2007 Nov;57(5):737-63; quiz 764-6.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.