Hoe maak je gezond ijs?

Er circuleren genoeg recepten voor zelfgemaakt ijs op het internet. Recepten voor gezond ijs zijn echter moeilijker te vinden. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.
Hoe maak je gezond ijs?

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Wie houdt er nu niet van ijs in de zomer? Sommige mensen genieten er zelfs van als het buiten koud is. In het volgende artikel leer je een aantal verschillende recepten om thuis gezond ijs te maken. Je zult zien dat je hiervoor helemaal niet zoveel ingrediënten nodig hebt! Op deze manier heb je het bovendien altijd klaar staan voor wanneer je het wilt. Je hoeft dus niet meer speciaal de deur uit om het te kopen in een winkel!

Waterijs vs. roomijs

Je hoeft niet noodzakelijk op dieet te zijn om trek te hebben in een sorbet of waterijsje. Van dit soort ijs koel je het meest af en je lest er ook je dorst mee op een hete dag, of je nu op kantoor bent, op het strand of lekker rustig thuis. Bovendien kun je, als je het zelf maakt, seizoensfruit gebruiken. Het is bovendien goed voor je als je op dieet bent. Fruitijsjes bevatten namelijk weinig vet, cholesterol en toegevoegde suiker.

Ook is er roomijs, dat voor het grootste gedeelte uit melk bestaat en genuttigd wordt als toetje of snack. Deze zijn minder geschikt als dorstlessers en je moet ook uitkijken voor de hoeveelheid toegevoegde suiker. Toch prefereren veel mensen roomijs over waterijs vanwege de consistentie en smaak.

Ijs met slagroom

Natuurlijk zelfgemaakt en gezond ijs

We kunnen zelf thuis heerlijk en gezond ijs maken en je kunt hier zelfs. Het kan ook een leuke activiteit zijn om samen met de kinderen te doen. Er zijn drie soorten bereidingen: met fruit, met fruit en melk en met theesoorten.

  • De eerste optie met fruit wordt gemaakt van zomerfruit en veel water en heeft een zoete smaak. Wij raden bijvoorbeeld aan om ijs te maken met watermeloen, perzik, framboos, citroen, enzovoorts. Verschillende van deze ingrediënten samen, zoals meloen, peer en appel of kersen en sinaasappel is ook lekker. Voor dit ijs snijd je het fruit klein, voeg je ijs toe en mix je het in een blender totdat het de juiste consistentie heeft bereikt. Dat duurt meestal een paar minuutjes. Hoe minder toevoegingen, hoe gezonder en natuurlijker het ijs wordt.
Roomijs in een drankje
  • De tweede optie is het meest populair door de consistentie en omdat het erg lijkt op ijs dat je in de winkel kunt kopen. Melk en yoghurt dienen als verdikkingsmiddelen en smaakmakers. Het zijn daarnaast ingrediënten die je bijna altijd wel in je koelkast hebt staan, vooral als je kinderen hebt. Je kunt er ei doorheen doen om het wat extra proteïne en consistentie te geven. Voeg vervolgens ieder soort voedsel dat je wenst toe om het een smaakje te geven. Vooral banaan, perzik of ananas passen hier goed bij. De meest vlezige fruitsoorten zijn in ieder geval geschikt.
  • Als derde kunnen we ijs maken met thee of infusies. Het enige wat we hiervoor hoeven te doen, is thee zetten zoals je dat gewoonlijk doet (met zakjes of kruiden). Laat deze afkoelen en meng ze dan met gemalen ijsblokjes. Suggesties voor het lekkerste ijs zijn groene thee, kaneelthee, appelthee, zwarte thee en munt- of pepermuntthee.
Een bakje gezond ijs

De beste recepten voor gezond ijs

  • Perzikijs recept: Dit is geweldig voor kinderen en makkelijk te maken. Je kunt het in de zomer maken, wanneer de vruchten makkelijk te krijgen zijn. De ingrediënten zijn:
    — twee 450 ml magere melkpoeder;
    — 225 ml magere melk;
    — 225 gram suiker (je kunt 2/3 zoetstof gebruiken);
    — 1 geklopt ei;
    — 1/4 theelepel vanille-extract of amandelextract;
    — twee middelgrote perziken of een kop gesneden perziken.
    Meng de melk, suiker, ei en vanille en mix dit goed totdat er een homogene massa ontstaat. Je kunt een mixer of een blender gebruiken. Voeg de perziken toe, giet vervolgens het hele goedje in een bakje en zet het in de vriezer. Laat het tenminste één uur in de vriezer staan voordat je het serveert.
  • Citroenijs recept: Een klassieker, die de dorst lest en heerlijk smaakt. De ingrediënten zijn:
    — 125 ml magere melk;
    — 125 ml vers geperst citroensap (eventueel kun je ook citroensap uit een flesje gebruiken);
    — 125 ml slagroom;
    — een snufje zout;
    — een blik gecondenseerde (magere) melk;
    — zes verkruimelde digestive koekjes;
    — optioneel: een paar schijfjes citroen.
    Meng de melk, citroensap, slagroom, zout en gecondenseerde melk met een mixer of blender. Zet het een half uur in de koelkast. Als het een beetje begint te stollen, mix je de koekkruimels er doorheen en doe je het een uur in de vriezer. Je kunt als garnering de citroenschijfjes en een koekje gebruiken.
ijs-3

Vervolg op gezond ijs gemaakt met fruit

  • Bananenijs recept: Dit is zonder twijfel een andere manier om van dit makkelijk verkrijgbare fruit te genieten. Het is ook nog eens een kinderfavoriet. De ingrediënten zijn:
    — 1 banaan;
    — 3 eetlepels magere melk;
    — 1 eetlepel gehakte walnoten.
    Snijd de banaan en leg hem in de vriezer gedurende twee uur. Doe hem hierna in een keukenmachine samen met de melk. Meng alles goed door elkaar. Roer de noten er doorheen en blijf kloppen. Plaats alles vervolgens terug in de vriezer totdat je klaar bent om het te serveren.
  • Kiwi-ijs recept: Dit recept voor gezond ijs vraagt het volgende:
    — 200 gram kiwi;
    — 100 ml water;
    — 1 eetlepel suiker;
    — de helft smaakloze gelatine (1:1 verhouding). Meng alles behalve de gelatine. Pas als je alles goed hebt gemengd, kun je de gelatine toevoegen. Vul wat ijsvormpjes vormpjes en zet het in de vriezer. Laat het een uur staan en voeg de stokjes toe aan het half-bevroren ijs. Laat alles hierna gedurende minstens twee uur in de vriezer staan.
  • Aardbeien-en-sinaasappelijs recept: Je hebt nodig:
    – 200 gram aardbeien of bessen;
    — 100 ml sinaasappelsap;
    — 1 eetlepel suiker;
    — de helft smaakloze gelatine (wederom 1:1 verhouding). Meng de eerste drie ingrediënten en voeg hierna pas de gelatine toe. Giet alles vervolgens in kleine vormpjes en zet deze in de vriezer. Na een uur zet je de stokjes erin en laat je het nog twee uur in de vriezer staan.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.