Cocablad-thee: de verrassende voordelen

Het aftreksel dat wordt gemaakt van cocabladeren heeft een stimulerend effect dat vergelijkbaar is met dat van koffie. Ook wordt het meestal na het eten gedronken om de spijsvertering te bevorderen.
Cocablad-thee: de verrassende voordelen
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 04 mei, 2019

De thee die getrokken wordt van cocabladeren wordt wereldwijd steeds populairder dankzij zijn ongelooflijke gezondheidsvoordelen. Naast zijn symbolische waarde in de Andes-landen, is dit drankje een krachtige stimulant, waarvan het effect lijkt op dat van koffie. In dit artikel ontdek je de helende eigenschappen van cocablad-thee.

Wat zijn cocabladeren?

Cocabladeren op de markt

Het cocablad (Erythroxylum coca) is inheems in de Andesgebieden van Bolivia en Peru, hoewel de plant zich ook heeft verspreid naar Colombia, Ecuador, Chili en Argentinië.

In deze landen drink je een drankje wat bekend staat als cocathee. Dit is het aftreksel van deze duizendjarige, magische en medicinale coca-plant.

Het stimulerende effect is vergelijkbaar met dat van koffie. Op dezelfde manier wordt het meestal ook gedronken: na de maaltijd om de spijsvertering te bevorderen, gezoet met een beetje suiker of honing.

Hoewel het een natuurlijke stimulant is, werkt het aftreksel van cocablad niet energie-opwekkend. De drank kan dus op elk moment van de dag worden ingenomen, zonder risico op nervositeit of slapeloosheid.

Is het een legaal product?

Deze drank is in de eerste plaats bedoeld om bergziekte of hoogteziekte te bestrijden, omdat het geen bijwerkingen voor de gezondheid heeft.

Coca is door de jaren heen altijd gebruikt om op te kauwen. Dit om de toevoer van zuurstof naar het bloed en de hersenen te vergroten.

Het kauwen op cocabladeren staat ook bekend als ‘chaqchada’. Dit houdt in dat er op de cocabladeren gekauwd wordt tot het een bolus vormt. Deze bolus wordt vervolgens gedroogd en kan worden gerookt als een soort sigaret.

We moeten hierbij wel het volgende benoemen: de consumptie van cocablad-thee is legaal. De cocaïneconcentratie in het blad is erg laag (tussen 0,1 en 0,8%), dus het veroorzaakt geen vergiftiging of afhankelijkheid.

Gezondheidsvoordelen

Cocablad-thee

Het cocablad is rijk aan vitamines (A, B1, B2, B3, C en E) en mineralen (calcium, fosfor, ijzer, natrium of kalium). Het bevat ook tannines en maar liefst 14 alkaloïden, waarvan er één cocaïne is.

Hieronder beschrijven we de voordelen van de cocablad-thee voor de gezondheid:

 • Het reguleert de bloeddruk en verbetert de zuurstoftoevoer in het bloed en de hersenen.
 • Het stimuleert het ademhalingssysteem.
 • Het vergemakkelijkt de spijsvertering en de uitstoot van gassen. Het reguleert ook de stofwisseling van koolhydraten. Dit kan mensen helpen die meel en suikers niet goed kunnen verteren.
 • Het voorkomt bederf en osteoporose dankzij het calciumgehalte (dat hoger is dan melk).
 • Het kan helpen bij de bestrijding van bloedarmoede door ijzertekort.
 • Het heeft pijnstillende eigenschappen. Het kan allerlei soorten pijn verlichten, zoals artritis of reuma.
 • Het verbetert de leverfunctie en reinigt het bloed van gifstoffen. De consumptie van cocabladeren helpt het vet dat zich in de lever ophoopt te verwijderen en om te zetten in energie.
 • Het heeft vochtafdrijvende eigenschappen.
 • Het verbetert de aandacht, concentratie en het geheugen en verhoogt het fysieke uithoudingsvermogen.
 • Het helpt obesitas en boulimia voorkomen, dankzij de controlerende werking op de eetlust (zonder de eetlust volledig weg te halen).
 • Het reinigt de urinewegen en voorkomt infecties. Het is ook samentrekkend, dus het is zeer geschikt om diarree te verhelpen.
 • Vermindert hoge niveaus van cholesterol en triglyceriden.
 • Voorkomt vroegtijdige veroudering.
 • Het versterkt de darmflora. Dit heeft weer een positief effect op het immuunsysteem.

Wat is de symboliek?

Coca is een heilige plant in de Inca-cultuur. De inheemse bevolking van Peru consumeert de cocabladeren om een ​​aantal mystieke vaardigheden te krijgen, zoals helderziendheid of het kunnen lezen van aura’s door vasten en bepaalde rituelen. Het geneest het lichaam echter op een holistische manier: fysiek en spiritueel.

Hoe maken we cocablad-thee?

Cocablad-thee

We kunnen het cocablad in bulk of in afzonderlijke zakjes krijgen:

In bulk

 • We brengen water aan de kook. Wanneer het kookt voegen we 5 of 6 bladeren per drank toe.
 • Laat de bladeren vervolgens maximaal 5 minuten koken.
 • Na het trekken kunnen we de cocabladeren eruit zeven. Je kan de drank drinken met een beetje honing of wat bruine suiker.

In sachets

 • We gieten kokend water in een mok waar een theezakje inzit en laten dit 5 minuten staan.

Het cocablad wordt overigens ook verkocht in de vorm van meel, dat we kunnen toevoegen aan onze stoofschotels. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bailey BA. Purification of a protein from culture filtrates of Fusarium oxysporum that induces ethylene and necrosis in leaves of Erythroxylum coca. Phytopathology, 1995 – apsnet.org
 • Gonzales-Carazas EF, Melgarejo-García GC, Chávez-Conde LK, Arellán-Bravo LJ, Carbajal-Lázaro E, Cabrera-Gómez YA, Quiróz-Sáenz GM, García-Antúnez IN, Llanto-Aguirre M, Choque-Nolasco FG. Efecto terapéutico del extracto etanólico de Erythroxylum coca spp. en anemia ferropénica inducida en ratas Holtzman macho. An. Fac. med. Lima 2013;74(1)

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.